Life
20130 prikaza

Tajna starog kostura progonila je i naciste i Sovjete

Ljudski ostaci nakon smrti
Thinkstock
Zna se da je riječ o ratniku koji je živio između 800. i 1000. godine, ali ne i kojem je narodu pripadao

Nakon što je počivao u zemlji više od 1000 godina, mrtav i davno zaboravljen, misteriozni je kostur postao važna figura u političkom i znanstvenom sukobu ideologija koji se odigrao tijekom Drugog svjetskog rata i Hladnog rata.

Iako je korišten i iskorištavan od strane i nacista i Sovjeta i Čeha, identitet tog misterioznog kostura i danas je predmetom kontinuirane rasprave. 

"Našao se u središtu vrtloga ratova 20. stoljeća i političkih ideologija koje su išle s njima", objašnjava profesor Nicholas Saunders, profesor s britanskog sveučilišta Bristol.

Olupina broda na dnu mora GUSARI I LOPOVI Life Izgubljene milijarde: Ovih 10 blaga još možete otkriti

"Mrtvi se uvijek mogu koristiti kao političko oružje, a ovaj je kostur upravo taj slučaj", ističe. 

No, iza sve politike i ideologije, tko je taj kostur zapravo bio? 

Prvi put je otkopan u srpnju 1928. u dvorištu dvorca Prag u tadašnjoj Čehoslovačkoj, a uz njega se nalazila hrpa oružja s oštricama i drugih metalnih predmeta. 

Otkrio ga je Ivan Borkovský, Ukrajinac koji se borio i na strani Austro-Ugarske i na strani Rusa u 20. stoljeću, a došao je u Čehoslovačku 1920. Iz nepoznatih razloga, vjerojatno povezanih s pitanjem oko njegovog češkog državljanstva u to doba, nikad nije dobio priliku objaviti rezultate oko svog pronalaska.

Svi su ga željeli

Do 1939, kad su Nijemci okupirali Čehoslovačku, vrlo su brzo proglasili kako ti posmrtni ostaci pripadaju ili njemačkom ili vikinškom ratniku, a nipošto Slavenu. Time su na neki način i opravdali okupaciju slavenskog teritorija.

Misterij identiteta kostura također je išao na ruku nacistima zbog njihovih tvrdnji da su dvorac Prag zapravo sagradili arijevci, a ne ljudi slavenskog podrijetla.

Welthauptstadt Germania MEGALOMANIJA Style Ovako je trebao izgledati Hitlerov glavni grad

Pa, kad je Borkovský napisao knjigu o najstarijoj slavenskoj grnčariji u centralnoj Europi, nacisti su poludjeli jer je to prijetilo njihovom tumačenju povijesti. Nakon što su mu prijetili zarobljeništvom u koncentracijskom logoru, Borkovskýeva knjiga je napokon dospjela na police - ali oblikovana snažnom njemačkom uredničkom politikom i interpretacijom.

Nakon poraza nacista 1945., Čehoslovačka je tad dospjela pod vlast Sovjeta, a Borkovský se ponovno našao u nevolji. Njegovo ga je prijašnje antikomunističko djelovanje dovelo do prijetnje zatočenjem u gulagu, osim ako se misteriozni kostur ne uskladi sa sovjetskim tumačenjem povijesti.

Opet Slaven

I tako je davno preminuli ratnik postao netko povezan s "ranom slavenskom dinastijom Przemyslid". 

Nacistička ideologija provodila je pseudoznanstvenu okultno-arheološku argumentaciju nordijske superiornosti kako bi se reklo da je cijela srednja Europa njemačkog, nordijskog, vikinškog porijekla i to je uključeno u njihove arijske rasističke ideje, objasnio je profesor Saunders. 

Projekt Lebensborn Lebensborn Life Djeca iz poremećenog naci projekta još su živa

Sovjeti su na svoj način tvrdili suprotno - da su slavenski narodi ključni - i stoga su Rusija ili Sovjetski Savez bili najvažniji.

Današnji arheolozi imaju puno objektivniju predodžbu o tome tko je zapravo bio tajanstveni muškarac. Ono što se definitivno zna je da je bio ratnik koji je živio negdje u razdoblju od oko 800. do 1000. godine, a to potvrđuje i njegov mač uz koji je pokopan. 

Ipak, stil oblikovanja njegova mača je jedinstven te ni po čemu nije sličan ostalih 1500 primjeraka iz ranom srednjovjekovlja pronađenih ispod dvorca u Pragu.

- Postoje dobri razlozi zbog kojih se može pretpostavljati da je ipak riječ o Vikingu ili pak Slavenu iz susjedne regije koji je bio putnik, budući da su uz njega pronađene brojne stvari nepoznate u tim krajevima - zaključak je najnovije studije objavljene u IFL Science. 

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • Avatar Potrčalo
    Potrčalo 15:23 16.Kolovoz 2019.

    Od ranih devedesetih se zna da je to srbin.