Life
6228 prikaza

Trik za mršavljenje: Ovako smanjite kalorije u tjestenini

Tjestenina
Thinkstock
Najveći dio kalorija u dnevnoj prehrani dolati iz ugljikohidrata, a uz ovaj trik drastično ćete smanjiti kalorije koje dolaze iz omiljene tjestenine

Tjestenina, koliko god ukusna bila, je sama po sebi škrob koji nije osobito dobar za nas. Tako 100 grama tjestenine sadrži oko 390 kcal, a većinu od toga čini škrob koji se u našem tijelu pretvara u šećer, odnosno skladišti kao salo. Ipak, znanstvenici imaju dobru vijest za sve ljubitelje tjestenine - postoji način da se smanji broj kalorija u njoj.

Sve što treba napraviti je ne jesti je odmah nakon kuhanja, već ohladiti i ponovno zagrijati. To je otkriće zapravo slučajan nalazak u eksperimentu BBC-ove televizije u emisiji Trust Me, I'm a doctor.

Tanjur ukusne mediteranske hrane | Author: Thinkstock Thinkstock

U njoj su ispitanicima davali tjesteninu, a nakon toga im mjerili razinu šećera u krvi svakih 15 minuta. Oni koji su jeli svježe skuhanu tjesteninu imali su čak dvostruko veće razine šećera u krvi nego oni koji su jeli iste količine tjestenine koja je prvo bila ohlađena, a potom opet zagrijana.

"Nakon ponovnog zagrijavanja, škrob u tjestenini se više ponaša kao onaj u grahoricama, bananama ili zobi", rekao je dr. Chris van Tuelleken zaslužan za neobično, no važno otkriće.

Drugim riječima, grijani ostaci ručka ili večere, barem dok je riječ o tjestenini, zdravija su opcija. Naime, na taj se način smanjuje rizik od dijabetesa, kao i pretilosti.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.