Life
3542 prikaza

Uhićen srpski krvnik koji je ubio Hrvata u Amsterdamu

Čaba Der
Screenshot
Od Sarajeva, preko Prištine, Beograda, Amsterdama do Praga ubijao je za onoga tko više plati

Plaćenog ubojicu Čabu Dera, osumnjičenog za nekoliko ubojstava, uhitila je u nedjelju navečer policija u Pragu, javlja Blic. Za 39-godišnjakom iz mjesta Čantavir na sjeveru Vojvodine tjeralicu su raspisale vlasti Srbije, Mađarske i Nizozemske i sada se očekuje da Srbija od Češke zatraži njegovo izručenje. Mediji u Nizozemskoj o njemu su pisali kao o osobi iz amsterdamskog podzemlja, a Express je o njemu pisao u tri navrata.

Prvi put 9. siječnja, četiri dana nakon što je osumnjičen je za ubojstvo Nebojše Markovića kojega je upravio bio likvidirao na Banovom brdu, dok je ovaj pred kućom sklapao dječja kolica, Pretpostavljalo se da je to trebalo biti upozorenje Markovićevom šurjaku. Već tada se računalo s tim da je Der odmah pobjegao iz Beograda, da je otputovao u inozemstvo.

Čaba Der Čaba Der Top News Strašni video: Plaćenik likvidira Hrvata usred restorana

Prije desetak dana policija u Nizozemskoj osumnjičila je Dera i za to da je hicem u glavu iz pištolja s prigušivačem u restoranu u Amsterdamu usred dana likvidirao Hrvata s nizozemskim državljanstvom Ivana Serdarušića. Serdarušića su povezivali s mutnim poslovima, a postoji i teorija da je bio povezan sa švercom kokaina iz Južne Amerike u Europu. Oko 15 sati mu je s leđa prišao mišićavi muškarac obrijane glave i iz pištolja s prigušivačem mu pucao u glavu.

Serdarušiću nije bilo spasa. Der je ušao u restoran odjeven kao turist i pucao. Njegovo lice jasno se vidi na snimkama nadzorne kamere, a na mjestu zločina pronađen je i njeov DNK. Za teoriju s kokainom kao motivom za to ubojstvo, u Nizozemskoj se pisalo prvo zato što je Serdarušić ubijen nekoliko mjeseci nakon što je razbijen dobro organizirani lanac krijumčara droge.

Nizozemski istražitelji su likvidaciju dovodili u vezu s akcijom Nana u kojoj je zaplijenjeno 100 kg kokaina, kada je kao organizator krijumčarskog lanca osumnjičen bio Stjepan Prnjat. Nizozemci su pretpostavljali da je Serdarušić nekome bio dužan, a nakon zapljene 100 kg kokaina u Rijeci nije stigla "zamjenska" pošiljka, što je, pretpostavljaju, platio glavom. Koliko je bila riječ o velikoj operaciji, govori i to što je tada američka DEA otvorila privremeni ured u Zagrebu. Kokain je na put krenuo iz Paname kamufliran u tone metalnog otpada.

“U sadržaju metalnog otpada pronašli smo 100 kilograma kokaina u paketima oblijepljenima gumenim vrpcama kako bi se spriječila detekcija. Sam način skrivanja droge pokazuje visoku razinu organizacije kriminalne organizacije. U kontejneru je bilo 20 tona metalnog otpada, a kokain je bio skriven u hermetički zatvorenim metalnim spremnicima koji su bili obloženi olovom i krpama”, objavljeno je na konferenciji za novinare nedugo nakon hvatanja osumnjičenih.

Bjegunac Čaba je iz zatvora u Srijemskoj Mitrovici, gdje je robijao zbog ubojstva Branislava Jelačića 2004. godine, pušten prije dvije godine, u veljači 2017. Bio je osuđen na 15 godina, a iza rešetaka je proveo skoro 13 godina. Odmah po izlasku iz zatvora počeo je putovati po zemljama bivše Jugoslavije i tada je navodno stupio u kontakt s ljudima bliskim Naseru Keljmendiju, koji je u to vrijeme bio u pritvoru u Prištini zbog optužbi za organizirani kriminal i naručivanje ubojstva Ramiza Delalića Čele 2007. u Sarajevu.

Osim sa Keljmendijevom ekipom, bio je na vezi i sa suradnicima Armina Muše-Osmanagića, ubijenog u rujnu 2014. Upravo je sa nekadašnjim Mušinim suradnikom Markom Gojčevićem uhićen u rujnu 2017. u Sarajevu, a navodno su trebali ubiti vođu druge kriminalne ekipe iz Bara, za kojeg se vjerovalo da stoji iza Osmanagićevog ubojstva, a za kojim je Crna Gora tragala zbog optužbi da je organizirao postavljanje eksplozivne naprave ispod automobila šefa interventne jedinice barske policije Ivana Đokovića.

Čaba Der Za šaku dinara Life Brutalni krvnik ubijao po cijelom Balkanu

Zanimljivo je, međutim, da su mediji u Bosni i Hercegovini poslije njihovog uhićenja objavili da su privedeni suradnici Nasera Keljmendija, koji je u to vrijeme već tri mjeseca bio na slobodi, točnije sud u Prištini pustio ga je iz pritvora. Iako je navodno trebalo likvidirati Kožara, operativni podaci ukazuju na to da su se trebali riješiti i nekih Keljmendijevih neprijatelja u Sarajevu, iz kojeg je ovaj boss vodio svoje kriminalno carstvo.

Der i Gojčević su u pritvoru glavnog grada BiH proveli skoro šest mjeseci i to zbog planiranja egzekucije, nakon čega su protjerani iz države. Nakon što mu je BiH otkazala gostoprimstvo, Der se kretao po teritoriju uže Srbije, Kosova, Crne Gore, a i navodno je putovao u određene zemlje Europske unije. Je li u državama plaćeni ubojica ostavio neki krvavi trag, istražuje ne samo srpska već i policije regije.

Da radi po sistemu "tko plati", a ne iz uvjerenja dokazuje i to što se povezuje sa ljudima koji su imali kontakte s 'neprijateljskim' kotorskim kriminalnim klanovima. S Markom Gojčevićem je u Sarajevu navodno trebao ubiti Alana Kožara, koji rukovodi barskom kriminalnom skupinom bliskom "škaljarcima". S druge strane, imao je kontakte i sa ljudima Nasera Keljmendija, a zanimljivo je da je sin ovog bossa, Besnik, bio sa Jovicom Vukotićem u trenutku kada je navodni vođa "škaljaraca" uhićen u Antaliji s lažnom putovnicom.

Sve ovo vrijeme Dera se istražuje je li možda sudjelovao u još nekim likvidacijama.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • Milicic 12:13 02.Ožujak 2019.

    Nije valda HRVATA iz AMSTERDAMSKE KOALICIJE?