Life
29161 prikaza

Tri su godine umirali u dubokom snijegu, na minus 30

Fotografija sa Sočanskog fronta
Bildarchiv Austria
Globalno zatopljenje pomaže arheolozima u otkrivanju tajni sukoba u kojem je najviše žrtava uzela majka priroda

"Vesele Božićne praznike vam želim i nadam se da ćemo ih idućeg ljeta skupa proslaviti", pisao je davne 1915. godine Anton Krašovec.

On je bio tek jedan od od stotina tisuća austrougarskih vojnika na najvišem ratištu u ljudskoj povijesti. Tijekom Prvog svjetskog rata u talijanskim Alpama, na visinama iznad 3.000 metara, Talijani, Austrijanci, Slovenci, Hrvati, Mađari i Bošnjaci tri duge godine umirali su u dubokom snijegu.

Fotografija sa Sočanskog fronta | Author: Bildarchiv Austria Bildarchiv Austria

Na temperaturama koje su padale i na -30 stupnjeva celzijevih, svakog dana vojnici su živjeli, radili i, prečesto, umirali. Suprotstavljene vojske kopale su tunele, čistile ceste i mukotrpnim radom dostavljali tone materijala. Jedan od najimpresivnijih poduhvata bila je gradnja "ledenog grada". Austrijski inžinjeri izgradili su veliki kompleks tunela u srcu ledenjaka. Imali su skladišta, spavaonice i kuhinje ispod desetaka metara leda.

Te godine smrti na visini ušle su u talijansku povijest kao "Bijeli rat". "Olujni vjetar puše i snijeg je pokrio i najviše vrhove. Čekamo mir, ali loše vrijeme i velike visine... Mir će doći tek kad umremo", napisao je u svoj dnevnik jedan talijanski vojnik krajem svibnja 1916. godine.

Fotografija sa Sočanskog fronta | Author: Bildarchiv Austria Bildarchiv Austria

Strme litice, svakodnevne lavine i neizdrživa hladnoća uzimali su svoj danak. Pretpostavlja se da je oko 100.000 vojnika poginulo u bespućima talijanskih Alpi zbog posljedica vremenskih nepogoda.

Danas, zahvaljujući globalnom zatopljenju i topljenju ledenjeka, neka od tisuća tijela izlaze na površinu. Mumificirana i odlično čuvana tijela vojnika sve češće se pojavljuju u ledu okolice Trentina. Prije tri godine, otkrivena su tijela dvojice austro-ugarskih dvojnika. Imali su 17 i 18 godina, obojica su imali prostrijelne rane lubanje, a jedan od njih je imao i žlicu spremljenu u čarapu. Talijanski arheolog koji je otkrio tijela, Franco Nicolis, kaže da su mu prvo pale na pamet njihove majke, koje vjerojatno nikad nisu saznale sudbinu vlastitih sinova.

Fotografija sa Sočanskog fronta | Author: Bildarchiv Austria Bildarchiv Austria

Tijela ubijenih vojnika pregledao je patolog Daniel Gaudio iz Vicenze. On kaže da je pregledao više od pedeset tijela pronađenih u ledu. Sama tijela gotovo je nemoguće identificirati zato što najčešće nemaju nikakve isprave ili vojničke oznake. "DNK je relativno lako izvući, ali nemamo je s čime usporediti. Trebalo bi je usporediti s podacima o svim stanovnicima, ali takvo što ne postoji", ispričao je Gaudio za National Geographic.

"Ipak, donekle uspijemo otkriti visinu, dob i bolesti tih ljudi. Gotovo svi imaju probleme s kralježnicom kakve danas 50-godišnjaci često imaju. To znači da su bili teški fizički radnici, vjerojatno kao poljoprivrednici. Borili su se, a istovremeno podnosili su teške bolove, bolove kakve bismo danas smatrali nepodnošljivima", govorio je Gaudio.

Fotografija sa Sočanskog fronta | Author: Bildarchiv Austria Bildarchiv Austria

Krašovec je bio jedan od sretnika koji je preživio Prvi svjetski rat, a u poslijeratnom razdoblju oženio se, a citiranu razglednicu s početka teksta sačuvala je njegova kćer.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • Lei 09:17 21.Lipanj 2019.

    jadne majke..

  • Avatar kvasac40
    kvasac40 18:22 15.Lipanj 2019.

    Za koga su oni ginuli??