Life
4987 prikaza

Ukleto otočje Magdalen: Tu je nestalo 1000 brodova

Otočje Magdalen u Kanadi
Thinkstock
Između 500 i 1000 brodoloma zabilježeno je na području izoliranog Magdalen otočja u Quebecu, a potomci preživjelih danas otkrivaju njihove priče

Peter Alexander Tage radio je kao osiguranje na teretnom brodu "Good Intent" iz Liverpool koji je nosio velik teret drva iz Kanade natrag u Englesku.
Brodom imena "Miracle" zaplovili su i na stotine irskih emigranata, koji su iz domovine pobjegli od gladi.
Robert Best se pak vraćao do otoka Channel na brodu Perry, čiji je teret bila sol iz luke Gaspé.

Neočekivana i opasna kopnena masa 

Svi su zaplovili iz različitih razloga, no snašla ih je ista sudbina - njihovi su brodovi nasilno bačeni sa svog kursa i naposljetku su ih sebi uzele pješčane plaže i plitke vode Magdalen otočja u kanadskoj pretežno frankofonoj pokrajini Quebec. Većina putnika s brodova je poginula.

Izoliran usred zaljeva St.Lawrence, arhipelag u obliku udice bila je neočekivana i opasna kopnena masa na put brodova koji su plovili između Europe i Kanade. Procjenjuje se kako je između 500 i 1000 brodova postalo žrtvama otoka, većinom u vremenu 18. i 19. stoljeća.

- Mnogi od njih nisu znalu da se tamo uopće nalazi otok. U jednoj je oluji jednom potonulo čak 48 brodova - priča obalni čuvar Charles Cormier.

Podrijetlo svih na jednom otoku

U to doba bilo je vrlo malo svjetionika i preciznih grafikona, a jaki vjetrovi, magla i stjenovita voda učinile su plovidbu igrom pogađanja i spretnosti. Kao rezultat, mnogi su putnici poginuli i završili pokopani među pješčanim dinama. Samo su najotporniji preživjeli, a naposljetku bi izgubili namjeru svog putovanja te su izgradili život na otoku.

Danas mnogi potomci preživjelih, poput 32-godišnje Nancy Clark, još uvijek borave na otoku i teško im ih je napustiti, unatoč izazovima s kojima se na njima suočavaju. Tamo su oni snažno ukorijenjeni kao dio malene zajednice engleskog govornog područja unutar francuskog govornog svijeta, koji žive za to da pričaju priče otočana koji su došli prije njih.

Pogledajte video:

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.