Life
1777 prikaza

Turisti će moći autom u grad samo ako imaju parking

Venecija
1/9
MANUEL SILVESTRI/REUTERS/PIXSELL
Nove mjere koje bi trebale spriječiti prenapučenost grada provodit će se od ovog vikenda

Velike turističke gužve već godinama ometaju svakodnevni život Venecije. Kako bi na neki način rasteretili grad, gradski dužnosnici predlažu implementaciju novih mjera po kojima bi razdvojili domaće stanovništvo od turista. Planiraju to učiniti ograničavanjem kretanja posjetiteljima, no isto tako plan im je i motoriste obeshrabriti od ulaska u grad. 

Mjere će početi provoditi upravo ovog produženog vikenda kada se i očekuje veliki priljev turista u grad poznat po svojoj ljepoti, ali i gotovo svakodnevnom turističkom opterećenju. Mjere je najavio gradonačelnik Luigi Brugnaro a njihovo uvođenje objasnio potrebom "osiguranja javne sigurnosti i gradskog života".

Ovom privremenom regulacijom pokušat će se regulirati pješački i vodeni promet, te turiste odmaknuti od lokalnog stanovništva. 

Venecija | Author: MANUEL SILVESTRI/REUTERS/PIXSELL MANUEL SILVESTRI/REUTERS/PIXSELL

"Dobrodošli su svi turisti koji poštuju naš grad, i to oni i sami znaju. No uz to mi moramo i osigurati grad", rekao je gradonačelnik Brugnaro. U neke dijelove grada tako bi po novim mjerama turistima bio zabranjen pristup, no zabrane im ne bi uskratile uživanje u ljepoti dijelova grada poput Piazzale Roma i Strada Nuova, piše CNN.

Mjere su eksperiment novog turističkog sistema, kako naglašava gradonačelnik, a ako eksperiment bude uspješan, mjere bi mogle postati trajno rješenje velikih gradskih gužvi, posebno tijekom ljetnih vikenda. Turisti koji dolaze vodenim putem bit će obeshrabreni da koriste uobičajena mjesta poput Riva degli Schiavoni, umjesto toga bit će usmjereni na lokaciju Fondamente Nuove. Oni koji u grad dolaze automobilom neće moći ući ako već unaprijed nisu rezervirali parkirališno mjesto.

Venecija | Author: MANUEL SILVESTRI/REUTERS/PIXSELL MANUEL SILVESTRI/REUTERS/PIXSELL

Venecija, pod zaštitom UNESCO-a, posljednjih nekoliko godina bilježi negativan utjecaj turizma. Po podacima koje je još prije tri godine objavio talijanski fond za zaštitu okoliša, Venecija tada s 50.000 stanovnika bilježila je više od 30 milijuna turističkih posjeta godišnje. 

Kampanje poput one kao što je  #EnjoyRespectVenezia pokušavaju promovirati održiv turizam grada, no i dalje strahuju kako ljepota građevina i kanala privlači sve veći broj turista, ali ga istovremeno i uništava. Zabrinutost vlada i zbog toga što se sve više onih koji žive u centru, lokalnog stanovništva, okreće iznajmljivanju stanova, pa tako zapravo grad, posebno njegov centar postaje pravi muzej.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.