Life
1005 prikaza

Sve što trebate znati o najpoznatijem turniru na svijetu

Američki nogomet
1/9
KEVIN LAMARQUE/REUTERS/PIXSELL
Stotine milijuna gledatelja upalit će svoje televizore kako bi pogledali posljednje izdanje slavnog natjecanja

Jedan od najgledanijih sportskih događaja današnjice prvi je put odigran 15. siječnja 1967. godine pod imenom American Football League-National Football League Championship Game. Bio je to zanimljiv susret koji je odigran s dvije različite lopte, dva početka drugog poluvremena. Najskuplja karta koštala je 15 dolara, ali stadion nije bio ni blizu rasprodanog.

Tada su u finalu igrali Kansas City Chiefsi i Green Bay Packersi  Bila je to prva utakmica u kojoj su međusobno igrali timovi iz AFL-a i NFL-a. Jedini problem bio je kako nazvati taj susret jer je i medijima i publici spomenuto ime bilo predugo.

Sedam godina ranije na sastanku vlasnika NFL-a dogovarala se zamjena povjerenika NFL-a Berta Bella nakon njegove smrti. Pete Rozelle tada je bio u hotelu u Miamiju i nekoliko sati na toaletu popravljao je svoju kravatu. Svaki put kad je netko ušao on je pravo ruke, a ukupno je to napravio 35 puta. Sve je to činio u nervozi zbog čekanja rezultata, a nakon svega su mu javili kako je izabran za novog povjerenika.

Mnogo pokušaja imena, ali samo jedno je bilo ono pravo

Šest godina kasnije taj je čovjek sudjelovao u odabiru imena lige, a njegov je prijedlog bio 'The Big One'. To se ime nikome nije svidjelo, pa je pokušao sa 'Pro Bowlom', Prvotno ej prijedlog prihvaćen, ali izazivao je zbunjenost jer su mnogi mislili da se radi o NFL-ovoj All Star utakmici pa se i od tog imena odustalo, kao i od sljedećeg pokušaja imena "World Series of Football".

Rozelle je tada došao do zaključka kako je najbolje da je naziv lako pamtljiv pa je dao ime "The AFL-NFL World Championship Game", koje nije stalo ni na naslovnice novina. Nakon toliko smišljanja i pokušaja, on nije bio taj koji je dao ime ovom sportskom događaju. To je bio Lamar Hunt, osnivač AFL-a i trener Kansas City Chiefsa. 

Točnije, za to je zaslužan njegov sin, Lamar Hunt Junior koji se kod kuće igrao sa lopticom skočicom, odnosno kod Amerikanaca igračkom nazvanom 'Super Ball'.

- Trebamo izmisliti ime. Meni je u glavi nešto kao 'Super Bowl', ali znam da možemo bolje od toga - rekao je Hunt, ali nikad nisu otišli 'bolje' od toga. 

Nikad mu nisu priznali zasluge za to ime. Kako se sve češće počelo spominjati kao normalno, ime se ustalilo, a čelnici nikad nisu priznali kako je za ime zaslužna ni više ni manje nego - dječja igračka.

Bill Belichick (66), američki megatrener hrvatskih korijena, ima sedam naslova u američkom nogometu. Dva je osvojio kao pomoćni trener u New York Giantsima, a čak pet kao glavni trener u New England Patriotsima.

Belichickovi su u SAD doselili davne 1897. godine, a djed Biličić i baka (rođ. Barković) porijeklom su iz Draganića. Naselili su se u malenom gradiću Monassen kraj Pittsburga kao i mnogi Hrvati tada. 

- Ponosan sam na očevu obiteljsku tradiciju i hrvatsko porijeklo. Bio sam nekoliko puta u toj predivnoj zemlji - otkrio je prije četiri godine Belichick.

Posljednji Super Bowl osvojio je  2017., a vjerojatno mu je najdraži u karijeri jer je stigao u spektakularnom preokretu Patriotsa protiv Atlante u Super Bowlu.

