Life
14713 prikaza

Tajna kći najvećeg dilera: Ni on ne vjeruje da je njegova

El Chapo, izručenje SAD-u 19. 01. 2017.
ice.gov/ public domain
Jedina je na pojavljivanju El Chapoa u sudnici u Brooklynu lila suze, svi je intervjuiraju, samo... tko je ona?

Prošlog ožujka meksički novinar Jose Luis Montenegro koji je napisao detaljnu e-knjigu o djeci krijumčara drogom, objavio je za Guardian o Rosi Iseli Guzman Ortiz da je riječ o do sada nepoznatoj najstarijoj kćeri kralja droge Joaquina "El Chapa" Guzmana. Ženu je opisao kao 39-godišnju Amerikanku koji vodi mali lanac praonica automobila, salona za ljepotu i kafića. Njeno poslovi, tvrdi, idu jako dobro, "sudeći prema Rolexu na njenom zapešću, torbi Louis Vuitton i Mercedesu" koji vozi.

Ništa od toga nije bilo za vidjeti kad se Rosa Isela prošlog mjeseca pojavila na El Chapovom dolasku na sud u Brooklynu. Bila je u predugim hlačama koje su se vukle za njom. Gospodaru droge prijeti u SAD-u nekoliko optužbi, uključujući krijumčarenje droge, pranje novca i nelegalno oružje. Rosa Isela bila je u društvu Josea Luisa Gonzaleza Meze, čovjeka koji se predstavlja kao "odvjetnik za ljudska prava" i koji tvrdi da je nekoć bio savjetnik El Chapa u Meksiku.

Rosa Isela, žena koja se lažno predstavlja kao kći El Chapa | Author: YouTube YouTube
Rosa Isela dala je izjavu kako je sretna da njenog oca bolje tretiraju u SAD-u nego u Meksiku, da potom s Mezom kroz kišu ne bi otrčala do Mercedesa nego do zelenog taksija. I dok se Rosa Isela nije nešto eksponirala u američkom tisku, žena koja jeca i trese se pri El Chapovom dolasku na sud, u medijima na španjolskom izazvala je bezbrojne intrige. Meksički političari čak su tražili da ju se posebno istraži. Ovog mjeseca kontaktirala je Daily Beast kako bi ispričala svoju priču za medij na engleskom jeziku.

Nakon iscrpne istrage identiteta Rose Isele i njene priče, a priča se stalno mijenja i uključuje i optužbe za krađu identiteta, intrige o kartelu, čak i FBI, sve upućuje na to da je žena koja je jecala na sudu bila salonska radnica rođena u Meksiku. A je li ona doista El Chapova kći? Ne čini se da bi se s time itko složio, ponajmanje El Chapo. Nakon što ga je vidjela na sudu, Rosa Isela pojurila je medijima kako bi rekla da je voljela oca.

Ali aktualna supruga vođe kartela, Emma Coronel, negira da je ona njegova kći. "Kad su ga zatvorili, Joaquin mi je rekao da mu je ta žena počela pisati pisma, tvrdeći da joj je majka rekla da je El Chapo njezin otac", napisala je Coronel u pismu Guardianu. "To je bio prvi put da smo čuli za nju." Ona kaže da joj je El Chapo odgovorio iz pristojnosti. Samo, Rosa Isela tvrdi da ima više od 15 pisama El Chapu i od njega, u kojima on nju naziva kćeri. "To je puno više od puke pristojnosti", kazala je za Daily Beast.

Odbila je pokazati pisma. Montenegro je, pak, rekao da on jest vidio pisma i provjerio njihovu autentičnost. El Chapo doista ima mnoštvo djece i vjerojatno neki od njegovih "narko-juniora" nisu poznati ostatku obitelji. Rosa Isela tvrdi da je El Chapo o njoj vodio računa cijelog života i podupirao je "kako bi to bilo za očekivati od oca". "On je brinuo o svojoj princezi... Moj tata mi kupuje sve što želim", napisala je na Facebooku u ožujku na španjolskom jeziku.

