Life
1234 prikaza

U Srbiji vlada legalizirala korupciju lječnika - do jednog iznosa

Korupcija, ilustracija
Kiwiev/ CC0
Doznajte do kojeg iznosa u eurima vlada Aleksandra Vučića smatra da je u redu svaki pojedini put darivati liječnika

Srbijanski Blic donosi vijest o novom zakonu kojim vlada u Beogradu regulira "poklone zahvalnosti" liječnicima.

Piće, kava, bombonijera, ali i sat, slika, cvijeće ili skupe olovke i odjeća, dvoumite se što da kupite liječnicu u znak zahvalnosti. Sad ćete tim razmišljanjima morati dodati još jednu stavku, kako da to uklopite, a da suma ne bude viša od 462 eura. I to je tako po zakonu. Iako ovo mnogima zvuči za rubriku 'vjerovali ili ne', istina je da je Srbija nedavno doslovno ozakonila davanje poklona liječnicima.

Riječ je o Zakonu o zdravstvenoj zaštiti, usvojenom početkom travnja, a koji kaže da pojedinačni poklon ne smije biti vredniji od 2726 dinara u uvjetima u kojima je prosječna plaća u Srbiji trenutno 54.521 dinar. Zakonom nije precizirano je li riječ o poklonu prije ili poslije zahvata ili pregleda, ali kako se sama odredba naziva "poklon zahvalnosti", može se pretpostaviti da je zakonodavac imao na umu vrijeme nakon što je liječnik već obavio svoj posao.

Bolnica Anketa Top News Naše zdravstvo: Kako liječnici uzimaju tisuće eura

Ove nove odredbe zakona značajno su podijelile javnost, pa sada jedni komentiraju da je riječ o legalizaciji korupcije, dok drugi smatraju da se time korupcija svodi u određene okvire. Članak koji je izazvao najviše polemike onaj je pod brojem 234. koji se odnosi na "sukob interesa" i u kojem se, citira Blic, "zabranjuje zdravstvenim radnicima i suradnicima, članovima tijela u zdravstvenoj ustanovi u javnom vlasništvu, kao i za članove njihovih užih obitelji, da traže ili primaju novac, poklon, uslugu ili bilo kakvu drugu korist", što je sada uokvireno jedinstvenim iznosom.

Dalje se u zakonu navodi da oni poklone ne smiju tražiti ili primati, ako pokloni "mogu utjecati na nepristranost ili profesionalno obavljanje dužnosti", odnosno "ako se mogu smatrati nagradom za obavljanje dužnosti i obavljanje zdravstvene djelatnosti". Činjenica je da je davanje poklona liječniku više nego česta praksa u Srbiji i da se rijetko tko s time nije susreo.

Polemike na društvenim mrežama otišle su dotle da su na Twitteru objavljene dvije ankete u kojima su korisnici odgovarali je li im liječnik nekada otvoreno ili prikriveno tražio novac ili neki poklon kako bi im pružio zdravstvenu uslugu. U toj anketi 31 posto ih je odgovorio pozitivno, a 69 posto negativno.

Euri | Author: Dusko Jaramaz (PIXSELL) Dusko Jaramaz (PIXSELL)

Glasalo ih je oko 4000. U drugoj anketi bilo je postavljeno pitanje jesu li ikada samoinicijativno dali novčani ili nenovčani poklon liječniku. U ovom slučaju pozitivno ih je odgovorilo 59 posto, a 41 posto negativno, na uzorku od 1405 glasova.

"Nema sumnje da su pokloni zahvalnih pacijenata i članova njihovih obitelji raširena praksa i da tu praksu treba urediti, ali tako da kod pacijenata ne stvori osjećaj obaveze da se poklon da, a kod zdravstvenih radnika očekivanje takvog poklona ili iskušenje da postupaju nejednako pri budućim susretima s onim tko je poklon dao, reagirala je organizacija Transparentnost Srbija.

"Zakonodavci su izglasali da se ovi pokloni 'ne smatraju korupcijom, sukobom interesa'. Ova norma je u suprotnosti s odredbama Krivičnog zakonika. Ne može se unaprijed isključiti mogućnost da bi netko postupao pristrano i pružio pacijentu uslugu koja mu ne pripada ili mu dao prednost pri sljedećoj intervenciji i zbog tako sitnog dara, objašnjavaju u Transparentnosti.

Kardiokirurg Ognjen Šimić, umro je na izdržavanju kazne u BiH Slabe kazne Top News Medicinsko mito: Očajnim obiteljima uzimaju tisuće eura

S druge strane, Liječnička komora to ne vidi kao spornu odredbu.

"Liječnička komora Srbije ne smatra da se spomenutom odredbom Zakona o zdravstvenoj zaštiti legalizira korupcija, niti da se pacijentima time otvoreno ukazuje da su takvi pokloni poželjni. Ova odredba usklađena je i sa sličnom odredbom iz Zakona o zaposlenima u javnim službama i u skladu je sa zakonodavstvom Europske unije, gdje je također regulirano područje poklona javnim službenicima, pa samim tim i zdravstvenim radnicima", kaže liječnik Milan Dinić, direktor Liječničke komore Srbije.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.