Life
5214 prikaza

Trudnice sve više puše travu - je li to zdravo?

Marihuana
1/2
REUTERS
Nesvjesne su da THC šteti razvoju dječjeg mozga, a povećavaju rizik mrtvorođenčadi i stvaraju ovisnost

Teško je govoriti o točnim brojkama, ali u Sjedinjenim Američkim Državama broj žena koje puše marihuanu tijekom trudnoće rapidno raste. Problem je što mnoge to ne žele priznati svojim liječnicima jer u 24 države takvo ponašanje budućih majki smatraju oblikom zlostavljanja djece, pa i otkrivanje takvih informacija može imati ozbiljne posljedice za trudnice.

Ipak, brojne studije na nacionalnoj razini upućuju na to da je došlo do naglog porasta pušačica trave, naročito među mladim majkama. Jedna od njih je i Jenna Sauter, majka dvogodišnjeg dječaka Mavericka. Nakon što je rodila sina, Jenna je pokrenula Facebook grupu koju je nazvala "Pot Smoking Moms Who Cuss Sometimes", a što bi se moglo prevesti kao 'Majke koje puše travu i ponekad psuju'. 

Facebook grupa

- Bila sam mlada mama, mlađa mama - imala sam samo 22 godine - i osjećala sam se usamljeno u kući, brinući se za njega. Htjela je, kako kaže, doprijeti do drugih majki, ali nije htjela skrivati svoju naviku:

- Željela sam prijatelje s kojima bih mogla biti iskrena i reći im da uživam u odlascima do rijeke gdje s drugim ljudima tu i tamo popušim joint, kaže Sauter.

U Facebook grupi sada ima oko 2.600 članova. Marihuanu, koja je ranije ovog mjeseca postala legalna za rekreacijsku uporabu u Kaliforniji, mnogi su članovi grupe opisali kao prirodni i naizgled bezopasni lijek za sve, od jutarnje mučnine do postporodiljne depresije.

Mlada Delilah Smitha Andria ima 21 godinu i za tjedan dana rodit će drugo dijete. Uznemirila se kad joj je liječnik hitne pomoći nedavno predložio da uzme pola 'Norca' - pilulu sličnu 'Vicodinu', tableti koja se bazira na opioidu, a trebala joj je smanjiti bolove u leđima. 

Bolje trava nego opioidne tablete

Smith je, kako kaže, ostala preneražena:

- Liječnica mi je rekla da sve zna o Norcu i da mi to ne može škoditi, kao ni mojem djetetu, ali o marihuani ne zna ništa i bla, bla, bla...  Odgovorila sam joj neka prouči moj slučaj. Pušila sam marihuanu i tijekom prve trudnoće, a moje dijete je znalo nabrojiti do 10 i prije drugog rođendana. Nije joj izraslo treće oko, normalno je, veselo i zdravo dijete, kaže Delilah Smith. 

Smith i Sauter su svojim liječnicima ipak priznale da puše marihuanu a nakon što su rodile njihove su bebe testirane na prisutnost glavne aktivne tvari u marihuani -- THC. 

Istraživači kažu da psihoaktivni spojevi u marihuani lako prelaze placentu, otkrivajući da se u fetusu postoji koncentracija od čak 10 posto THC - tetrahidrokanabinola - ako majka puši neredovito, a ako puši češće, tad THC doseže i mnogo višu koncentraciju. 

Dr. Dana Gossett, istraživački opstetričar i ginekolog na Kalifornijskom sveučilištu u San Franciscu koja također liječi pacijente, kaže da studije pokazuju da marihuana povećava rizik rizik mrtvorođenčadi i nepovoljno utječe na razvoj djetetovog mozga.

Gossett navodi neka istraživanja koja sugeriraju da djeca izložena marihuanu dok rastu u maternici mogu imati slabije rezultate na vizualno-motornoj koordinaciji - zadatke poput hvatanja lopte ili rješavanja vizualnih problema poput zagonetki.

I studije također pokazuju, kaže ona, ta djeca mogu imati probleme u ponašanju s višim stopama od druge djece do navršene 14 godine i imaju veći rizik da će i oni biti pušači marihuane kad odrastu. 

THC razvija u djece ovisnost

"To je sve razumljivo i lako objašnjivo", kaže Gossett, "jer učinci THC-a u mozgu mogu zapravo potaknuti kod djeteta ovisnička ponašanja i to ne samo na marihuanu nego i na alkohol."

Pokrenuta su i neka istraživanja o učincima THC-a na novorođenčad preko dojenja. No, budući da nema dovoljno informacija o rizicima, američki kolegij opstetričara i ginekologa ipak preporučuju majkama da ne puše marihuanu tijekom trudnoće i dojenja, kao i da ne izlažu djecu dimu dok puše travu jer THC može doprijeti u bebin organizam i putem dima, ali i dojenjem, baš poput alkohola.

Na mišljenje Andrije Smitha da je njezina kći, Delilah, jednako pametna kao i njezini vršnjaci, studije pokazuju da djeca izložena marihuani u uterusu općenito ne pokazuju u starijoj dobi lošije rezultate u čitanju i rješavanju matematičkih zadataka od djece koja nisu bila u dodiru s THC-om prije rođenja. 

Nakon što su njihove bebe testirane na THC, Sauter i Smith posjetili su kod kuće radnici socijalne skrbi koji su dali ženama informacije o učincima uporabe marihuane tijekom trudnoće i dojenja.

Sauter kaže da ona i njezini prijatelji ne puše u blizini svoje djece.

Ali kako kažu, zakoni o zaštiti djece u većini američkih država ostaju u suprotnosti s liberalnim zakonima o marihuani. Neke mame koje su članice Facebook grupe, neće ići liječniku čak i kad su bolesne.

"Ne žele se testirati", kaže Sauter. "I to je opasno. Trebali bismo o tome otvoreno razgovarati s liječnicima jer ako nešto krene po zlu, moramo znati."

Oduzimanje djece

Međutim, problem je što se ne podržava obavezno testiranje trudnica i dojenčadi na THC jer bi takve žene mogle biti zatvorene ili bi im mogli oduzeti djecu. Umjesto toga organizacija potiče opstetričare da podučavaju trudnice o korištenju droga tijekom trudnoće i savjetuju ih kako da na druge načine smanje jutarnje mučnine, bolove u leđima ili postporodiljnu depresiju i bez pušenja trave, te uzimanjem lijekova koji su sigurni i za njihovo i za zdravlje njihove djece.  

No, s rekreacijskim kanabisom koji je sada legalan u najmanje osam država i Distriktu Columbia, liječnici poput Gossetta zabrinuti su da će novorođenčad i mala djeca čiji se mozak ubrzano razvija i gradi milijarde neuronskih veza, upoznati svijet u promijenjenom stanju.

Gossett kaže da zato psihijatrijski učinci marihuane mijenjaju "sposobnost djeteta da protumači svijet oko sebe", piše npr.org

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.