Daily Beast je kontaktirao Rosu Iselu u vezi objava punih ljubavi prema El Chapu i izrazima privrženosti kartelu Sinaloa. "Moja djeca su moja radost, moj život je 701", napisala je, koristeći broj koji je simbol tog kartela. Riječ je o rednom broju najbogatijih pod kojim je Forbes 2009. naveo El Chapa. Postovi na društvenim mrežama krenuli su kratko nakon što je Guardian objavio prvi članak o njoj.

Vojska zaplijenila 15 milijuna dolara koji pripada narkokartelu Sinaloa Narkobos Life VIDEO Uhićen El Chapo, svjetski kralj droge

Za Beast se predstavila i video vezom kako bi potvrdila da razgovaraju s kćeri El Chapa i Marie Luise Ortiz, mladom učiteljicom s kojom se navodno zabavljao u 70-ima. Ona tvrdi da vodi nekoliko malih biznisa po SAD-u i Meksiku koji nisu registrirani na njeno ime. Kaže da je bliska s El Chapovom majkom, za koju tvrdi da joj financijski pomaže, kao i s narkobosovom poznatom djecom. El Chapova supruga je rekla da se konzultirala s dvije El Chapove sestre od kojih niti jedna ne poznaje Rosu Iselu.

"Mi smo polubraća i polusestre, ali smo braća i sestre, nas 16, ja sam najstarija i ja moram o njima brinuti. Život mog oca, to što je imao puno žena, jednu za drugom, on je bio takav, ali ništa od toga nije naša krivnja. Mi moramo voljeti jedni druge i poštovati se kao što nam je tata uvijek govorio." Ona tvrdi da su je, nakon članka u Guardianu, saslušali i FBI i DEA, da su o njoj znali sve jer su se godinama nadzirali. Ni FBI ni DEA o tome se nisu očitovali.

Među izvanredne tvrdnje Rose Isele jest i očinstvo njene djece. Guardian navodi da je ona u vezi s nećakom drugog narko-lorda, Juana Josea Esperagozze Morene, s kojim ima dvoje djece. Objavio je i da je Chapo u svoje vrijeme rekao svojoj kćeri da bi je htio udati za tada 16-godišnjeg sina narko-lorda Ismaela El Mayu Zambadu. Rosa Isela je rekla da je to bio razlog zašto ju je godinama FBI pratio.

Zapaljive izjave davao je u svoje vrijeme, nakon uhićenja 2009., 42-godišnji narko-nasljednik Vicente Zambada Niebla, sin El Mayoa, El Chapovog davnašnjeg suradnika u kartelu Sinaoa. Njegov odvjetnik je tvrdio da je Vicente informator DEA kojem su zajamčili imunitet od budućih progona. DEA nije negirala da se Vicente susretao s agentima u Meksiku, ali je inzistirao da mu imunitet za sve što učini nisu niti mogli dati.

Tijekom suđenja Vicente je tvrdio da je operacija Ureda za alkohol, duhan, oružje i eksplozive, kojom se Sinaloa kartel naoružao, bio više od pukog podbačaja, da je operacija imala neke zlokobne ciljeve. Tvrdio je i da se Sinaloa naoružavao oružjem preko sporazuma s vlastima SAD-a, sve u skladu s navodnom politikom po kojoj se narko-bosovima kartela nude imunitet i razna pomoć ako odaju suparničke kartele.

Kako bilo, 2013. on je priznao krivnju za krijumčarenje droge u slučaju u kojem su njegov otac i El Chapo navedeni kao suradnici. Pristao je odreći se imovine od jedne milijarde dolara i potpuno surađivati s vlastima SAD-a.

Zauzvrat je dobio pogodnost da se o njegovoj kazni, koja bi inače bila između 10 godina i doživotne, odlučuje nakon određenog roka u kojem će vlasti ocijeniti koliko je bio koristan u razbijanju narko-kartela. On je sad ključni svjedok protiv El Chapa, a njegov otac je u bijegu. Tu se dolazi i do Rose Isele. Ona tvrdi da je Vicente bio njena prva ljubav i da je on otac dvoje njene djece. No, umjesto narko-dinastičke romanse, došlo je do problema.

