Life
5894 prikaza

'Tihi boss' za kojeg kažu da je organizirao ubojstvo JFK-a

Santo Trafficante
Mafia Greatest Hits/Screenshot
Želio je zaštiti svoje carstvo droge, planirao osvetu i ubojstva Fidela Castra i američkog predsjednika

Santo Trafficante Jr. bio je rezerviran, skroman čovjek, u braku sa istom ženom 49 godina. No bio je i najsnažniji mafijaški šef u Kubi prije Castra, sa utjecajem koji se proširio do Floride i ostatka SAD-a

Trafficantea su zatvorili i deportirali kada je Fidel Castro došao na vlast, a veliki dio svog života proveo je kujući plan osvete. Navodno je čak i sudjelovao u atentatu na predsjednika Johna F. Kennedyja

Snažnog i moćnog bossa zvali "Silent Don"

Rođen je u Tampi, na Floridi, 1914. godine u obitelji koja se već bavila kriminalom. Kao i većina tih istaknutih kriminalaca 20. stoljeća i njegov otac Santo Trafficante Sr. odrastao je na Siciliji, i postao važan igrač u kriminalnom svijetu nakon što je migrirao u SAD.

Kontrolirao je reketarenje za bolitu, popularnu lutrijsku igru na Floridi i Kubi, sve do 1940. godine kada je ubojstvo bossa Ignacia Antinorija pogurnulo Trafficante da se sakriju i moć potraže u podzemlju. 

Grob Zlatka Bagarića FELJTON Life Cajkama gurao pištolj u usta: Pjevaj mamicu ti je***!

Do tog trenutka Trafficante Jr. u potpunosti je preuzeo kontrolu nad pošiljkama droge koje se prebacuju između Floride, Kube i ostatka SAD-a. Otvorio je kasina na Kubi po naredbi svog oca i omogućio krijumčarenje heroina radeći zajedno s poznatim mafijašima Charlesom Lucky Lucianom i Meyerom Lanskyem.

1950. godine Trafficante Sr. počeo je malo usporavati. Borio se protiv raka želuca i bio spreman predati svoju moć osobi od povjerenja. Četiri godine nakon toga otac je preminuo, i carstvo ostavio svom sinu, piše ATI

I dok je njegov otac bio poznati mafijaš u svoje vrijeme, nitko nije mogao ni očekivati da će njegov sin biti još i poznatiji. 

Trafficante Jr. nastavio je razvijati svoj interes na Kubi služeći kao Lucianova i Lanskyjeva lokalna veza. I zarađivao od droge koja je putovala kroz Tampu. 

Mafijaška osveta Fidelu Castru

Uz 56 mafijaša bio je uhićen u New Yorku dok su razmišljali što će napraviti nakon nedavne smrti vrha Gambino obitelji Alberta Anastasia. Unatoč uhićenju Trafficante je uspio izbjeći optužbe i ostao ispod radara, posebno zahvaljujući svom životnom stilu.

Osobni dokumenti Veselina Marinova Feljton Life "Muslimane sam masakrirao batinama, bio sam lud..."

Težak 25 milijardi dolara, na vrhuncu svoje moći u 80-ima, živio je skromno i tiho, vozio običan automobil, živio u običnoj kući, u braku sa istom ženom pa i ne čudi što su ga opisivali kao tihog muškarca. 

No zapravo je bio nemilosrdan mafijaš starog kova. Pokazalo se to i 1953. godine kada je eliminirao posljednjeg  kandidata za mafijaški tron u Tampi, Joea Antinorija, sina pokojnog Ignacia.

I postao glavni.

Santo Trafficante, mafijaški boss | Author: Screenshot/Youtube Screenshot/Youtube
Preselio se na Kubu 1955. godine i susreo sa Fulgencio Batistom, koji je Trafficanteu i ostalim mafijašima dozvoljavao da grade koliko žele kasina i hotela u zamjenu za novčana sredstva. 

Njegova suradnja sa Batistom bila je jako profitabilna i za jednu i drugu stranu, pa je tako njegova sudbina bila usko povezana sa političkom klimom na Kubi.

Kada je Fidel Castro započeo svoj uspon na vlast tijekom 50-ih, Trafficante je strahovao da on neće htjeti s njim surađivati. Bio je u pravu, a ubrzo je njegovo rastuće carstvo kockanja i droga bilo pod opsadom.

Babuška žena na dan Kennedyevog atentata Ubojstvo predsjednika Life Tko je Babuška? Misterij koji je uzdrmao svijet

Trafficante je pokušao dobiti Castra na svoju stranu no nije uspio. Ne samo da je sada izgubio svog saveznika već i popriličan dio prihoda jer su kasina zatvorili.

U svjedočenju 1978. godine Trafficante je govorio kako je brzo Castro to sve ugasio, i ponovno otvorio kasina pod svojim uvjetima. Nakon toga naredio je vlasnicima kasina da plate zaposlenike i zatim ih ponovno zatvorio.

Castro je zatvorio Trafficantea i zatim ga protjerao sa Kube. 

"Dobio sam informaciju da su kubanski dužnosnici tražili načine da me smjeste u zatvor, jer sam bio i Batistin suradnik. Napravili su pretres mog stana u potrazi za novcem, i uništili sav namještaj, dolazili su po mene po noći, izvlačili u šumu, pokušavali izvući iz mene gdje mi je novac, sve dok se napokon nisam počeo skrivati", rekao je. 

Mafija ISPOVIJEST Life Dečko s Knežije: "Bilo je je**nje majke svaki vikend"

Iako njegova zatvorska kazna nije bila velika i vratio se na jaku poziciju na Floridi, Trafficante nikad nije oprostio Castru. Po povratku u SAD, odlučio je srušiti čovjeka koji je uništio njegovo carstvo.

