Life
30063 prikaza

Tajne Pantovčaka - veliki posjed skriva mračnu povijest

Vila Zagorje
Goran Stanzl (PIXSELL)
Na mjestu Predsjedničkih dvora bile su barake sa zarobljenim američkim pilotima koje je hranila barunica Nikolić

Budući da ipak nije preselila svoj ured u Visoku ulicu, kako je predsjednica Kolinda Grabar Kitarović najavila početkom svog mandata, sada, pri početku utrke za drugi, na to obećanje su gotovo svi i zaboravili

Dakle, Vila Zagorje ostaje do daljnjeg - pravi i jedini vladarski dvorac u Hrvatskoj, istinski centar iz kojeg se distribuira moć. Baš je tako ta građevina i zamišljena prije više od pola stoljeća, kad je ondje odjeknula golema eksplozija u kojoj je zauvijek nestala historicistička vila barunice Vere Nikolić Podrinske. 

Vera Nikolić Podrinska | Author: Wikipedia Wikipedia
Uništeno zdanje bilo je sagrađeno od crvene opeke, uz njega je stajao i park s teniskim igralištem. U vilu se ulazilo kroz ostakljeni trijem, glavna je prostorija bila veliki salon, dok je na katu bilo još šest manjih soba… Barunica Nikolić je, dakle, vladala livadama i brežuljcima današnjega kompleksa Predsjedničkih dvora prije Tita i Tuđmana, Mesića i Josipovića… A Kolinda Grabar Kitarović, kao i većina njezinih prethodnika, malo zna o toj ženi iznimna životopisa.

Malo se u Hrvatskoj zna o njezinim slikama i knjigama, još manje o zarobljenim američkim pilotima koje je ondje čuvala i pazila usred Drugog svjetskog rata, o poslijeratnom zatočeništvu, pa ni o Staljinovu agentu koji je barunici, naposljetku, sve oduzeo… Prostor Pantovčaka, dakle, obilježen je glembajevskom prošlošću, pa ratnom dramom, poslijeratnom pljačkom i nepravdom, a onda nevjerojatnim političkim intrigama. 

Baruničina kletva

Moglo bi se stoga posumnjati da je Titova vila u kojoj stoluju hrvatski državnici obilježena kletvom nesretne i usamljene barunice… (Doduše, za vrijeme gradnje Titove vile u prometnoj nesreći poginuo je i arhitekt Drago Ibler, čiji je projekt za Pantovčak odbijen, a uzeto rješenje Kazimira Ostrogovića i Vjenceslava Richtera.)

No tko je bila dobra plemkinja koja je u bescjenje morala prodati svoje imanje da bi se na njemu gradio Titov dvorac? I tko su njezini rođaci koji su devedesete poručili Tuđmanu: Ili nam plaćaj 50.000 maraka mjesečno, ili ćete ostati bez Pantovčaka! U selu Prekrižju barunica Nikolić je imala golemo imanje i ladanjsku vilu, a prije Drugog svjetskog rata ga je i proširila, kad joj je nadbiskup Stepinac osobno prodao crkvenu zemlju na Pantovčaku. 

 | Author: Borna Filić/PIXSELL Borna Filić/PIXSELL
Vera Nikolić Podrinska rođena je u jednoj od najbogatijih i najuglednijh zagrebačkih obitelji na prijelazu stoljeća, a njezina sestra Dagmar bila je supruga austrijskog nadvojvode Leopolda Habsburga Lothringena. Upravo je njihova kći Gabriele Habsburg prije 20 godina prva službeno zatražila povrat imanja na Pantovčaku i Prekrižju te šest zgrada u najužem središtu glavnoga grada. Ta je ekscentrična i oštra plemkinja, koju je odgojila upravo njezina teta i barunica Vera Nikolić, u međuvremenu umrla, no pravnu bitku i dalje vodi njezina kći Marina van der Muhll, koja danas živi u Amsterdamu. 

Kolinda Grabar Kitarović i Andrej Plenković Švicarski dnevnik Top News Europska javnost: "Hrvatska je problematično dijete"

Otac Vere i Dagmar Nikolić bio je dr. Vladimir Nikolić, veliki župan Modruško-riječke županije i podban Kraljevine. On je i dao sagraditi vilu na imanju koje je za osam tisuća forinti u srebru 1834. kupio njegov djed Nikola Nikolić, barun i muž Elizabete Demeter, sestre preporoditelja hrvatskoga kazališta.

Upravo je po tom Nikoliću bila nazvana današnja Teslina ulica i on je bio prvi građanin Zagreba koji je svoju ulicu dobio za života. Nikolići su se obogatili trgovinom i poštanskim biznisom, prevozeći pošiljke u diližansama... Kad se obitelj preselila u novu vilu, počeli su živjeti kao prava vlastela. Otac barunice Vere Nikolić bio je pravoslavne vjeroispovijesti, izjašnjavao se kao Hrvat, dok je njezina majka Ella Scotti bila katolkinja i pripadnica osiromašenoga papinskoga plemstva. 

NASTAVAK NA IDUĆIOJ STRANICI...

  • Stranica 1/4
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.