Life
13626 prikaza

Ubojstvo gangstera: "Od udarca su mu ispale oči"

James "Whitey" Bulger
1/10
REUTERS
Otkriveno je tko je i kako ubio bostonskog mafijaškog bossa i drukera Jamesa Whiteyja Bulgera

Zatvorenici koji su ubili Jamesa Whiteyja Bulgera, poznatog mafijaškog bossa iz Bostona, odgurali su ga u kolicima do ugla prostorije koji nije pokriven nadzornim kamerama. Ubili su ga lokotom koji su stavili u čarapu, rekli su iz policije i otkrili kako se takvo ubojstvo moglo dogoditi u navodno jako dobro čuvanom zatvoru.

Unatoč nastojanjima napadača da se sakriju, priopćili su dužnosnici, kamere su uhvatile najmanje dvojicu zatvorenika koji su gurali Bulgera do mjesta gdje se dogodio napad. 

Kad su ga pronašli zatvorski nadzornici, Bulger je već bio sav obliven krvlju. Bilo je to u 8 i 20 ujutro.  Stražari su odmah poduzeli sve da mu spase život, no bilo je prekasno i Bulger je proglašen mrtvim. 

Fotios Freddy Geas ubio je Jamesa Whiteya Bulgera | Author: YouTube screenshot YouTube screenshot
Službenik zatvora identificirao je jednog od osumnjičenika. Riječ je o Fotiosu Freddyju Geasu, 51-godišnjaku iz Massachusettsa West Springfielda. U jedan od najbolje čuvanih zatvora u Americi - u Hazelton u Zapadnoj Virginiji, došao je zbog ubojstva vođe klana Genovese 2003. godine čuvani američki zatvor u Zapadnoj Virginiji Kazna zatvora u Kaznionici Hazelton u Zapadnoj Virginiji zbog ubojstva vođe obiteljskog klana Genovesea 2003. godine u Springfieldu, piše New York Times.

Njegov odvjetnik Daniel D. Kelly, rekao je da ne zna je li njegov klijent doista imao veze s ubojstvom Whiteyja Bulgera, koji je desetljećima bio doušnik FBI-a, što mu je pomagalo i bilo pokriće dok je ubijao i 'drukao' članove suparničkih bandi. 

Ali gospodin Kelly je rekao da g. Geas "ima poseban odnos prema drukerima". Gospodin Kelly je rekao da su osjećaji gospodina Geasa prema suradnicima FBI-a bili tako intenzivni jer se i sam našao u poziciji da surađuje s policijom i da je tako mogao izbjeći doživotnu zatvorsku kaznu, ali nije na to htio pristati.

Barry Sherman Slučaj Sherman Life Ubojica ih je gledao dok su polako umirali u mukama

Bulgerova smrt, nekoliko sati nakon dolaska u zatvor, zaintrigirala je javnost.  Bulger, koji je 20 godina surađivao s FBI-jem i bio im informator iz podzemlja, znao je da mnogi priželjkuju njegovu smrt. No pitanje je kako se moglo dogoditi da su ga ostavili bez nadzora i izložili tako snažnim udarcima od kojih su mu ispale očne jabučice?

"Ne čudi me što je ubijen, nego me čudi kako su to mogli dopustiti u takvoj ustanovi?", izjavio je Ed Davis, bivši dužnosnik bostonske policije.

Bulgerove oči izgledale su kao da su ispale iz lubanje, iako je bilo nejasno jesu li to učinili njegovi napadači, ili je to posljedica vrlo snažnog udarca. To su izjavili istražitelji koji se bave organiziranim kriminalom, ali nisu bili uključeni u istragu konkretnog slučaja, nego su, kako kažu, to čuli od saveznih istražitelja.

James Whitey Bulger | Author: REUTERS REUTERS

"Čini se da su se uvelike potrudili da ga toliko unakaze, da ostane sasvim neprepoznatljiv", rekao je anonimni izvor jer nije bio ovlašten raspravljati o slučaju.

Dužnosnici su rekli da je ubijen na uobičajeni način - lokotom u čarapi - što je česta metoda kojim se zatvorenici međusobno premlaćuju i nanose teške povrede. 

