Life
14801 prikaza

Transkripti: Ovako je Mira Marković pljuvala po svom sinu

Slobodan Milošević i Mira Marković
Youtube
Transkripti telefonskih razgovora Slobe, Mire i njihovog sina svjedoče o neobičnoj razini obiteljskih odnosa

Na oko 700 stranica knjige "Slobodan Milošević – Anatomija zločina" Dušan Viro objavio je čak 300 stranica transkripata telefonskih razgovora neslavnog pokretača serije ratova na području bivše Jugoslavije. Neki od njih naprosto su bizarni, u pravilu se odnose na intimne prilike u obitelji Milošević-Marković, ali unatoč tome upravo ti dijelovi opisuju bizaran intimni svijet čovjeka koji je razbio Jugoslaviju, čija je borba za političku vlast života koštala stotine tisuća ljudi, koji je naposljetku skončao kao optuženik za ratne zločine na sudu u Haagu. Express sada objavljuje neke od "voždovih" razgovora.

16.03.1997., 12.09 sati

Razgovor Mire Marković i Tanje, bivše djevojke Marka Miloševića. Mira je odgovara od obnavljavnja veze s Markom. Mira ga, pritom, u razgovoru opisuje kao nekoga tko "mora da laže i vara" i ne može nikoga "ozbiljnije da voli", očito koristeći sva sredstva, pa i blaćenje vlastitog sina, samo da zadrži Tanju podalje od Marka i njegove djevojke Milice. Iz razgovora se vidi da je dotičnu Tanju Marko znao i tući.

Mira: Tanjo, zdravo!

Tanja: Dobar dan!

Mira: Šta radiš?

Tanja: Evo ništa. Odmaram malo još.

Mira: Jesam te probudila?

Tanja: Pa nisam se probudila, onako sam leškarila.

Mira: Slušaj, zvala sam.

Tanja: Mnogo vas loše čujem.

Mira: Loše su veze.

Tanja: Aha.

Mira: Zvala me Cica, znaš.

Tanja: Aha.

Mira: Ispričala mi je kako ti imaš ponovo u vidu obnavljanje veza sa Markom.

Tanja: Ma ne, ma ja, pobogu.

Mira: Nego ti ja kažem, moje mišljenje o tome. Jako je veza slaba. Jel me čuješ?

Tanja: Da, da, da.

Mira: Imaj u vidu sve kroz što si prošla i pazi, sve ti se može ponoviti.

Tanja: Da.

Mira: Prosto, naprosto, odluka je tvoja, ali vodi računa kako si prošla, vodi računa o tome da je relativno potpuno nestabilan, da može da te pređe, da može da te povredi, da možeš ponovo da upadneš u 1000 razočarenja, a da znaš, ja za tebe ne preuzimam nikakvu odgovornost za tvoje postupke.

Tanja: Dobro.

Mira: A naročito ne preuzimam da me obaveštavaš o nepravdama kojima si izložena kad ovo s njim, što se kaže, zapetljaš.

Tanja: Dobro.

Mira: Pazi, odluka je tvoja. Nemoj iz ovoga zaključiti da ja imam protiv. Ja ti ostavljam da, 24 godine si života iskusila da možeš da doneseš sama odluku. Ali, molim te...

Tanja: Nemojte da se, nemojte da se vi ljutite. Prvo, to niti sam ja nekome predložila, niti sam ja bilo šta odlučila.

Mira: ... Ti, ti možda njega voliš. Možda ga i ne voliš. Ja lično mislim da ga više ne voliš. A, a, mislim, ni on ne voli tebe. Niti, niti je on uopše neko tko može, tako, ozbiljnije da voli. On je još uvek sposoban da voli nekog tri meseca, pa sledeća tri meseca nekog drugog. Ti ne bi podnela da on tebe vara i... A on drugačije ne može. On mora da laže i vara. Tebe bi to strašno pogodilo. E, zato ti kažem, dobro razmisli pre nego što...

Nemam ništa protiv da se povremeno viđaš s njim, al da praviš neku ozbiljniju vezu, pa ulaziš ponovo u one agonije koje si prošla, ti si onda jedna budala. Izvini, molim te, al stvarno si onda budala. E, zato ti kažem, nemoj da se pališ na Marka. On je potpuno, on će za 10 godina biti, ovako, jedan solidan partner. Al će uvek biti, Tanja, promiskuiteta. On naprosto ne može da bude veran. Jesi li ti u stanju da se vežeš za nekog koji, ko će da te slaže, bre? Sutra ujutro će da se nađe s nekom ženskom.

Tanja: Da.

Mira: A tebi će da kaže da je otišo u... Razumeš? Mislim, ja znam šta on sve radi. Ili barem znam veliki deo toga.

Tanja: Da.

