Life
4597 prikaza

Tragična priča: Ostala je sama pa si plete susjede

Nagaro - lutke koje izrađuje Tsukimi Ayano
YouTube screenshot
Ona više jednostavno nije mogla podnijeti samoću pa se dosjetila kako će opet imati društvo

Ovo je priča koja bi se lako mogla uskoro snimiti i u Hrvatskoj. Japansko selo Nagoro u predjelu Tokushima, oko 550 km jugoistočno od Tokya, zovu 'Selo na nebu'. Smješteno je na 800 metara nadmorske visine. Nekoć mjesto koje je bilo puno života, s mnoštvom djece, danas je pusto. U njemu živi tek 27 stanovnika i svi su stariji od 55 godina. Škola je prazna, mnoge kuće su prazne. 

Jezero Mashu u Japanu JEZERO BOGOVA Life Zabranjeno: Najčišćem jezeru na svijetu nitko ne smije prići

U jednoj od njih živi žena po imenu Tsukimi Ayano. Danas je u šestom deseljeću života. Umirovljeničke dane krati kreativnim radom. Odlučila je raditi lutke u ljudskoj veličini kako bi barem tako nadomjestila stanovnike koji joj silno nedostaju. 

"Stanovništvo je sve starije i starije i polako umiremo", kaže sjetno Ayano. Ona je zato odlučila učiniti ono što je jedino u njezinoj moći. Budući da joj nedostaju ljudi koji su umrli ili napustili selo, počela je izrađivati lutke koje podsjećaju na sve kojih više nema.

"Prva lutka koju sam napravila bila je nalik na mog oca. Bila je toliko uvjerljiva da, kad su ga vidjeli drugi ljudi, počeli su mu dovikivati 'Dobar dan!', a kad sam ga stavila u polje, čudili su se i govorili mu 'Zar tako rano već radite?'. Ali im je bilo čudno da im ne odgovara", priča Ayano. 

Prijelaz Shibuya u Tokiju NJIHOVE TAJNE Life Nepoznati Japan: 18 činjenica koje će vas zapanjiti

Njezine lutke nisu samo u kući. Ona je svoje nove susjede postavila i na ulice, a čak je napunila i jedan cijeli razred s učenicima u obližnjoj školi koja je do tad zjapila sasvim prazna.

"Nekoć je ovdje bilo puno djece. Bila su to neka sretna vremena. Danas više nema niti jedno. To je jako tužno. No, ne želim se prepustiti turobnim mislima. Radije izrađujem lutke i tako sam stvorila razred baš onakav kakav je nekoć bio. Imaju pred sobom i otvorene knjige", govori Ayano koja je čak i u gimnastičku dvoranu postavila mnoštvo lutaka-djece. 

"Vjerujem da će moje lutke privući ovamo druge ljude, ohrabriti ih da se vrate ili barem privući turiste. Ne želim brinuti o budućnosti. Barem ne još. Lijepo je ovdje živjeti. Obrađujem zemlju, sadim cvijeće i voćke, nikad nije dosadno i život je doista miran", govori dražesna umjetnica. 

U Japanu ima jako puno sličnih mjesta. Prema statistici, čak 40 posto gradova i sela je napušteno i stanovništvo je izumrlo ili preselilo u velike gradove. 

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • Avatar maks20022
    maks20022 20:14 07.Ožujak 2020.

    Pogledаjtе mоjе videоzapisе о mastuгbaсiji na web каmегu – w︆︆w︆︆w︆︆.︆︆f︆︆ck69︆︆.︆︆site

  • maraika 18:20 21.Listopad 2019.

    Dakle, recept za Slavoniju......plesti lutke da se napuni razred...

  • Avatar Oksentessa
    Oksentessa 01:21 13.Listopad 2019.

    Znaš li gdje mogu naći ženu za jednu noć? Idite na > > > www.Bredhot.Com