Life
2153 prikaza

Trbušni ples umire, pleše ga svatko kome padne na pamet

Trbušna plesačica
AMR ABDALLAH DALSH/REUTERS/PIXSELL
Egipatske plesačice za njih su kurve, ali su zapadnjakinje zvijezde, a onda se događa nešto od čega im se diže kosa na glavi

Prošlog je proljeća egipatska tajna policija upala u klub na Nilu, piše New York Times, i uhitila rusku trbušnu plesačicu s izlikom da je u centru njihove istrage što ona nosi ispod minijaturnog kostima.

Plesačica Johara (pravim imenom Ekaterina Andreeva) inzistirala je da je nevina i da je oskudna odjeća koja se može vidjeti na videima njezinih nastupa, po pravilima "čednosti". 

Ante Topić Mimara, književnik Jure Kaštelan, kipar Stipe Sikirica i mr. sc. Vladimir Pezo Veliki donator Kultura Mit o Mimari: Krađom do otetih umjetnina Židova?

U pritvoru su je posjetiti ruski diplomati, a njezin je menadžer u Moskvi "gurao" njezin slučaj. Činilo se kako će plesačica biti deportirana, no u zadnji se čas u slučaj upleo tajanstveni libijski biznismen sa moćnim vezama i Johara je puštena iz zatvora. 

Trbušni je ples, kao i žene koje ga plešu, česti predmet spora u Egiptu. Dok ga neki vide kao stotinama godina staru tradiciju koja se treba čuvati, neki kažu kako je to samo izlika za "pornografsko ponašanje".

Slučaj ruske plesačice razotkrio je još jednu dvojbu - je li Kairo metropola trbušnog plesa i ako da zašto sve najveće zvijezde dolaze izvan granica Egipta.

"Doći raditi u Egipat bio je moj san od početka", kaže 33-godišnja Alla Kushnir koja dolazi iz Ukrajine. Njezina je karijera započela nakon što je u domovini nastupila na jednom od brojnih talent showova. Kaže kako egipatskom scenom vladaju Amerikanke, Britanke, Brazilke ali posebno žene iz istočne Europe.

Stranci donose novu energiju, atleticizam i senzibilnost, više osjećaj disca, a manje egipatske suptilne agresivnosti.

"Gadafi je bio poseban muškarac!"

Kushnir, koja je odrastala u Nikolayevu završila je pravo a prije toga je sanjala da bude arheolog. No nastup na televiziji priskrbio joj je ovu neobičnu karijeru.

Tijekom jedne performanse plesala je sa svijećama na glavi, a u drugoj se bacakala u vodi okružena polugolim muškarcima. 

Jedan od njezinih videa na YouTubeu ima više od devet milijuna pregleda, a po izvedbi može zaraditi i 1.200 dolara.

Puristi se užasavaju nad plesačicama poput nje, i tvrde kako je to "gaženje" arapske kulture i povijesti radi profita iznakazilo umjetničku formu. Čak se i neki stranci slažu.

Michael Jackson Kralj popa Life Znanstvenici objasnili kako je Jackson uspio ovo izvesti
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.