Life
8964 prikaza

Tajanstvena sela za koje trebate dozvolu za ulazak

Otoci države Fidži
Wikimedia Commons
U izoliranim selima tradicija je tražiti dozvolu za ulazak nuđenjem zapetljane hrpe korjena kave kao znak poštovanja

Republika Fidži je otočna država u južnom Tihom oceanu, smješten  u jugoistočnom dijelu Melanezije u Oceaniji. Otočje se sastoji od oko 320 otoka, od kojih je 100-tinjak nenaseljeno.

Otoci su raspoređeni oko mora Koro, veći su građeni od vulkanskih stijena. Obale većine otoka okružuju grebeni.

Većina turista tamo stižu na jedrenjacima, s opremom za ribolov, osnovnom hranom i kompletom prve pomoći. No, obavezan dodatak je i velika hrpa korijenja koje mirišu na zemlju, a zove se kava ili kako je lokalno zovu - yaqona.

Ona je blagi analgetik i nešto što se koristi za smirenje živaca, a radi se od mljevenog korjena te biljke.

Običaji nalažu da svaki posjetitelj mora tražiti dopuštenje za ulazak u selo, objašnjavajući svoje svoje prijateljske namjere, nudeći to zapetljano korijenje kao ono što nazivaju sevusevu, gestu poštovanja. To je za njih ono što je na zapadu donošenje bove vina domaćinu večeru.

Otoci države Fidži | Author: Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Jednom prihvaćeni, uvijek prihvaćeni

U stvarnosti, u duboko ritualiziranom društvu Fidžija, sevusevu uspostavlja složeniji odnos između domaćina i gosta. Kad je sevusevu prihvaćen, gost postaje dio veće obitelji sela. Primanjem nečeg natrag (obično groga koji je mješavina korjena kave i vode), posjetitelj priznaje svoju novu obavezu.

Pri dolasku u izolirano selo, goste obično presreću djeca koja ih upućuju na Waiseu sela. U selu Nabouwala, Waiseu će vas potom uputiti na glavnu u selu - staricu od 97 godina koja odlučuje hoće li primiti sevusevu od gosta.

Prije ulaska u njenu kolibu, iz poštovanja se skidaju šeširi, cipele i sunčane naočale. Ta starica jedna je od nekolicine "glava sela" na Fidžiju, a ona će posjetiteljima dobre namjere pružiti dobrodošlicu i upoznati ih sa suseljanima. U obred dobrodošlice uključeno je puno pljeskanja, nakon čega slijedi ispijanje mješavine kave i vode procijeđene kroz krpu u zdjelicu od kokosova oraha.

Slijedi ručak - riba koju su uhvatili mještani i pulusamo (jelo napravljeno od lišća biljke taro i kreme od kokosa).

Ono što se na prvu čini kao tajanstveno i pomalo zastrašujuće selo, uz toplinu i gostoprimstvo lokalaca počinje sličiti na dom. A, da je veza trajna, dokazuje i činjenica da gost više nikad kad se vrati u isto selo ne mora tražiti dozvolu za ulaz - njegovo se ime pamti i on postaje dijelom njihove obitelji.

Za one koji u selima žele malo avanture, najpopularnija je aktivnost ronjenje s gladnim morskim psima  - i to bez kaveza ili bilo kakvog oblika zaštite. Jedina sigurnost dolazi od mamca, glava ribe s kojima se iste morske pse hrani. 

Pogledajte kako to izgleda u videu:

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.