Life
26896 prikaza

Svi su joj se rugali jer joj je mama šivala haljine

Tonya Harding
1/7
Reuters/Pixsell
Nevjerojatna priča jedne od najboljih klizačica u povijesti, koja je osramoćena napustila sport

Bila je miljenica koju je Amerika voljela mrziti, sportašica koja se nije poklapala u prihvaćene stereotipe o gracilnim i nježnim klizačicama, i djevojka mračne obiteljske prošlosti čija je familija pripadala u tzv. 'white trash' sloj navodno besklasne Amerike

Bila je prva Amerikanka koja je uspješno izvela dvostruki aksl u natjecanju, te prva žena ikada koja je uspješno izvela dupli trostruki aksl. Klizanjem se Tonya Harding počela baviti kao trogodišnjakinja u rodnom Portlandu, u američkoj saveznoj državi Oregon. Uz oca Alberta Tonya je i lovila te popravljala automobile, a autoritarna majka LaVona Golden ju je, navodno, zlostavljala od sedme godine, iako je Golden to uvijek negirala. 

Upravo je glumica Allison Janney ove godine dobila nominaciju za Oskara za ulogu Tonyine majke, a i glavna glumica Margot Robbie mogla bi dobiti nagradu za ulogu Tonye. Film redatelja Craiga Gillespija je, kažu kritičari, odlično ostvarenje koje na svojim plećima iznesu upravo Janney i Robbie.

Harding je u trećem razredu srednje škole odustala od školovanja kako bi se posvetila klizačkoj karijeri, a majka joj je ručno šivala kostime radi čega su se sportašici svi rugali. Sa samo 16 godina bila je šesta klizačica u Americi no karijeru su joj stalno stopirali zdravstveni problemi, od viroza do upala pluća. Urbana legenda kaže da je sve to vrijeme trpjela i majku koja je svoje neostvarene snove živjela preko svoje kćeri.

"Jesi me ikada voljela uopće" pita Margot Robbie svoju 'filmsku' majku na što ova odgovara "pretvorila sam te u šampionku znajući da ćeš me zbog toga mrziti, to je žrtva koju majka podnosi", odgovara joj Janney. Iako film samo imitira život po Hollywoodu i šire šuška se kako je Harding blagoslovila film koji joj je pomogao da očisti svoje ime.

Tonya Harding | Author: Screenshot/Youtube Screenshot/Youtube
Neotesana ali neosporno talentirana Tonya uvijek je bila 'treće sviralo' i patila od kompleksa u usporedbi s drugim sportašicama. Iako joj je zaštitni znak bilo drčno ponašanje i redovito bi urlala "jebi se", Harding je, slažu se svi koji je poznaju, uvijek tražila potvrdu - od obitelji, muškaraca, sudaca i obožavatelja.

S nepunih 20 godina, u želji da pobjedne od majke, Harding se zaljubila i udala za Jeffa Gilloolyja koji ju je, navodno, vrlo brzo počeo mlatiti iako on to danas negira. Upravo je njezin tada već bivši suprug 1994. godine orkestrirao napad koji će Tonyu koštati karijere ali i kredibiliteta. 

Jeff je u dogovoru s Tonyinim zaštitarem platio Shane Stantu da napadne i ozlijedi Tonyinu glavnu konkurenciju, klizačicu Nancy Kerrigan. Napad se dogodio u Detroitu poslije treninga. Stant je Kerrigan metalnom palicom svom snagom udario po potkoljenici. Postoji video na kojem se vidi sportašica koja još nije stigla skinuti klizaljke kako urla od bolova i viče 'zašto, zašto'. Stant joj nije slomio nogu, ali je oporavak bio dug. 

Morala se povući iz državnog prvenstva kojeg je dobila upravo Harding, no Kerrigan je iste godine ipak briljirala na zimskim Olimpijskim igrama u Lillehammeru gdje je dobila srebro, dok je Harding bila osma, a klizala je, začudno, na glazbu iz filma naslova "Mnogo vike ni za što". 

Harding i dan danas tvrdi da ne razumije do kraja motiv njezinog bivšeg supruga kao i da je tek poslije napada saznala tko iza njega stoji. Počinitelji su se, kaže, urotili s tužiteljstvom i na taj je način natjerali da se nagodi priznanjem da je sudjelovala u uroti. USFSA joj je doživotno zabranila da se bavi klizanjem zbog 'grubog i neetičnog kršenja sportskih pravila', novinari su joj kampirali ispred kuće i slijedili svaki njezin potez u Lillehameru, a ona je postala najomraženija osoba sportskog svijeta. 

U svojoj autobiografiji iz 2008. godine Harding tvrdi kako je htjela zvati FBI kada je saznala tko stoji iz napada, no Gillooly ju je navodno dočekao s puškom, silovao skupa s još nekoliko muškaraca i zaprijetio joj smrću ukoliko išta kaže. Gillooly tvrdi da je to 'najveća glupost ikada izrečena', a kako bi zaradio prodao je i njihovu snimku seksa orve bračne noći tabloidima.

Harding je kasnije, sa više ili manje uspjeha, ulazila u različite karijere. Bavila se ženskim boksom, osnovala bend "The Golden Blades" koji je imao jedan nastup a publika ih je potjerala s pozornice, glumila je u niskobudžetnom filmu. I boksačka karijera joj je bila kratka, što zbog astme, što zbog glasina da 'predaje' borbe kako bio dobila gotovinu koja joj je bila prijeko potrebna. Imala je samo šest borbi.

S drugim suprugom Michaelom Smithom bila je u braku samo godinu dana, a 2010. se udala za Josepha Pricea s kojim ima sina Gordona i promijenila je prezime u Price. Otkada je napustila klizanje i boks, Harding je radila u dućanima, metalurškoj kompaniji i kao zavarivačica.

- Žalosno je na koji je sve način život razočarao Tonyu, i iako niti sama nije svetica, daleko od toga, zaista je imala niz nesretnih događaja koji bi skršili i najjače. Umjesto da bude zapamćena kao jedna od najboljih klizačica svih vremena Harding će uvijek imati imidž zmije i luzerice - napisala je Casey Cipriani za Bustle. 

Njezin turbulentan život s puno je uspjeha pretočen u film i dao joj, na zgražanje Nancy Kerrigan, novu priliku za okajanje, a glumicama Robbie i Janney, moguće, uloge života.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.