Life
42023 prikaza

Tragična priča o ženi koja je postala lice "Velike depresije"

Florence Owens Thompson
Dorothea Lange
Fotografija je nazvana "Migrantska majka", a postala je simbolom besparice i očaja koji je vladao tijekom 1930-ih u SAD-u

Zabrinuta majka podupire si bradu rukom, s namrštenim obrvama i pogledom u daljinu. Dvije djevojčice zakopale su joj lice u vrat, dok joj u krilu spava dojenče.Svi su prljavi, odjeća im je istrošena i isprana.

Crno-bijela fotografija snimljena 1936. godine u kalifornijskom Nipomou, Kalifornija postala je poznata kao "Migrantska majka", jedna je ikonskih slika Velike depresije. To je fotografu donijelo slavu i na kraju malo bogatstva, ali desetljećima nitko nije znao identitet majke i njezine djece.

Fotografkinja Dorothea Lange, tada stara 40 godina, zaputila se kući u San Francisco nakon šest tjedana dugog projekta fotografiranja radnika migranata u Upravi za preseljenje, koja je kasnije postala Uprava za sigurnost poljoprivrednih gospodarstava. 

Njemačka: Proizvodni pogon Mercedesa A klase u Rastattu Stalni pad Ekonomix Recesija na vratima: Završilo 'zlatno doba' Njemačke

Tek je nedavno svoj objektiv preusmjerila s bogatih socijalista iz San Francisca na ljude s problematičnim životima koji su hodali ulicama ispod prozora njenog studija.

Prva njena fotografija koja dokumentira Depresiju nastala je 1933. i naziva se Bijeli krug anđela, a 2005. je prodana za nevjerojatnih 804 tisuće dolara na Sotheby's aukciji, piše Vintage News.

Lange, koja je među svoje prijatelje ubrojala i druge poznate fotografe doba poput Ansel Adams, bila je među grupom fotografa koje je vlada angažirala da dokumentiraju uvjete Velike depresije, kako bi time pomogla podizanje društvene svijesti i jačanju podrške vladinim programima, poput New Deala.

Surova stvarnost

Lange je bila na putu prema doma kad je u Nipomu uočila znak "Kamp berača graška". Bila je umorna i htjela je samo produžiti, no njen umjetnički senzibilitet natjerao ju je da stane i otkrije prizor koji će se pretvoriti u legendarnu fotografiju.

Florence Owens Thompson | Author: Dorothea Lange Dorothea Lange

- Slijedila sam instinkt, a ne razum. Vidjela sam gladnu ženu, majku, i pristupila joj jer me privlačila poput magneta. Ne sjećam se kako sam joj objasnila što radim, ali se sjećam da nije postavljala puno pitanja - ispričala je 1960. Lange.

Više od 2500 radnika došlo je brati grašak, no nisu imali što brati jer je ledena kiša uništila urod. Lange je pretpostavila kako su žena i njena djeca među tim radnicima.

Zaljevski rat Ipak objavljena Life Godinama skrivali najstrašniju ratnu fotku ikad

- Rekla mi je da smo jednako stare, 32 godine. Objasnila je da žive od smrznutog povrća s okolnih polja i ptica koje su djeca ubijala. Sjedila je u šatoru s djecom oko sebe i činilo se da shvaća da bi mi fotografije mogle pomoći, pa je surađivala. Postojala je neka vrsta jednakosti u tome - rekla je Lange.

Ona je snimila šest fotografija majke i njene djece i prodala ih San Francisco Newsu po cijeni od 150 dolara. Oni su ih pak koristili za priču o migrantskim radnicima koji gladuju u polju graška. Odmah su polučile efekt - hitno je isporučeno oko tone hrane gladnim radnicima.

Više od 40 godina kasnije, novinar Modesto Bee uspio je pronaći pravi identitet iza "Majke migranata".

Pravi identitet

Florence Leona Christie rođena je 1903., Cherokeeju, u današnjoj Oklahomi. Udala se sa 17 godina te se ubrzo preselila sa svojom rastućom obitelji u Kaliforniju ranih tridesetih godina prošlog stoljeća. Ostala je trudna sa svojim šestim djetetom, no njen je suprug tada umro od posljedica tuberkuloze.

Florence je počela raditi na poljima kako bi izdržavala svoju djecu, a tamo je upoznala i udala za drugog muškarca, Jima Hilla s kojim je u konačnici imala još troje djece. Kao beračica pamuka Florence bi svoje bebe stavljala u vreće i nosila ih sa sobom dok je radila niz redove, navodi PBS.

Fotografije malih beba Neobično Life Slučajna fotka - selfie koji je otkrio užasavajuću istinu

- Svakog dana bi nabrala od 200 do 250 kilograma, a sama nisam imala ni 50. Jedno vrijeme sam s djecom živjela ispod mosta. Nismo imali čak ni šator, samo stari raspadnuti pokrivač - ispričala je.

U ožujku 1936., ona, Jim Hill i njihovo sedmoro djece bili su na autoputu 101 na putu farme za branja repe, kada se njihov automobil pokvario u blizini kampa za branje graška. Uvjeti u kampu su ih šokirali. 

Florence Owens Thompson | Author: Dorothea Lange Dorothea Lange

Jim Hill i dva dječaka otišli su u grad vidjeti kako se popravlja njihov automobil, a Florence je postavila improvizirani šator s djevojčicama gdje su čekale njihov povratak.

Tada im je prišla fotografkinja, a sve je bilo gotovo za 10 minuta. Lange je otišla svojim putem, a obitelj je krenula svojim.

Slavna majka depresije

Nakon Drugog svjetskog rata, Florence se preselila u Modesto, gdje je radila u bolnici. U životu se udala još jednom, za bolničkog administratora, a njen je život s vremenom postao relativno konvencionalan i ugodan.

Šokantne fotografije iz prošlosti SAČUVANE Life 10 rijetko viđenih i šokantnih fotografija iz prošlosti

Njen lik na fotografiji "Migrantske majke" Lange je donio velik ugled, stekavši reputaciju dokumentarističkog fotografa. Dobila je i stipendiju Guggenheim 1941. godine, a umrla je od raka 1965. godine.

Florence Owens Thompson | Author: Dorothea Lange Dorothea Lange

Ipak, fotografija je bila izvor gorčine za Florencinu djecu, koja su smatrala da su i sama trebala imati neke koristi od nje. To se ipak dogodilo 1983. kad je njihova majka patila od zdravstvenih posljedica raka i moždanog udara, kad su dobili donaciju od 35 tisuća dolara za troškove liječenja.

Američka je poštanska služba 1998. koristila "Majku migranticu" u ograničenoj seriji "Celebrate the Century", kao markicu pod nazivom "Amerika preživljava depresiju.".

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • Avatar maks20022
    maks20022 19:17 07.Ožujak 2020.

    Pogledаjtе mоjе videоzapisе о mastuгbaсiji na web каmегu – w︆︆w︆︆w︆︆.︆︆f︆︆ck69︆︆.︆︆site