Nakon ubojstva najmanje dvojicu zatvorenika poslali su u samicu, potvrdila su trojica zaposlenika Saveznog zatvora. Freddy Geas bio je među onima koji su poslani u samicu. 

G. Davis, bivši djelatnik policije, izjavio je da je "zbunjen što zatvor nije učinio više na Bulgerovoj zaštiti kako bi ga se odvojilo od zatvorenika koji je već osuđivan zbog organiziranog kriminala i ubojstava u Massachusettsu.".

Državno odvjetništvo SAD-a u Zapadnoj Virginiji kratko su izvijestili da Bulgerovu smrt istražuju i djelatnici FBI-a.  

James Whitey Bulger Nikad nije kasno Top News Ubijen najtraženiji gangster i druker na svijetu

Bulger je služio dvije doživotne zatvorske kazne zbog 11 ubojstava počinjenih još iz vremena kad je bio šef bostonskog podzemlja. Ubijen je odmah po dolasku u Hazelton, u kojem je jedva proveo 12 sati. Tamo je dopremljen iz zatvora Coleman u Floridi, gdje je i sam radio probleme. U rujnu 2014. bio je više puta pod posebnim tretmanom jer je masturbirao ispred muškog člana osoblja, a drugi put zbog prijetnji medicinskom osoblju zatvora. 

U veljači, Bulger je zaprijetio medicinskoj sestri da joj se bliži sudnji dan, pa su ga zbog toga poslali u samicu. Tu je ostao do listopada a onda je prebačen u zatvor u Oklahomi, da bi ga 29. listopada prebacili u Hazelton. 

Razlog je navodno taj što je bio završio s liječničkom terapijom, a ne zbog kršenja discipline. 

"Bulger je bio vrlo lošeg zdravlja. Već nekoliko zadnjih godina bio je vezan uz invalidska kolica", rekao je jedan od njegovih odvjetnika.  

James Whitey Bulger | Author: wikipedia wikipedia

"Mogao je samostalno stajati, ali ne i hodati", rekao je Brennan u intervjuu u srijedu. 

"Veselio se da izlazi iz samice kako bi konačno počeo opet učiti hodati. Oštetio je kuk tijekom dvogodišnjeg boravka u zatvoru bez mogućnosti izlazaka u šetnje", rekao je Brennan 

"Neprestano je padao iz kreveta i ozlijedio kuk", rekao je Brennan, dodajući kako je njegova nemogućnost da vježba također pridonijela mnogim zdravstvenim problemima. 

U mladosti Bulger je bio fitness fanatik koji je bio opsjednut brigom o tijelu i fizičkoj kondiciji. Mnogima u Bostonu laknulo je kad su čuli da je ubijen. 

85-godišnji muškarac koji se samo predstavio kao Ed, rekao je da poznaje Bulgerovu braću:

James Whitey Bulger | Author: YouTube screenshot YouTube screenshot

"Ne bih htio biti morbidan, ali poznavajući Bulgera, čini mi se da je predugo živio s obzirom koliko je ljudi ubio i zamjerio se tolikim obiteljima i mnoge zavio u crno. To je dakle ipak kakva - takva pravda." 

Postoji stara izreka: "Kako siješ, tako ćeš i požnjeti", dodao je. 

Patricia Donahue, čiji je suprug Michael Donahue ubijen 1982. u pucnjavi povezanoj s Bulgerom, bez krzmanja je rekla:

Mafija, ilustracija Smrt u noći Life Kako su ubijeni najveći mafijaši Balkana

"Dugo sam čekala trenutak da popijem tu bocu šampanjca uz glasni prasak plutenog čepa."

Donahue je krenuo ususret svom susjedu Edwardu Brianu Halloramu, kad je nedužan poginuo od rafala kojeg je Bulger namijenio Halloramu.  

"Sad konačno možemo odahnuti jer znamo da više nikad nećemo čuti za njega", rekla je gospođa Donahue. 

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • Avatar Zlata Barbalic
    zelda 15:18 02.Studeni 2018.

    Nekog su potplatili da ga ne ćuva i da ga se konačno riješe, zauvjek..