"Oba oca bila su ozlojeđena kad su doznala da je trudna prije braka", pisao je Guardian. "Zatrudnjela sam sa 15, rodila sa 16 i potom neko vrijeme bila samohrana majka", kazala je za Beast. "Odselila sam u SAD u osmom mjesecu trudnoće kako bih tu rodila i imala bolji život." O drugom djetetu nije iznosila posebne detalje. Navodno se prvi sin zove Arhivaldo Zambada Guzman, po obojici djedova, tvrdio je Montenegro.

No, ona tvrdi da se tako zove njen najmlađi sin kojega navodno ima s nećakom Juana Josea Esparagozze Morene. Zanimljivo je da je žena koja je do pojavljivanja Rose Isele slovila za Guzmanovu najstariju kći, uhićena na granici između San Diega i Tijuane 2012., u dobi od 29 godina i u visokoj trudnoći. Što se Rose Isele tiče, rekla je da je, prije odlaska u SAD, živjela u Tijuani kamo ju je poslala obitelj nakon što je u dobi od 10 nožem ubola poočima koji ju je mlatio.

Rosa Isela, žena koja se lažno predstavlja kao kći El Chapa | Author: YouTube YouTube
"Bilo mi je dosta batina, nitko me nije branio", kazala je. "Da sam imala normalnu mamu i tatu, to se ne bi dogodilo. Ali, zahvaljujući mom ocu, iako ga osuđuju i kritiziraju, ja sam netko u SAD-u. U pismu mi je poručio da je ponosan na mene, jer sam jedino njegovo dijete koje je radilo kako treba, koje je nešto napravilo", kazala je. Samo, koliko god ona tvrdi drugačije, branitelji El Chapa negiraju da mu je ona kći.

Čak su se bunili što su joj vlasti dopustile da prisustvuje suđenju kao rodbina samo na osnovu jednog članka u Guardianu, dok su od gospođe Coronel tražili da dokumentira vezu s Guzmanom. U tom dijelu ona je rekla da ju je Jose Luis Montenegro prevario s objavom u Guardianu, da joj nije rekao da će to učiniti, ali da je samostalno došao do dokumenata o njenom identitetu. Kao i to da se nikad nisu sreli za kavom, kako piše, nego su komunicirali samo preko interneta.

"Ne znam odakle mu, ali ima čak i neke dokumente koje nemam niti ja", kazala je. Montenegro je međutim rekao da se jesu susreli, i to u srpnju 2015., nekoliko dana nakon El Chapovog bijega iz najsigurnijeg zatvora u Meksiku kroz kilometar i pol dug tunel. "Ona je doslovno bacila na mene svoju biračku identifikacijsku karticu", kazao je. Za fotografije i pisma je utvrdio da su prava, a rekao je i da posjeduje neke ekskluzivne fotogrfije koje nije mogao objaviti zbog dogovora.

"Nisam znao da postoji dok me nije kontaktirala. Nakon izdavanja moje knjige, poslala mi je poruku: 'Želite li znati o narkosima, zašto onda ne pitate direktno?'", kazao je. Ona je pak u jednom od intervjua rekla da je njen otac svoj biznis s drogom vodio uz dogovor s meksičkom vladom, koja mu je navodno pomagala da na njegove pošiljke preko granice izbjegavaju američke pogranične patrole. "Moj otac nije kriminalac. Vlada je kriva", govorila je, kao i za Beast.

Samo što je za Beast dodala da "njen otac nikoga nije ubio". Rekla je i da je bijeg iz zatvora posljedica dogovora s vladom Meksika. On ima posebnu teoriju zašto je pisao jedno, a ona govori drugo. "Ona pokušava biti kontradiktorna sama sebi prvo kako je nitko ne bi za ništa tužio, a drugo da ne oteža ocu situaciju na sudu. Sličnost između njih dvoje je nevjerojatna", kazao je. Osim niza dokumenata koji dokazuju da je ona rođena kći El Chapa, Montenegro navodi kao argument i to da ju vlasti nisu bez veze pustile u sudnicu.

