Life
1444 prikaza

Svom predsjedniku poželjeli "mnogo godina u zatvoru"

Prosvjedi protiv Putina u Rusiji
ANTON VAGANOV/REUTERS/PIXSELL
Putinov rođendan slavi se diljem Rusije, uz prosvjede, razglednice i poklone

Značka sa zastavom RS bila je jedan od prvih rođendanskih poklona koje je ruski predsjednik Vladimir Putin dobio. Milorad Dodik bio je među prvim čestitarima koji je ruskom predsjedniku poklonio dar. Dok mu je predavao značku, u Sočiju na utrci Formule 1., Dodik je napomenuo kako je "njihova zastava zapravo ruska okrenuta naopako". 

U Sočiju je predsjednik proslavio i svoj prošlogodišnji rođendan, no za razliku od tog, ovaj će rođendan provesti "u društvu dragih i bližnjih osoba i prijatelja", kako je najavio glasnogovornik Kremlja Dmitry Peskov u razgovoru za TASS.

Među prvim svjetskim moćnicima koji su Putinu čestitali rođendan, uz Dodika, čestitke su mu stigle i od bjeloruskog predsjednika Aleksandra Lukašenka, azarbejđanskog Ilham Aliyeva i armenskog Armena Sarkissiana, a čestitao mu je i premijer Indije Narendra Modi.

Vladimir Putin premijer Indije Narendra Modi | Author: pool/REUTERS/PIXSELL pool/REUTERS/PIXSELL

Posebnu poruku Putinu je telefonskim putem prenio i premijer Dmitrij Medvedev, poželjevši mu dobro zdravlje i uspjeh u njegovom teškom radu za dobrobiti Rusije i građana. 

Telefonski su mu dobre želje iskazali i predsjednik Uzbekistana Šavkat Mirzijajev, Kazahstana Nursultan Nazarbajev, Tajikistana Emomali Rahmon Nazarbayev, izraelski premijer Benjamin Netanyahu i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić.

Posebnu čestitku uživo, a vjerujemo i jako zanimljiv poklon ako je suditi po prošlogodišnjem, dat će mu i bivši talijanski premijer Silvio Berlusconi, koji je zbog rođendana svog dugogodišnjeg prijatelja preskočio i godišnju stranačku konvenciju. 

"Letjet ću zrakoplovom na rođendan svog prijatelja Vladimira Putina. Iskoristi ću ovu priliku i porazgovarati o svim važnim međunarodnim pitanjima", napisao je na svom Twitter profilu ovaj 82-godišnjak.

Putin je neke svoje rođendane proveo u javnosti, poput onog 2015. godine na hokejaškoj utakmici, no volio ih je i provesti i u samoći, kao što je bilo 2014. i putovanja u Sibir. 

Prosvjedi protiv Putina u Rusiji | Author: ANTON VAGANOV/REUTERS/PIXSELL ANTON VAGANOV/REUTERS/PIXSELL
Njegovi rođendani slave se i diljem Rusije, najčešće prosvjedima. Prošle je godine na prosvjedima na dan Putinovog rođendana uhićeno nekoliko stotina ljudi, a ove godine prosvjednici su mu poželjeli "mnogo godina u zatvoru".

Zanimljive su i čestitke na Twitteru sa fotografijom Putina i tekstom : "Nekad je potrebno biti usamljen da bi pokazao da si u pravu".

Među ostalim tu je i slika iz Sirije, na kojoj piše Sretan rođendan branitelju Putinu

Osim ove zanimljive 'ruske' značke koju je dobio od Dodika, Putin je prošle godine dobio i zanimljiv poklon od turkmenistanskog predsjednika Gurbanguly Berdimuhamedowa. Psića kojeg je nazvao Vjernost, jer je Putin svjetski poznati ljubitelj životinja.

Daleko od zanimljivosti nije bio ni prošlogodišnji poklon Berlusconija, koji je svom prijatelju poklonio prekrivač za krevet s njihovom slikom.

Njegov rođendan slavi se diljem Rusije i svijeta, pa je tako za njegov prošli rođendan jedna pizzerija u Washingtonu ponudila svojim gostima pizzu nazvanu Hot Like Putin. Iako se ne zna je li bilo samo riječ o glasinama i dobrom PR-u ili je stvarno i napravljena posebna 'vruća' pizza, vjerujemo kako je ova kreativna ideja razveselila i samog Putina. 

Čestitke u obliku grafita dobio je u Parizu i Berlinu.

No da ne spominjemo samo prosvjede u Rusiji kao građansku čestitku voljenom vođi, moramo napomenuti da ruski mediji pišu i kako će građani Putinu pokloniti poruku sa "željama i pozdravima" utemeljenu na video porukama koje su poslali Rusi. Mladi će organizirati posebnu manifestaciju pod nazivom A postcard for the president, i prikupljati sve lijepe poruke koje su svom dragom predsjedniku poslali njegovi Rusi. 

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.