Filmski scenarij

New England je gubio 21-0, kasnije i 28-3, ali Patriotsi su se vratili te izborili povijesni naslov u jednoj od najspektakularnijih NFL utakmica ikad.

Oscarom nominirani scenaristi i producenti Paul Tamasy i Eric Johnson bacili su se na posao i žele napraviti film o tom čuvenom finalu. Film bi se trebao fokusirati na Toma Bradyja i njegovu ulogu u nevjerojatnom preokretu Patriotsa u finalu.

U filmu će biti i mrlja koja prati Bradyja i Patriotse od doigravanja 2014./2015. godine kad su namjerno ispumpali lopte na susretu protiv Indianapolis Coltsa.

Brady je tada bio kažnjen s četiri utakmice, tražilo se i izbacivanje New Englanda, ali to se nije dogodilo. Patriotsi su ispumpali čak 11 od 12 lopti (svaka momčad ima svoje lopte), što su suci primijetili na poluvremenu te ih zamijenili. 

Belichick je često ispitivao granicu koliko daleko može rastegnuti pravila NFL-a. Zbog snimanja protivničkih signala kažnjen je s 500.000 dolara. Nikad nijedan trener u povijesti NFL-a nije dobio veću kaznu. Belichick je priznao krivicu, ispričao se i platio. Kažnjen je i klub, Patriotsi su morali platiti 250.000 dolara.

Belichick je znao da će mu opet trebati kanta boje. Čuveni trener veliki je ljubitelj brodova i nakon svakog osvojenog naslova mora mijenjati ime brodice koju posjeduje.

Prije više od deset godina guštao je u svom brodu koji je nazvao 'Pet prstenova', no to je bio samo kratkoročni naziv. Brodu je mijenjao ime kako je osvajao naslove. Nakon utakmice protiv Falconsa opet je promijenio ime brodu.

To je i najavio dan nakon velikog finala. 

- Da, moram se baciti na posao - rekao je Belichick.

Nedugo nakon toga snimili su ga na brodu 'Sedam prstenova'.

Dino Rađa mu poklonio zastavu

U Hrvatskoj jednom ga je prilikom dočekao njegov prijatelj Dino Rađa.

- S Belichickom me upoznao producent s CBS televizije Pete Radovich, a prva stvar koju me zamolio bila je hrvatska zastava da je može objesiti na kuću - rekao je Rađa te nastavio:

- Bio je moj gost u Splitu prije par godina. Smjestio sam ga u hotel pokraj Dioklecijanove palače, vodio po gradu, a potom sam mu "nacrtao" što sve treba obići unajmljenim brodom.

I Dino se osvrnuo na Billovu 'razvikanu' namrgođenost.

- Je, mrgud je, ali samo kada sezona traje, potpuno je u tome. No kada je na odmoru, Bill je zabavan, potpuno drugačiji, no inače.

Ne nosi jakne, samo majice s kapuljačom

Trenera Patriotsa uz liniju se može vidjeti najčešće u majicama s kapuljačom, a razlog je svađa s vodstvom lige.

Čelnici NFL-a potpisali su ugovor s proizvođačem sportske odjeće, a Belichick je odbijao biti njihov maneken. Odabrao je najobičniju majicu s kapuljačom i danas je po tome poznat. U fan shopu Patriotsa nudi se Belichickova hudica. Tu hudicu nosi i kad je -10 stupnjeva, a jaknu uopće ne nosi.

Uglavnom je namrgođen tip, no Bill ima veliko srce. Često posjećuje zatvore te razgovara sa zatvorenicima kako bi im dao podršku da izdrže kaznu. Posjećuje i članove bandi, koje savjetuje kako izbjeći nasilje.

Tijekom studiranja na fakultetu Wesleyan bio je vrlo problematičan. Kao predsjednik bratstva Chi Psi često je urinirao po kućama drugih bratstava, a sačmaricom je znao uništavati aparate za sokove.

Najbolji NFL trener svijeta na sveučilištu je bio kapetan lacross momčadi, a odlične rezultate na sveučilišnoj razini ostvarivao je i u skvošu.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.