Joaquin Guzman El Chapo Life Malo poznate činjenice o najmoćnijem 'kralju droge' na svijetu

"Pa, oni u sudnicu ne puštaju bilo koga", kazao je. No, El Chapova braniteljica Michelle Gelernt ima primjedbu: "To je javna sudnica. Tu vrijedi tko prvi dođe, može ostati." U članku Daily Beasta slijedi njeno poduže oplakivanje oca i njegovog "jadnog stanja". Novinari su je u svakom slučaju provjerili. Ona im je pokazala fotografiju osobne isprave na ime Icela Guzman. A njeni saloni, za koje je rekla da nijedan nije na njeno ime, neki su registrirani na ime "Rosa Isela Gonzalez de Campos", koja prema dokumentima ima 43 godine.

Ne i na Rosa Isela Guzman ili na Icela Guzman. De Campos i Rosa Isela ipak rođene su, prema dokumentima, na isti dan. Članci koji su joj odricali da je El Chapova kći, kreću od toga da je u Tijuani bila izvjesna žena Rosa Isela Gonzalez Ortiz, a da se ta žena udala za muškarca koji se preziva de Campos i preuzela njegovo prezime, bila bi Rosa Isela Gonzalez de Campos. Kao i ona koja živi u San Diegu i na nju se vodi salon. Suočena s tom slučajnošću, Rosa Isela je prvo telefonski rekla da ne poznaje tu ženu.

Da bi kasnije iznijela kompliciranu priču o tome kako je tužila neku ženu koja je navodno radila za nju, a onda joj ukrala ime i otvorila radnju pod tim imenom. Uglavnom, novinari Daily Beasta potom su krenuli istraživati. Kontaktirali su sve žene takvih imena oko spornog salona, da bi dobili samo gomilu odbijenica i upozorenja da im takvim njuškanjem mogu otežati situaciju kod vlasti u vezi njihovog useljeničkog statusa. Nakon svega Rosa Isela i dalje inzistira da je El Chapova kći

Rekla je da će "sjebati suprugu" njenog oca za ono što je ustvrdila da laže da je njegova kći. A onda je iznijela pravi krkljanac od priče. Rekla je da ju je zbog članka tužila obitelj "Rose Isele Gonzalez Ortizo" iz Tijuane koja tvrdi da ima vlastitu izgubljenu kći. Kao i to da je osobno tužila "Rosu Iselu Gonzalez de Campos" u Kaliforniji za "djelomičnu" krađu identiteta. Međutim, Daily Beast je još kopao i na kraju utvrdio da je Rosa Campos, koja vodi onaj salon, rođena istog dana, istog mjeseca, točno tri godine poslije Rose Isele, u istom gradu u Meksiku.

Kao i to da je 2016. godine promijenila ime u Icela Guzman, za što je kao opravdanje promjene imena navela "krađu identiteta". "Kako bi popravila problem". Tako je ispalo da ta žena koja jeca u sudnici nije El Chapova kći. Objašnjavajući zašto je možda odlučila odigrati tu igru, Beast navodi da je 2013. bankrotirala, dvije godine prije nego što se javila novinaru Guardiana Montenegru. Na Facebooku danas ima 3000 prijatelja, zapravo sljedbenika, puno ih je sasvim uvjereno da je ona ta. Moguće da iz toga želi nekako ušićariti.

Vježba specijalne policije Pomaže siromašnima Life Šef najmoćnijeg kartela: Neće me uhititi, jer previše znam

A ta njena priča s Facebooka moguće da ju je zatekla nespremnu, da je išla prebrzo i postala prestvarna da bi se snašla kad je priču na planetarnu medijsku razinu podigao Guardian. A kad joj je Daily Beast rekao što je doznao, da je ona za koju Rosa Isela tvrdi da joj je ukrala identitet, promijenila ime u njeno ime godinu ranije, zapravo da je ona ta. Jako se uzrujala. Stala je ponavljati da to nije moguće, da ne zna kakvu to zbrku novinari izvode. Prijetila je tužbom.

Na kraju je na svoj Facebook profil kao sliku profila zalijepila sliku Chuckyja, lutke serijskog ubojice iz filma "Child's play", sve uz natpis: "I onda se oni pitaju zašto su ubijeni". Na Facebooku je napisala još i: "Hajdete, nastavite se sa mnom zajebavati. Samo se poslije nemojte žaliti."

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.