Life
2998 prikaza

Umjesto ulja na roštilju, povrće i meso radije marinirajte

Roštilj
Thinkstock
Ako nikada niste razmišljali što se događa s uljem kad kapne u vatru, vrijeme je da to učinite

Dodavanje ulja mesu i povrću na roštilju uobičajeno je, općenito se smatra da je jedna od ključnih stvari za dobar okus, ali zapravo je jako loše za zdravlje, kažu njemački znanstvenici. Kapi koje padaju na vatru dovode do pojave dima koji sadrži štetne tvari koje dolaze u hranu. Radi se o supstancama koje se smatraju kancerogenima, pa bi ih trebalo izbjegavati, upozoravaju stručnjaci.

Jedno od mogućih rješenje je u mariniranju hrane prije nego što je stavite na roštilj. A koliko dugo hranu trebate marinirati ovisi o marinadi i o tome što se sve u njoj nalazi. Gotova marinada može se kupiti u trgovini, ako ste već spriječeni napraviti kod kuće domaću, što zapravo i ne bi trebalo trajati dugo.

Zahvaljujući njoj meso i povrće imaju puno bolji okus. Tijekom roštiljanja, također, dok isprobavate je li meso gotovo, također kako biste izbjegli štetne posljedice po zdravlje, to najbolje da činite tako da ga zagrizete, nego da komadić odsijecate. U ovom drugom slučaju je problem to što kada hamburger provjeravate nožem, velika je vjerojatnost da će iz njega dio masti iscuriti na vatru. I za one jako oprezne, mesne sokove možete prikupiti u aluminijsku posudu ili roštilj tavu, savjetuju stručnjaci.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • Veganka 00:16 18.Lipanj 2017.

    Tajne pripreme mesa, pogledajte: http://www.youtube.com/embed/t0FRfwF9G5A?start=2