Life
31515 prikaza

Svi bi na ovaj otok - ima 2000 kvadrata i 1000 ljudi!

Otok Migingo
Screenshot Youtube
Ovaj otok jedan je od najgušće naseljenih na svijetu, a susjedni velik otok do njega je posve prazan

Iako na afričkom otoku Migingo službeno živi 131 osoba, neslužbeni podaci otkrivaju kako je njih čak 1000 - na svega 2000 kvadrata koliko ima.

Otok je bio praktički nenaseljen sve do ranih 90-ih, kad su na njega navodno došli kenijski ribari Dalmas Tembo i George Kibebe, a njih je privukao bogat ulov koji su tamo redovito imali.

Uskoro su počeli stizati i drugi stanovnici i borba za prostor na ovom, ribom bogatom području, je započela.

Problematičan teritorij

Migingo se nalazi na jezeru Victoria u Africi između Kenije i Ugande. Tehnički, otok je na kenijskom području, ali vlasti Ugande tvrde da su ribari lovili na području Ugande. Ovaj afrički "mini rat" je dosegao svoj vrhunac 2008. godine kako je Uganda poslala vojsku na Migingo da evakuiraju kenijske ribare i zauzmu otok. Tenzije su se osjećale sve do 2016. godine kada su dvije zemlje napokon postigle dogovor da obje ubiru poreze i šalju vojnike da brane otok od pirata.

Susjedan otok je prazan

Ono što je najzanimljivije u cijeloj priči je da tik uz otok Migingo stoji potpuno nenaseljen, puno veći otok Usingo. Legenda kaže da na otoku Usingo živi demon pa se ribari boje živjeti tamo. Uz to, Migingo je dobro čuvan od pirata dok su na Usingu napadi puno češći.

Lokalci tvrde da napadi pirata nisu toliko česti i da im se dogodi 'tek jednom mjesečno da ih pirati presretnu i uzmu ribu i gorivo'. Na Migingu su svi zajedno i manja je šansa da će pirati napasti toliku skupinu ljudi. Sigurnije im je živjeti tamo nego na osami preko puta, na otoku Usingo, tvrde.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • Avatar MIKA1975
    MIKA1975 11:07 25.Kolovoz 2017.

    Bolest!

  • nelson 12:14 24.Kolovoz 2017.

    užasno šta je ovo?