Life
8241 prikaza

Tretirali su je kao psa i ubili na hrvatskoj granici

Idomeni: Više od 13000 izbjeglica čeka otvaranje grčko-makedonske granice
DPA/PIXSELL
Smrt je svakodnevna pojava među tisućama očajnika dok pokušavaju pronaći put do sigurnosti

Kad je vlak udario šestogodišnju Madinu Hussiny, njena obitelj doteturala je do hrvatske pogranične policije i preklinjali su za pomoć. Madinino tijelo držali su na rukama.

Isti ti policajci, piše britanski Guardian, naredili su iscrpljenoj obitelji iz Afganistana da se vrate u Srbiju po željezničkim tračnicama bez upozorenja da se tim istim tračnicama još uvijek kreću neki vlakovi. 

Mala Madina tek je jedna od brojnih žrtava ogromne krize na europskim granicama, a udruge aktivista upozoravaju da vidimo tek vrh ledene sante ljudske patnje.

Tisuće migranata i izbjeglica zarobljeni su u Srbiji gdje vrlo vjerojatno neće nikad dobiti azil, a nisu im ništa bolje šanse za legalni odlazak dalje u Europu.

Majka i dijete spašeni na Mediteranu Tužna priča Life Vodeni grob: "Ako umrem, neće ni znati da sam mrtva"

Muslima Hussiny, majka male Madine, odlučila se riskirati sve i sa četvero djece uputila se prema hrvatskoj granici nakon što je čula da je hrvatska policija ne čuva tako strogo. Uspjeli su prijeći u Hrvatsku i odlučili su se odmoriti u nekom parku. Tamo ih je našla hrvatska policija i obitelj se razveselila zato što su bili sretni da će napokon moći tražiti azil, kako im jamči europsko pravo.

Međutim, hrvatska policija ih je, barem tako Muslima priča, potjerala prema srpskoj granici. 

"Preklinjala sam ih da nam barem dopuste ostanak preko noći, kad nam već ne dopuštaju azil. Djeca su mala, vani je hladno i umorni smo. Ali nisu nam dopustili. Ponašali su se neljudski", kaže Muslima.

Muslima i njena obitelj išli su natrag u Srbiju kad je vlak naišao. Začuli su kočnice i sve se dogodilo u trenutku. Vidjeli su da omiljena brbljavica Madina nedostaje i da je nema nigdje. Panično su je pokušavali pronaći i primijetili su njeno nepomično tijelo. Otac Rashid zgrabio je svoju kćer i trčao hrvatskoj policiji. Kad su se vratili u Hrvatsku, priča Rashid, policija je ignorirala njihove potrebe i više su pazili da ih popišu za kasniju deportaciju nego za pružanje pomoći teško ozlijeđenoj curici. 

Isječak iz filma Visaranai CIA-in Cobalt Top News Mučilište: Danima obavljali nuždu u istim pelenama

Madinu su prebacili na hitnu, ali su tada razdvojili obitelj. Nisu im htjeli reći ni gdje je Madina, ni kako je, pa ni kad će vratiti tijelo.

Najstarija sestra Nilab sjeća se u kakvom stanju je nekoliko dana kasnije vraćeno tijelo njene najmlađe sestre, i dalje pokriveno krvlju i blatom.

"Ponašali su se prema njoj kao prema životinji, kao prema psu. Prema tako malom tijelu nisu se mogli odnositi na human način", kazala je ona.

Hrvatski MUP se oglasio priopćenjem u kojem negiraju da je obitelj došla na hrvatsku stranu granice prije nesreće i posebno napominju da "postupanje hrvatske granične policije nije na nikakav način utjecalo na uzrokovanje nesreće i stradavanje djeteta".

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • Dodo 22:12 08.Prosinac 2017.

    Komentira Raif Okić. :D

  • delb 16:18 08.Prosinac 2017.

    Gospodine Raife, kako vas nije sram koristiti smrt jedne djevojčice za skupljanje klikova koji vama i vašim novinama donose financijsku korist. Iz vašeg bombastičnog naslova jasno se vidi da su nekoga ubili i mučili na hrvatskoj granici. Definitivno ćete sa ... prikaži još! takvim naslovom ostvariti puno klikova, ali zar vas stvarno nije sram koristiti tragičnu smrt jedne djevojčice, zar stvarno nemate nimalo obzira ni obraza.

  • Eysan 14:09 08.Prosinac 2017.

    Daj Raif ne se... o čemu ti pričaš? Čemu naslov kao da su je hrvati ubili, a ne ludi roditelji koji u noći puste samo dijete da hoda prugom. Glup si ko konj.