Trafficante je dobio šansu tijekom 60-ih kada se upoznao sa mafijašem John “Handsome Johnny” Rosellijem. Tvrdeći da je povezan s CIA-om, Roselli je znao za Trafficanteovu osvetu i rekao svom novom prijatelju da je američka vlada također željela skinuti Castra i njegov režim.

Fidel Castro | Author: REUTERS REUTERS
Povezivanje CIA-e sa vodećim članovima organiziranog kriminala čini se možda pomalo čudno, no s obzirom na hladnoratovsku klimu, nije nemoguće. Za američku vladu to je bio klasičan slučaj "neprijatelj mog neprijatelja je moj prijatelj".

Uz Sama Giancana, bossa iz Chicaga, Roselli i Trafficante, došli su do besmislenih ideja kako ubiti Castra. Kretale su se od jednostavnog ubojstva, do trovanja cigara ili nekog napitka. 

Vježba Specijalne policije na brodu Marko Polo Podzemlje Life 10 najgorih mafijaških bandi u povijesti Hrvatske

No to nisu bile čak ni najluđe ideje. Bilo je to i otrovno odijelo, pa čak i eksplozivna školjka.

Nakon Invazije u Zaljevu svinja CIA je odustala od svog pokušaja da ubiju Castra pa se i mafijaške ideje nikada nisu realizirale. 

Urota za ubojstvu Kennedyja?

Povezanost američke vlade sa mafijašima nisu ostale na pokušaju da se ubije Castra. Tijekom predsjedničkih izbora 60-ih Joe Kennedy Sr. iskoristio je svoje veze sa organiziranim kriminalom kako bi osigurao glasove svom sinu Johnu F. Kennedyju. Po pričanju Judith Exner, navodno jedne od mnogobrojnih ljubavnica JFK-a, upravo ga je ona upoznala sa Giancanom.

U zamjenu za smanjivanje pritiska na mafiju, stigla je i podrška.

No kada je Kennedy ušao u Bijelu kuću nije održao svoj dio dogovora. Novi državni odvjetnik, brat Robert F. Kennedy, napao je organizirani kriminal.

Mafija Majka mafijaša Life "Psovao je majku srpsku, dok ga nisam naučila pameti!"

Osudio je zloglasnog Jimmy Hoffu, a čak se i rugao tim mafijašima koje je izveo pred sud. Tako je bossu Sam Giancaniju rekao "mislio sam da se samo djevojčice hihoću, g. Giancana".

Ne samo da se JFK nije držao dogovora već je i jako pritisnuo mafiju. I tako su oni poželjeli osvetu. 

Navodno im je 1963. godine bilo dosta Kennedyja. 

"Jimmy mi je rekao da kažem Marcellu i Trafficanteu da moraju ubiti predsjednika. Hoffa mi je rekao to se mora učiniti", rekao je njegov odvjetnik Frank Ragano.

JFK prije ubojstva u Dallasu | Author: Walter Sisco Walter Sisco

Nisu se vodili samo željom da ga kazne, već i da skinu njegovog brata s leđa. 

Ovu teoriju potvrđuje i citat jednog svjedoka objavljen u knjizi  Reclaiming History: The Assassination of President John F. Kennedy, tužitelja Vincenta Bugliosija. Svjedok je ispričao kako mu je boss Marcello rekao "da će ih pas, JFK, i dalje gristi ako mu samo odsiječete rep, RFK".

Otac i sin Arkan Obiteljski geni Life Sinovi balkanskih mafijaša: Brutalnije ubojice od očeva

Posljednji dokaz koji potvrđuje tu teoriju da je Trafficante upleten u ubojstvu JFK-a je i svjedok koji je tvrdio i da je sam mafijaš jednom rekao "da JFK neće dočekati izbore 1964. godine. Bit će pogođen". 

I bio je u pravu, atentat na JFK-a izvršen je u studenom 1963. godine. 

Izbjegao osudu i tajnu o atentatu na JFK-a odnio u grob

O mafijaškoj upletenosti u atentat i dalje se raspravlja, no po povjerljivim dokumentima CIA-e objavljenima 1992. godine Trafficante je prije smrti priznao svoju upletenost u ubojstvo. 15 godina nakon atentata Trafficante je o ubojstvu svjedočio pred kongresnicima u zamjenu za imunitet. Navedena je Rosellijeva ispovijest da su Trafficanteovi saveznici organizirali Lee Harvey Oswalda da ubije predsjednika.

Ali prije Trafficanteovog svjedočenja, netko je ubio Rosellija.  U prethodnim izjavama Roselli je također povezao Oswaldova ubojicu, Jack Rubyja, s Trafficanteom. Tada je Santo Trafficante kategorički negirao svaku tvrdnju da je izjavio da je htio RFK ili JFK ubiti i pušten je na slobodu.

Nakon toga držao se ispod radara. Nastavili su ga optuživati za ilegalne aktivisti, no svaki bi put izbjegao osudu. 1987. godine preminuo je u dobi od 72. godine. 

Njegovo poslovanje nastavio je nećak Santo Trafficante III., koji je 1992. godine optužen za organiziranu prevaru. Tako se čini da će tajna o osobi koja je ubila JFK zauvijek ostati pokopana.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • BESTpartizan 20:35 11.Srpanj 2019.

    on ili giancana su naredili ubojstvo kenedya upravo zbog kube kad su im kockarnice propale zbog dolaska castra ,jfk je odustao od napada i tad su ga ubili jer im je u kubi cvalo carstvo mafije...neki kazu zbog vietnama no ... prikaži još! sigurno je zbog kube