Life
5378 prikaza

Troše milijune da bi mrtvi diktatori izgledali živi

Kim Il Sung
1/3
Screenshot Youtube
Da bi tijela četvorice komunističkih vođa i dalje mogla biti izložena turistima i poklonicima, svake godine su mjesec dana uronjena u kemikalije

Nedavni susret s Donaldom Trumpom u Vijetnamu, sjevernokorejski vođa Kim Jong-Un iskoristio je i za razne druge aktivnosti. Tako je u glavnom gradu Hanoiu položio vijenac ispred mauzoleja Ho Chi Minha - narodnog heroja i oca Vijetnama.

Unutar tamne unutrašnjosti mauzoleja, balzamirano Ho Ci Minhovo tijelo izloženo je  u staklenom lijesu da bi ga mogle obići kolone turista. Za Kim Jong-Una ovo nije neobičan prizor jer su isto tako njegovi prethodnici Kim Il Sung i Kim Jong Il izloženi u Pyongyangu, u Palači sunca Kumsusan.

A da bi sva trojica pokojnih vođa ostala sačuvana u što boljem stanju, brine se tim stručnjaka iz 'Lenjinova laboratorija' koji je 1924. godine osnovan u Moskvi i koji je iste godine balzamirao i izložio tijelo Lenjina. Isti taj laboratorij barem jednom godišnje održava četvoricu mrtvaca i čuva njihove posmrtne ostatke od propadanja. 

O vještini balzamiranja komunističkih vođa knjigu piše profesor antropologije Aleksej Jurčak sa sveučilišta u Berkeleyu. On kaže:

Ho Ši Min | Author: YouTube screenshot YouTube screenshot

"Osim izvornog balzamiranja, ovaj tim zadužen je i za redovito balzamiranje koje se provodi barem jednom godišnje. Izvode ga znanstvenici s moskovskog laboratorija. Tijekom godina obučavali su i lokalne znanstvenike u nekim tehnikama, no ipak su većinu tajni zadržali za sebe, pa su i dalje neophodni za održavanje dobrog izgleda mrtvaca."

Za razliku od ranijih procesa očuvanja kao što je mumifikacija, trajno balzamiranje, tehnika koju su smislili sovjetski znanstvenici, drže tijela fleksibilnima a koža ostaje u savršenom stanju i zadržava prirodnu boju i vlažnost.

"U vrijeme kad su Sjeverni Vijetnam napadali američki zrakoplovi, a to je bilo u vrijeme kad je umro Ho Chi Min, Sovjetski Savez prenio je kemikalije i opremu za balzamiranje u špilju izvan Hanoia, a u njoj su sovjetski stručnjaci stvorili sterilni laboratorij u kojem su balzamirali tijelo preminulog komunističkog vođe", kaže profesor Jurchak.

Vlak Kim Jong Una Dekadencija Style U Kimovom vlaku: Roze fotelje, štapići od srebra...

Kada je Sovjetski Savez propao u prosincu 1991. godine, pojavio se problem financiranja vladinog laboratorija, pa se on počeo oslanjati na pružanje usluga stranim klijentima. Među kupcima njihovih usluga bila je Sjeverna Koreja, gdje su znanstvenici balzamirali Kim Il Sunga i Kim Jong Ila, piše Washington Post.

Kako kaže Jurchak, izvorno balzamiranje traje nekoliko mjeseci, a tijelima je kasnije potrebno redovito održavanje.

"Svakih godinu i pol do dvije godine moskovski stručnjaci dolaze ponovno balzamirati tijela", piše profesor s Berkeleya koji je, dok je pisao knjigu, sa znanstvenicima proveo neko vrijeme u laboratoriju. Ipak, nisu mu htjeli otkriti sve tajne svog posla. 

Rusija je, nakon raspada SSSR-a, počela naplaćivati usluge laboratorijskih znanstvenika, pa je Hanoi potražio samostalna rješenja i poslao je tim tehničara da studiraju u Rusiji, pa mogu samostalno voditi neke postupke. 

Kim Jong Il | Author: YouTube screenshot YouTube screenshot
Unatoč tomu, Ho Chi Minhov mauzolej godišnje bude i dalje zatvoren po dva mjeseca kad ruski tehničari pomažu pri godišnjem održavanju tijela.Slično se događa jednom godišnje i u Palači sunca Kumsusan u Pyongyangu, no Mauzolejski laboratorij u Moskvi, koji je od 1992. poznat kao Centar za znanstvena istraživanja i metode podučavanja u biokemijskim tehnologijama, odbio je komentirati bilo koji aspekt svog rada.

Neki stručnjaci kažu da je Sjevernoj Koreji mogla pomoći i Kina, koja se oslonila na vlastite znanstvenike za balzamiranje Mao Zedonga jer su, u vrijeme njegove smrti, Moskva i Peking zahladnjeli odnose. 

Posjetitelji Pyongyang-ove palače Kumsusan mogu vidjeti i druge predmete koji su izloženi uz bivše vođe, pa tako i Apple računalo s kojim se navodno služio Kim Jong Il. Posjetitelji se moraju tri puta pokloniti izloženim tijelima.

Nije jasno koliko osiromašena Sjeverna Koreja troši na održavanje tijela dvojice Kimova, ali godišnja svota za Lenjina kreće se oko 200.000 dolara. Prvobitno, balzamiranje se smatralo načinom povezivanja različitih zemalja s međunarodnim komunizmom, što je utjelovljeno u Lenjinu. Kao što je već pisao  Express, građani Sankt Peterburga žele da se Lenjinovo tijelo sahrani na groblje Volkovo, s ostalim zaslužnim velikanima, te da više ne bude izloženo u mauzoleju.

Kim II-sung Tajna UDBA-e Top News Sj. Koreja je na Pantovčaku imala tajnu kuću za otete 'neprijatelje'

Lenjin je balzamiran eksperimentalnim tehnikama, koje zahtijevaju stalno održavanje, zbog čega je čak formirana “Mauzolejska grupa” znanstvenika. Na vrhuncu posvećenosti očuvanju ostataka nekadašnjeg lidera, tim je imao 200 stručnjaka koji su pripremali specijalne preparate.  Njima je prioritet sačuvati oblik, težinu, boju i fleksibilnost tijela, u odnosu na biološka tkiva, pa su određene dijelove kože i mišića zamijenili plastikom i drugim materijalima.  Svake dvije godine tijelo se uranja u kupku od glicerola i kalij acetata na 30 dana, a zahvaljujući toj tehnici, kažu stručnjaci, može biti očuvano stoljećima.  Iako su uklonjeni krv, sve tjelesne tekućine i unutarnji organi, brkovi, obrve i brada su originalni. 

Budući da su Vijetnam i Sjeverna Koreja razvijali različite političke sustave, tako se balzamiranju njihovih vođa pridodalo novo značenje.

"Danas u Vijetnamu Ho Chi Minh je simbol antikolonijalne borbe za nezavisnost više nego li simbol komunizma. U Sjevernoj Koreji dva tijela bivših vođa predstavljaju samoodrživost Sjeverne Koreje i jednog vođe socijalističke zemlje koja opstaje unatoč 'imperijalističkog okruženja", smatra profesor Jurchak.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.