Life
9784 prikaza

Uhićen Escobarov plaćenik - ime mu je Popaj

Juan Carlos Mesa Vallejo Popaj
1/3
YouTube screenshot
Još 1992. godine bio je osuđen na 52 godine zatvora zbog 300 ubojstava i još 3000 naručenih

Vlasti u Kolumbiji, u suradnji s američkim kolegama, uhitile su bivšeg ubojicu koji je, kako sam tvrdi, radio za Pabla Escobara. Istaknuli su kako uz pomoć SAD-a nastavljaju hvatati ključne osobe kriminalnog miljea. 

Jhon Jairo Velásquez Vásquez, pod pseudonimom "Popeye", uhićen je 25. svibnja u Medellínu na temelju optužbi za iznude i zločinačku zavjeru. Gradonačelnik Federico Gutiérrez potvrdio je uhićenje u tweetu.

Zatvor Pabla Escobara La Cathedral Life Privatni zatvor: Escobar je tu partijao

Prema lokalnim medijima, Popaj je uhićen nakon što se pojavio sa svojim odvjetnikom u uredu za borbu protiv organiziranog kriminala u Medellínu, raspitujući se je li on predmet istrage. 

U intervjuu prošle godine, izvor iz redova Oficina de Envigado - skupine kriminalaca koja kontrolira većinu podzemlja u Medellínu - izjavio je za 'InSight Crime' da je Popaj bio glavni Eskobarov čovjek za ucjene i koji je držao imovinu povezanu s nezakonitim aktivnostima kartela.

Juan Carlos Mesa Vallejo Popaj | Author: YouTube screenshot YouTube screenshot
Izvor koji je upoznat sa slučajem i koji je progovorio za medije, potvrdio je ove navode. 

"Pokušavao se domoći imovine i novca koji je godinama bio u rukama narkobosa, a  naslijedili su ga njegovi rođaci, koji su Popaja i prijavili i optužili", rekao je za El Tiempo izvor. 

Isti izvor priopćio je za 'El Tiempo' da je u istrazi sudjelovala i američka agencija za imigraciju i carinsku službu (ICE).

Popeye je tvrdio da je bio voditelj mreže Escobarovih ubojica unutar kartela Medellín. Još 1992. godine osuđen je na 52 godine zatvora i priznao je sudjelovanje u oko 300 ubojstava, te naredio još 3.000 drugih.

Tata Escobar U SJENI Life Udana za kralja kokaina: Prava istina o ženi P. Escobara

Nakon što je pušten iz zatvora 2016. godine, Popaj je postao vrsta internetske senzacije i zvijezde narko kulture, osobito u desničarskim kolumbijskim političkim krugovima. Aktivirao se u politici, piše blog, a napisao je i dvije knjige. U jednoj od njih govori o svojim avanturama i prijateljstvu s Escobarom, a zaigrao je i u kriminalističkom filmu.

Uhićenje Popaja pruža daljnje dokaze da su američke vlasti pomogle kolumbijskim kolegama osigurati niz uhićenja ključnih figura u podzemlju drugog najvećeg kolumbijskog grada Medellína. To je pokrenulo njihove međusobne sukobe i sad se jedni okreću protiv drugih. 

Juan Carlos Mesa Vallejo Popaj | Author: YouTube screenshot YouTube screenshot
Zapravo, vlasti u Kolumbiji su uz pomoć američkih vlasti, u prosincu prošle godine uhitile čelnu figuru Oficine - Juana Carlos Mesa Vallejoa, također poznatog pod nadimkom "Tom" ili "Carlos Chata", pa se vjeruje da je i to uhićenje dovelo do Popaja.  

Izvor je rekao da je Popaja štitio upravo Tom, i da su usko surađivali kako bi od starijih članova kartela iznudili bogatstvo koje su si, nakon Escobarove smrti 1993. godine, prisvojili njegovu imovinu. Nakon što je Tom uhapšen i nakon što mu je zaprijetila ekstradicija u SAD, moguće je da je počeo surađivati i odao Popaja. 

Uhićenje sicaria u Medelinu Sicario Life Plaćeni ubojica: "Pomolim se Isusu, pa krenem ubijati"

Uz pomoć Sjedinjenih Država, vlasti u Kolumbiji uhapsile su nekoliko glavnih likova kriminalne scene Medellína, kao što su Diego Fernando Murillo, alias "Don Berna" i Erick Vargas Cardenas, alias "Sebastian".

No, ova uhićenja otvorila su prostor za tzv. 'Nevidljive' - novu generaciju kolumbijskih trgovaca drogom koji, za razliku od Escobara i suradnika, nisu toliko eksponirani i djeluju 'ispod radara', piše businessinsider.com.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.