Life
34712 prikaza

Ukleto selo čije se ime ne izgovara na glas

Ukleto selo Colobraro
screenshot/youtube
Colobraro je drevni grad na vrhu brda koji nosi naziv najukletijeg mjesta u Europi

Ovo je mjesto toliko ukleto da ga čak ni u njegovoj domovini, Italiji, ne žele izgovoriti na glas, već samo kažu "ono selo", a čak vas ni tamošnja policija, ako ustrašeni pritisnete papučicu gasa dok prolazite onuda, neće kazniti zbog prebrze vožnje. Jer, oni znaju...

Priča o prokletstvu je stara koliko i sam grad Colobraro, a vezana je uz značenje riječi 'coluber', što na latinskom znači zmija, za koju se vjeruje da je oličenje zla.

Ukleto selo Colobraro | Author: screenshot/youtube screenshot/youtube
Grad na sebi ima urok

Iako se priča o prokletstvu prenosila stoljećima, oživjela je tek u prvoj polovici 20. stoljeća, kada su je probudili jedan odvjetnik i vještica. Biagio Virgilio je bio uspješan odvjetnik koji nikad nije izgubio slučaj, i imao je mnogo neprijatelja. Jednog dana na sudu je, u žaru govora rekao: 'Ako ne govorim istinu neka ovaj luster padne'.

Ukleti predmeti diljem svijeta PARANORMALNO Life 10 predmeta koje znanost ne može objasniti

I luster je pao. Iako nitko tom prilikom nije ozlijeđen, njegovo ime poslao je sinonim za loš znak i dodao je još negativne reputacije već ozloglašenom Colobraru, piše BBC

Neobjašnjive nesreće

Odvjetnik i njegovi nasljednici ubrzo su napustili grad. Nakon tog slučaja, jedan antropolog je stigao u grad u potrazi za 'dobrom vješticom' - za što je vjerovao da može skinuti urok 'zlog oka'. Susreo je 'La Cattre', mršavu staricu opečenu od sunca, dubokih bora, i pomislio je kako je napokon pronašao pravu osobu.

Ukleto selo Colobraro | Author: screenshot/youtube screenshot/youtube
No, umjesto toga, i on i čitav njegov tim suradnika počeli su za vrijeme posjeta ovom gradu doživljavati potpuno neobjašnjive nesreće. Otada se Colobraro navodi kao glavno vještičje gnijezdo, no Elene di Napoli, koja je potomak spominjane starice, tvrdi da njena prabaka nije bila vještica. 'Tek stara žena koja je možda izgledala kao vještica'.

Tu su se rađala djeca s dva srca?

Ipak, to nije spriječilo priče o "masciareama", vješticama koje su tijekom 1950-ih svojim magičnim moćima vladale selom i donosile nesreću kome god bi poželjele.

Neke od najgorih priča odnose se na bacanje uroka na trudnice, koje su svojim grijesima priskrbile nesreću svojoj djeci - navodno je u Colobraru postojalo više slučajeva beba koje su se rađale s dva srca, tri plućna krila...

Pogledajte video:

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • ElComandante 19:59 20.Prosinac 2017.

    Kad na karti vidiš di je ova vukojebina(calabria) sve ti je jasno, ko dalmatinska zagora u nas

  • PeroHrvat 11:18 20.Prosinac 2017.

    Ja pomislio Janjevo