Mira: A ja mu kažem: "Ma, znaš, bre, kad bi ti meni bio momak? Nikad na svetu! Ti si potpuno jedna... osoba." On kaže: "Ne bi ti meni nikad bila devojka. Vidi kakva si, mora svako da bude papučić pored tebe." Ja kažem: "Ne mora pored mene nitko da bude papučić. Al ti si jedno stvorenje koje reč ne može da održi." Prema tome, evo, to ti je moj, ovako, drugarski savet. Kako da kažem, materinski, ali hoću da kažem vrlo drugarski. Evo, kao da si mi najbolja drugarica, to ti kažem.

Tanja: Da.

Mira: Nemoj da se nadaš.

Tanja: U pravu ste vi sve što ste rekli.

Mira: Nemoj da se nadaš od njega nekim preokretima.

Tanja: Vi ste u pravu. Ja sve to što ste vi rekli, ja sve to znam, ja sam nešto od toga Cici isto rekla.

Mira: ... molim te, kroz šta si ti prošla, seti se malo. I batina, i ostavljanja na ulici, i laganja, i laganja, i pretnji... onog pakla kojeg si prošla.

Tanja: Da.

Mira: Pa na kraju ono za Grčku, razumeš. Dođi, uzmi avion, dođi. I ti mu se javiš na avion, on kaže: "Nemoj da me zoveš više." Ti izađeš... Sećaš se pre godinu i po dana?

Tanja: Da, da, znam.

Mira: Mislim, dosta da te podsećam da ne zaboraviš kroz šta si prošla i da ti kažem da se on uopšte nije promenio. Samo što jednostavno ti, ne znam da li imaš još sposobnosti da trpiš to. Zašto bi, bre, Tanja, ti si, ti si ličnost! Nisi ti krpa pa da tako pod s tobom. Ja bi...

Tanja: Sve ste vi u pravu i sve je to tačno.

Mira: Ja vidim da ni ova mala ne prolazi nešto bolje, samo što ona je druga struktura, razumeš. Druga struktura ličnosti i tako dalje.

Tanja: Pa ona ne zna ništa.

Mira: Molim?

Tanja: Kažem, ona ne zna ništa.

Mira: Ne znam da li ne zna ili u suštini ovako jedno, što se kaže, individualno dostojanstvo, pa ne pravi scene. Ti bi ga prebila, on bi prebio tebe. I prosto, razumeš, pričam ti sve ono što ti i ja znamo.

Tanja: Da.

Mira: Evo, veruj mi, kao da sam ti, što se kaže, ona drugarica koja ti je bliža tebi. Eto tako ti.

Tanja: Ništa vas ne čujem tako.

Mira: Kažem, kažem ti, onako, što se kaže, sa najviše odgovornosti.

Tanja: Da.

Mira: Da dobro paziš i da nikakve ozbiljnije planove ne praviš i ne računaš na njegovu vernost, na njegovu ljubav, pa čak ni na njegovu solidarnost. Suviše te je puta povredio da bi imala osnova. Da ti, ovako, ljudski se nađe, da ti pomogne u nekim životnim tegobama, to, to hoće.

Tanja: Da.

Mira: To, na to možeš da računaš. Al da te nešto voli i da ti bude veran, od toga, Tanja, nema ništa. On će... sutra uveče da ode s nekom drugom ženskom, a da tebi kaže da mora da ide kod tate lepog da se nađe nešto zbog... Ja sam mu majka, ja znam kakav je.

Tanja: Da, da, da, znam.

Mira: Mislim, to što ne bi, to se iz aviona, bre, vidi.

Tanja: Pa, znam ja to.

Mira: Ja, ja iskreno žalim onu Milicu.

Tanja: Da.

Mira: Ali ona verovatno ima neke, znaš, komplikacije druge il se pravi luda, il ne znam. Ja to ne bi mogla, majke mi. Mislim, da umrem od ljubavi ne bi mogla.

Tanja: Pa i ja tako ne mogu.

Mira: Majke mi.

Tanja: Pa znate kakva sam.

Mira: ... "Ostavi me, bre!" Kaže: "Ti sad idi kući, puni paprike, a ja idem i nema me pet dana." Prosto, ovo ti kažem najiskrenije, najodgovornije, da se ne zezneš još jednom.

Tanja: Da.

Mira: Eto, to su ti moji, ovaj, predlozi za razmišljanje. Tražila sam te ja preksinoć, pa nije bilo nikog kući.

Tanja: Pa, možda sam ja izašla negde.

Mira: Dobro, čujemo se.

Tanja: Važi. Hvala vam puno.

Oznaka "..." povremeno se javlja na mjestima na kojima onaj tko je preslušavao snimku i sastavljao transkript, nije mogao razumjeti što se točno govori.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • Jugoivo 21:17 11.Srpanj 2017.

    Dobro vam idu ti tracevi, zar ne!?