Life
4547 prikaza

Svijet im se smije - otisnuli novac s greškom

Australska novčanica s greškom
1/5
YouTube screenshot
Australijom kruži 46 milijuna novčanica s greškom u ukupnoj vrijednosti od oko 2,3 milijarde dolara

Tek ovih dana uvidjeli su pogrešku iako su prve novčanice od 50 dolara u optjecaj pustili još u listopadu. Od tada do danas u prometu je ukupno 46.000.000 banknota, čija je vrijednost ukupno oko 2,3 milijarde australskih dolara ili oko 10 milijardi kuna. Australci nisu imali pojma da ono što drže u rukama ima grešku, a neki su to već sad prozvali nacionalnom sramotom.

Doduše, nije bilo nimalo lako uočiti pogrešku. Na novčanici je portret Edith Cowan koja je 1921. postala prva žena u australskom parlamentu i zato se od 1995. godine nalazi na raznim australskim novčanicama, piše Washington Post.

Australska novčanica s greškom | Author: YouTube screenshot YouTube screenshot
No, ovaj put otisnuli su ju na novčanicama od 50 australskih dolara koje skrivaju pogrešku u tekstu koji se prostim okom teško može pročitati. Potrebno je za to povećalo. U tekstu je govor koji je na inauguraciji održala Cowan i koja je tad rekla:

"Velika je odgovornost biti jedina žena ovdje i želim naglasiti nužnost da i druge žene budu ovdje.“

Problem je što je pogreška upravo u riječi 'odgovornost' – 'RESPONSIBILITY' kojoj nedostaje jedno slovo 'i' , pa piše 'RESPONSIBILTY'.

Gotovo je sigurno da će ova australska novčanica pronaći svoje mjesto u slavnoj povijesti pogrešaka na otisnutim novčanicama širom svijeta.

Kanadska novčanica s kraljicom Elizabethom II | Author: Youtube Youtube

Kad je Kanadska središnja banka počela tiskati novčanice s likom kraljice Elizabete II prije sedam desetljeća, ustanova je primila brojne pritužbe Kanađana koji su bili uvjereni da su u njezinoj kosi uočili vraga. U kasnijim izdanjima, kraljičina kosa je dorađena samo da ne bi izgledala kao portret iz pakla.

Na Filipinima se 2005. godine dogodila velika sramota, kada se shvatilo da su nove novčanice pogrešno napisale ime tadašnje predsjednice Glorije Macapagal Arroyo.

Filipinska novčanica s greškom | Author: Express.hr Express.hr

Na banknoti je njezino prezime bilo napisano „Arrovo“.

Ovakve novčanice s pogreškom zato su na velikoj cijeni kod numizmatičara, no u slučaju australskih 50 dolara to neće biti slučaj jer ovu banknotu danas ima oko 25.000.000 stanovnika. Središnja australska banka najavila je zamjenu novčanica, no sigurno je da će taj proces potrajati.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.