Life
2463 prikaza

U prženim krumpirićima tajna je guste kose

Ilustracija ćelavljenja
Thinkstock
Jednostavnom metodom znanstvenici po prvi put uzgojili 5.000 klica folikula kose

Japanski znanstvenici na pragu su velikog otkrića - lijeka protiv ćelavosti. I u tome bi im mogao pomoći nezdravi sastojak masne hrane.

Tajna je u dimetilpolisiloksanu, silikonu koji se dodaje ulju u kojem se peku krumpirići iz McDonaldsa ili nekog drugog 'fast fooda', kako bi se spriječilo pjenjenje ulja. Istraživački tim s nacionalnog sveučilišta u Yokohami upotrijebio je 'jednostavnu' metodu uzgoja folikula kose na miševima uz pomoć dimetilpolisiloksana. Nakon ugradnje klica miševi su postali izuzetno dlakavi. Oduševljeni znanstvenici vjeruju kako ovo veliko otkriće pokazuje kak će postupak biti uspješan i kada se primjeni na ljudima.

Po studiji objavljenoj u magazinu Biomaterials, otkriće dolazi nakon što su znanstvenici uspješno proizveli 'klice folikula kose' i to prvi put u povijesti upravo na ovakav način. Uspjeh u proizvodnji 5.000 klinca istovremeno oduševio je znanstvenike jer su ovime riješili 'jednu od najvećih prepreka u potencijalnoj regeneraciji kose'.

Žena koja se tušira TRIK ZA KOSU Life Stručnjaci tvrde: U šampon dodajte šećer!

Junji Fukuda, profesor koji je radio na studiji, naglasio je kako je otkriće mogućnosti dimetilpolisiloksana krucijalno za daljnji napredak i put prema otkriću lijeka protiv ćelavosti.

"Nadamo se da će ova tehnika pomoći i poboljšati razvoj regenerativne terapije rasta kose, kako bi se moglo smanjiti i spriječiti pojavu alopecije, tj. ćelavosti", naglašava Fukuda.

No bez obzira na ova otkrića ne preporučuje se prekomjerna konzumacija prženih krumpirića s obzirom na to da silikon iz ulja ipak ne može sam napraviti čudo preko noći.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.