Life
3270 prikaza

Svi ga znaju: Upoznao Messija, a sad traže njegovu glavu

Murtaza Ahmadi
1/11
REUTERS
Dječaka su fotografirali s Messijevim dresom koji mu je netko napravio od prugaste plavo-bijele vreće, a nakon susreta s Messijem žele ga kidnapirati

Teret slave često puta teško podnose i odrasli. No to je zanemarivo u odnosu na ono što proživljava jedan 7-godišnji dječak iz Afganistana. Njegova jedina krivnja je što je u siječnju 2016. godine dobio na dar imitaciju argentinskog nacionalnog dresa napravljenog od plastične plavo-bijele vreće. Na 'dresu' je netko flomasterom napisao 'Messi' i broj 10. Dječaka su fotografirali ratni reporteri i tako je njegova fotografija obišla svijet. 

Vidio ju je i slavni nogometaš Barcelone, pa su organizirali kratki susret Messija i Murtaze Ahmadija u Kataru 11 mjeseci kasnije. Ovaj put Ahmadi se fotografirao s cijelom momčadi Barcelone na nogometnom travnjaku. I tako je Ahmadi postao slavan. No, problemi su počeli kad su to vidjeli talibani koji su u studenom prošle godine napali okrug Jaghori u afganistanskoj pokrajini Ghazni, gdje živi Ahmadi.

Ahmad iz Afganistana i Lionel Messi | Author: MOHAMMAD ISMAIL/REUTERS/PIXSELL MOHAMMAD ISMAIL/REUTERS/PIXSELL
"Talibani su krenuli u pretres kuća i ubijali redom naše rođake. Zaustavljali su automobile, ubijali ljude sve koji su bili u njima", ispričao je maleni Ahmadi CNN-u. 

"Talibani ne dopuštaju da se igra nogomet, ma niti da se izlazi iz kuće. Čuli smo kako pucaju iz strojnica, kalašnjikova, ispaljuju rakete na kuće, i ljude kako vrište."

Ahmadi je postao meta prijetnji, kaže njegova majka Shafiqa.

"Od onog dana kad je postao poznat, život je za nas postao pakao. Ne traže ga samo Talibani, nego i druge skupine razbojnika jer su uvjereni da je moj sin dobio od Messija gomilu novca. Prestali smo ga slati i u školu", govori Shafiqa. Ahmadi je pak počeo nagovarati majku da potraže drugo mjesto za život, pa je na kraju Ahmadijev otac familiju preselio u obližnji grad Bamyan.

"Zadnji put sam vidio svog oca kad smo stigli ovamo. A onda se on vratio i ja ga više nikad nisam vidio. Jako mi nedostaje. Razgovaram s njim samo telefonom kad nazove mamu", govori dječak koji je ni kriv, ni dužan postao žrtva. Iz Bamyan, Ahmadi i njegova majka otputovali su u glavni grad Kabul, gdje se sada skrivaju među brojnim izbjeglicama. Ali njegova majka se još uvijek ne osjeća sigurno, bojeći se da bi drugi htjeli oteti njezinog sina zbog novaca i jer ga povezuju s bogatim nogometašem.  

"Bilo bi bolje da Murtaza nije stekao slavu", rekla je. "Sada su naši životi u opasnosti i u našem rodnom gradu i ovdje u Kabulu. Cijelo vrijeme provodi ovdje u kući."

Ahmad iz Afganistana i Lionel Messi | Author: MOHAMMAD ISMAIL/REUTERS/PIXSELL MOHAMMAD ISMAIL/REUTERS/PIXSELL
Stanje obitelji pogoršano je činjenicom da su oni iz hazarske manjine, skupine afganistanskih šiita koji su progonjeni od strane talibana, a napada ih i afrička ispostava ISIS-a u Afganistanu. Majka naročito strijepi zbog mogućeg mirovnog sporazuma talibana i SAD-a što bi osnažilo ovu terorističku skupinu jer bi se američke trupe tad povukle iz zemlje.

Njezina noćna mora počela se ostvarivati jer su se predstavnici američkih vojnih snaga i talibana sastali nedavno u Kataru.

Shafiqa je iskoristila priliku da ponovno uputi molbu Messiju da ih pokuša izvući iz Afganistana:"Samo neka pomogne mom sinu i meni da napustimo zemlju i da Ahmadi ima bolju budućnost." 

U Kabulu, Ahmadi može igrati samo nogomet unutar svog skloništa:

"Ne smijem izaći iz kuće jer me mama ne pušta van. Boji se da me ne otmu, pa se samo igram s prijateljem u skloništu. Kad sam bio u rodnom gradu isto nisam smio nositi Messijev dres jer sam se bojao da će me netko istući. Jedino što želim je da odem iz ove zemlje u kojoj je stalno rat. Hoću postati nogometaš kao što je to Messi", kaže nesretni dječak.  

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.