Life
2501 prikaza

Svijet policije: tajna riječ koju ne biste smjeli znati

Policajac
1/4
Getty images
Niz fraza, riječi i kodova koriste se kako bi se opisala neka događanja, bez da to primijeti netko drugi

Svi znamo, a možda ćemo to i sami napraviti, kada nešto želimo u tajnosti reći nekome da ćemo pokušati upotrijebiti neku posebnu riječ, riječ s posebnim značenjem, a možda i neki kod. Ovisno o tome koliko takve kodove poznajemo. Te fraze mogu biti zanimljive i smiješne, no isto tako i posebno važne u slučaju opasnosti i sigurnosti. Većina takvih tajnih riječi ili fraza poslužit će u situacijama kada je potrebno očuvati sigurnost, i koriste se posvuda. Možda ste neke od njih i čuli, pa vam nije bilo jasno zašto se baš tada koriste. 

U nastavku vam donosimo pregled nekih riječi i fraza koje se najčešće koriste u SAD-u i značenja koje se skriva iza njih. 

Kada vas nazovu "dragocjenim gostom" u Disneylandu

Možda zvuči kao kompliment no on to zapravo nije. Tako naime zaposlenici Disneylanda nazivaju goste koji su nezgodni ili teški. Zaposlenicima je zabranjeno koristiti riječi koje bi mogle nekoga povrijediti zbog jako puno djece, pa se zato čini da je pojam "dragocjeni gosti" zapravo najbolji odabir. 

I nije to jedina fraza koju koriste. Za one koji mokre u bazene upotrijebit će "Code Winnie". Upotrijebit će se i "White Powder Alert" (upozorenje o bijelom prahu) što je zapravo tajna oznaka da netko od posjetitelja pokušava baciti pepeo drage im osobe negdje na području zabavnog park (to je dosta česta aktivnost s kojom se moraju boriti zaposlenici Disneylanda). 

Kada nestane dijete u supermarketu

Nema goreg trenutka od nestanka djeteta, stoga ne čudi da se u mnogim trgovinama upotrebljava "Code Adam", koji se aktivira u trenutku kada roditelj prijavi da mu je nestalo dijete. I tada se s posebnom pozornošću promatra svako dijete i svaka osoba. 

Ourang Medan Ukleti brod Life Našli brod pun mrtvih mornara razbacanih po palubi

Proceduru je počeo koristiti Walmart 1994. godine, desetljeće nakon što je šestogodišnjak Adam otet u Searsu. I dalje se točno ne zna što se dogodilo, no čini se kako ga je odrasla osoba namamila na parkiralište s obećanjima da će mu dati slatkiše i igračke. 16 dana nakon toga njegova glava pronađena je u jednom kanalu. Ubojica, navodno serijski ubojica Ottis Toole, priznao je ubojstvo (a zatim ga i porekao) prije smrti 1996. godine, piše Grunge. 

Što sestre misle kada koriste "Code Blue"?

Zaposlenici u bolnici često koriste skraćenice ili posebne fraze kako ne bi trošili vrijeme za objašnjavanje već pokušali čim prije pomoći pacijentu. Najčešće smo mogli čuti frazu "Code blue" kojom se označava srčani zastoj. Prava definicija i upotreba ove fraze ovisi naravno o regiji i bolnici, a neki će ju definirati i "hitnom medicinskom pomoći za odrasle"

Ne koriste se svi hitni kodovi tako često, no najčešće su jako intuitivni. "Code red" (Kod crveno) označava mogućnost vatre, požara u zgradi. "Code pink" (Kod ružičasto) označava oteto dijete, a "Code Silver" (Kod srebrno) označava moguću neprijateljsku osobu naoružanu pištoljem. 

Problem nije u tvom računalu, problem je u tebi 

Oni koji se bave rješavanjem računalnih problema ponekad uživaj u prepričavanju zanimljivih zgoda i problema koje imaju ljudi u radu sa svojim računalima. Smisao za humor u takvim slučajevima najčešći je pratitelj takvih stručnjaka, kolji su jako kreativni prilikom izmišljanja riječi kojim će najbolje opisati ono što oni misle da je uzrok tog problema. A to je, po njihovom mišljenju, najčešće nestručni čovjek. 

Umorna žena na poslu s glavoboljom | Author: Thinkstock Thinkstock
PEBKAC označava dijagnozu Problem Exists Between Keyboard and Chair (Problem postoji između tipkovnice i stolca), a tu je i "Code 18", oznaka da problem sjedi oko nekoliko centimetara od ekrana. No najzločestiji kod je ID-10T, što ne treba dodatno objašnjavati. 

Neugodno iskustvo u zračnoj luci

Neugodna dio iskustva na aerodromu je prolazak kroz sve sigurnosne provjere, a posebno je neugodno kada sigurnosne službe iskoče ispred putnika i poviknu "Code Bravo, freeze"

Signal je to za veliki sigurnosni problem ali nekada se ta taktika koristi za plašenje putnika kako bi se pronašlo onog koji uzrokuje problem. I tada se svi koji čuju takvu naredbu trebaju 'zamrznuti' na licu mjesta. 

1488 rasističko obilježje

Većina tih kodova su korisne sigurnosne mjere, a ovaj je pak zastrašujući podsjetnik da su bijeli supremacisti još uvijek opasnost za današnji svijet.

