Life
2602 prikaza

Tajna njezine moći skrivala se u njenoj torbici

Margaret Thatcher i Ronald Reagan
1/7
MARTIN HAYHOW/REUTERS/PIXSELL
Prošli tjedan aukcijska kuća Christie's obilježila je 40. godišnjicu dolaska na vlast Margaret Thatcher dražbom njezinih osobnih stvari

Mornarsko plava torbica s uzorkom kože guštera i zlatnom decentnom kopčom. Iz londonskog Aspreya. Proizvedena negdje početkom 90-ih. To je ona vrsta nasljeđa koje možete naći omotano u platnenu maramu u ormaru vaše bake, ako je baka bila otmjena.

Očekivalo se da će ju prodati za oko 8.500 kuna, no u ukcijskoj kući Christie's u Londonu, ova je torba prodana prošli tjedan za osam puta veću cijenu. No, to je manje zbog same vrijednosti predmeta, a više zbog njezine bivše vlasnice. Ova torba nekoć je visjela preko ruke Margaret Thatcher, prve britanske premijerke, piše Washington Post.

Željeznu damu, osim njezinog asesoara definira i konzervativna ideologija i razbijanje radničkih sindikata i demonstracija, kao i bliski odnos s američkim predsjednikom Ronaldom Reaganom, a vizualno – bila je poznata po svojoj krutoj frizuri, te obaveznoj bisernoj ogrlici i torbici u kojoj je uvijek imala olovku. I upravo se u njezinim torbicama skrivala njezina najveća moć. Zahvaljujući Margaret Thatcher, riječ 'handbag' - ručna torbica - ušla je u oxforski rječnik jer joj je dala novo značenje, pa je tako ona bila, pored ostalog i sinonim za žene u politici. Znalo se da, kad je bila ljutita na nekog svog ministra ili političkog protivnika, taj se neće dobro provesti krene li Margaret iz svoje torbice vaditi papire. 

Aukcija osobnih stvari Margaret Thatcher | Author: Christie's Christie's

Konzervativci s obje strane Atlantika i danas ju vole i cijene. Ovih dana Christie's je aukcijom pod nazivom 'Mrs. Thatcher: Treći dio' u kojoj su ponuđene njezine osobne stvari, obilježio 40. godišnjicu njezinog dolaska na vlast.

U online katalogu fotografije su predmeta koje se nalaze u St. Jamesu u Londonu u podrumu aukcijske kuće.

Adrian Hume-Sayer je Christiejev direktor privatnih kolekcija kako je rekao, prije četiri godine njezini su osobni predmeti prodani za 6,8 milijuna dolara, a ova treća aukcija mogla bi doseći 1,4 milijuna dolara jer su se javili zainteresirani iz 36 zemalja i pet kontinenata.

Aukcija osobnih stvari Margaret Thatcher | Author: Christie's Christie's

Ovaj put njezine predmete nudi nekoliko nasljednika kao i jedna dobrotvorna udruga a ukupno se prodaje 192 predmeta.

ponudi su komadi njezinog nakita koji je često nosila u službenim nastupima, u Parlamentu i na putovanjima u inozemstvo, uključujući i Van Cleef&Arpels broš koji je prodan za 65.000 dolara jer je ukrašen draguljima.

Aukcija osobnih stvari Margaret Thatcher | Author: Christie's Christie's

Falklandska zdjela – podsjetnik na rat za Falklandsko otočje prodana je za 1.140 dolara, dok je pisaćim strojem napisan popis njezinih obaveza na dan 28. studenog 1990. – posljednji dan njezinog mandata – prodan za 13.800 dolara. Vidi se da joj je radni dan počeo u 7:45 s frizerom, zatim je otišla pozdraviti kraljicu Elizabethu II u Buckinghamsku palaču, onda se pojavila u Donjem domu, pa na piću sa Sir Robinom Butlerom i dan joj je završio u 18:00. Uz ovaj termin piše pod znakom upitnika i 'Savoy Grill'.

Aukcija osobnih stvari Margaret Thatcher | Author: Christie's Christie's

Margareth Thatcher umla je 2013. godine u 87. godini života nakon moždanog udara. Posljednje mjesece života provela je u hotelu Ritz u Londonu jer se više nije mogla sama brinuti za sebe.

Aukcijskoj kući Christie's pomagala je oko sortiranja i tumačenja predmeta Cynthia Crawford, osobna asistentica Željezne Lady

Crawford ili Crawfie kako ju je zvala Margaret Thatcher, vodila je detaljne dnevnike o tome što je Thatcher nosila, i kada, zajedno s kojim dodacima.

"Kad bi išla u inozemstvo, ja bih sve pripremila. Spakirali bi što je moguće manje prljage, uvijek mornarsko plave ili crne cipele i jedan par salonki" rekla je Christie.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • Avatar Stelianna
    Stelianna 01:29 12.Svibanj 2019.

    Želiš pronaći ženu za jednu noć? Dobrodošli na > > > www.3xDate.top

  • BESTpartizan 18:22 11.Svibanj 2019.

    konzervativna thachterica ireagan