Dok bi brojevi "14" i "88" mogli izgledati bezopasno, oni se zapravo koriste kao poziv za neonaciste. Prema Antidifamacijskoj ligi, 14 se odnosi na tzv. slogan "Četrnaest riječi", rečenicu koju je najprije napisao bijeli teroristi David Lane, koji u osnovi sažima njegov uznemirujući, rasistički svjetonazor. 88 se temelji na tome da je H osmo slovo abecede, tako da je 88 zapravo oznaka za "Heil Hitler". Ovi brojevi koji se ponekad koriste odvojeno, ali najčešće zajedno, označavaju rasističke, bijele supremacističke stavove osobe. Varijacije 1488. potajno su se koristile u tetovažama, znakovima, a često su se skrivale i unutar naizgled normalne adrese emaila poput 14JohnDoe88.

Al Pacino i Johnny Depp STVARNE PRIČE Life Najpoznatiji tajni agenti: Kako su se nosili sa životom u podzemlju

Jednom kada znate za taj kod, mogli bi ga pronaći na neočekivanim mjestima. Primjerice neki ruski nogometni navijači s neonacističkim stavovima  utakmicu iz 2013. godine promatrali su sa brojem 1488 na svojim majicama. Drugi primjer može se vidjeti kod napadača na sinagoge u Pittsburghu, koji je objavio 1488 na svojoj fotografiji na društvenim mrežama. Riječ je o suptilnim znakovima no pripazite. 

Inspektor Sands nije baš ljubazni gospodin kako to zvuči

Ako čujete da se traži gospodin Sand u podzemnoj u Londonu znajte da je to oznaka da je negdje problem s vatrom, požarom. Koriste takvu frazu kako ne bi previše uzbunili putnike, i izazvali masovnu paniku. Kad se situacija smiri moći će se čuti rečenica Inspector Sands has left the building (Inspektor Sands je napustio zgradu).

Postoji niz takvih kodova koji se upotrebljavaju u londonskoj podzemnoj, no nisu tako maštoviti poput ovog. Kad domar uzvikne Code 1, on zapravo briše krv, a Code 3 mogla bi bit oznaka za bljuvotinu.

Znanstvene doskočice

Bez obzira kako to zvučalo, znanstveni napredak često se ostvarujeuz pomoć objavljenih znanstvenih rezultata nekog drugog. Bilo to riječ o raskrinkavanju nekog starog zaključka, ili njegovog nadogradnji, pristup tim istraživanjima može biti ključan. Svaki znanstvenik možda nema dovoljno novca da kupi najnovije istraživanje. U takvim slučajevima odgovor možda leži u društvenim medijima, pa bi tako znanstvenici mogli objaviti link na dokument koji im je potreban i napisati "I can haz PDF". Tada će neki znanstvenik koji ima pristup tome dokumentu napraviti kopiju istog i poslati ga, a zahtjev će biti obrisan. 

Žute točke na ispisu Nevjerojatno Tehno Špijunirali je preko printera - mogu i vas

Tu je oznaku izmislio kognitivni znanstvenik Andrea Kuszewski, na temelju popularnog mema "I can haz cheeseburger" koji je često pratio smiješne fotografije mačaka u ranim godinama interneta. Naravno, izdavači koji imaju prava na te akademske radove prilično su nezadovoljni ovakvom vrstom piratstva i tvrde da je takva zamjena papira protuzakonita, no Kuszewski vjeruje da će se tako promijeniti način na koji se objavljuju istraživački radovi, i dovesti do razvoja budućnosti otvorenijeg pristupa. 

Čovjek u moru

Ovakva situacija poznata nam je većinom iz filmova, no ona se događa, i koristi se kada netko od putnika padne s broda u more. No često će na brodovima umjesto tog izraza upotrijebiti razne druge kao što je "Code Oscar". Još će joj se dodati lokacija i tada će posada broda krenuti u potragu. Ovaj se izraz koristi na kruzerima Royal Caribbean. Međunarodni signal da je netko pao u more su tri znaka brodske zviždaljke, što je Morseova oznaka na slovo O. Drugi brodovi koriste i izraz "Mr. Mob" kao oznaku da je netko pao u more s palube boda. 

Policijski izrazi

Policija za komunikaciju često koristi radio frekvenciju koja je odstupna i 'običnim' ljudima. Kako bi izbjegli da njihove informacije postanu svima poznate, policija će koristiti više od 100 različitih specifičnih riječi ili izraza s kojima će opisati svoje akcije, i ciljeve. 

To su kodovi 10 ili 11, a tu je i kod 10-4 koji znači "poruka primljena i da ju je onaj kome je bila namijenjena i razumio. Postoji i niz drugih kodova koji variraju od postaje do postaje i jedinice.  The U.S. Department of Transportation ima listu kodova koju upotrebljavaju neke jedinice i koje se koriste u određenim regijama. 

Tajni kodovi u zrakoplovima

Ako niste upoznati sa značenjem često će vam se neki izrazi koje koriste piloti i stjuardese činiti potpuno besmislenima, no oni zapravo opisuju, najčešće, niz rutinskih i dosadnih stvari. Među njima je i fraza "Doors to arrival and crosscheck", no riječ je o informaciji da su isključeni izlazi u nuždi.

Tu je i izraz "landing lips" i izraz "We've met", što zapravo znači da provode vizualni pregled sigurnosnih pojaseva. Pripazite posebno na izraz "equipment change" jer to najčešće znači da je riječ o izmjeni cijelog zrakoplova.

Nešto je čudno s vašom karticom

Prevare s kreditnim karticama nisu tako neuobičajene u današnje vrijeme pa će najčešće oni koji ju koriste morati upotrijebiti niz načina da bi provjerili da li se nešto tako dogodilo, ako im kartica ili vlasnik izgledaju sumnjivo. U tom slučaju upotrijebit će izraz "Code 10" i zatražiti autorizaciju. 

Oni koji provjeru moraju napraviti naučeni su da provjere kako je napravljena prevara, i da pomognu blagajniku ili trgovcu da o tome obavijesti policiju, ako je potrebno. 

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.