Life
3425 prikaza

Sumanuti kult: Htjeli su pobiti desetke tisuća ljudi

Shoko Asahara vođa kulta Aum Shinrikyo
1/4
Handout/REUTERS/PIXSELL
Smrtna kazna u Japanu se provodi u potpunoj tajni i nitko ne zna kad će ga odvesti na vješala

23 godine je trebalo, ali prije nekoliko dana su Japanci smaknuli sedmero pripadnika pomalo zaboravljenog kulta Aum Shinrikyo odgovornog za smrtonosni napad sarinom u podzemnoj željeznici 1995. godine. Vođa kulta Shoko Asahara, pravim imenom Chizuo Matsumoto, proveo je 22 godine u zatvoru zbog 12 ubijenih i više od 1.000 ozlijeđenih u napadu iz ožujka 1995.

Još 12 pripadnika njegovog kulta je smaknuto zbog određene uloge u istom napadu, a Asaharina kazna je postala punomoćna još 2006. godine, ali zbog suđenja njegovim suradnicima koja su se razvukla na još 12 godina i njegovo smaknuće je odgođeno.

Ukupno je sedmero pripadnika kulta obješeno ranije ovog tjedna, prenosi CNN.

Još šestero kultista čeka izvršenje smrtne kazne, a nitko ne zna kad će se to dogoditi.

Šuma Aokigahara Life Šuma smrti: Svake godine ovdje nađu 100 tijela

Naime, japansko pravosuđe ne govori nikome kada će nekoga smaknuti - ni zatvoreniku, ni obitelji, a ni odvjetniku osuđenika na smrt. Sami zatvorenici saznaju tek nekoliko sati prije smaknuća da će ih država ubiti.

Shizue Takahashi, predstavnica udruge žrtava napada i udovica jednog od zaposlenika tokijskog metroa ubijenog u napadu sarinom, kazala je da je bila potpuno iznenađena smaknućem. "Kad se sjetim svih njihovih žrtava, mislim da je žalosno da roditelji mog supruga, a i moji, nisu dočekali vijesti o smaknuću. Htjela sam da nam kultisti ispričaju više toga o napadu i žalosno je da više nećemo čuti njihove razloge za napad", kazala je Takahashi.

Kult Aum Shinrikyo je osnovan 1984. godine i u relativno kratkom roku je privukao tisuće sljedbenika, ponajviše zbog neviđene kombinacije vjerovanja u nadolazeću apokalipsu - Amerikanci će pretvoriti Japan u nuklearnu pustinju - s tradicionalnim vjerskim učenjima. Mnogi sljedbenici su bili visokoobrazovani znanstvenici i ostali stručnjaci pa su mu donijeli ogromne količine novca u blagajnu kulta. Kako je kult rastao, tako su rasle i optužbe za zlostavljanje među sljedbenicima.

Usprkos svemu, tek rijetki su mogli predvidjeti što će se dogoditi i da će počiniti napad na podzemnu željeznicu. 

Ubojstva su počela još krajem osamdesetih godina kad su ubili odvjetnika Tsutsumija Sakamota, njegovu suprugu i dijete. Sakamoto je, naime, radio na tužbi protiv kulta. Optužba je uspjela dokazati da su kultisti upali u Sakamotov dom, ubrizgali njemu i obitelji smrtonosne doze kalijevog klorida i zatim ih zadavili

Na farmi u Australiji su kultisti testirali sarin, proizvodili VX i neuspješno pokušavali proizvesti automatske puške.

Planina Tateyama Čudo prirode Life Ovako u Japanu čiste snijeg visok 30 metara

U ljeto 1994. godine su ubili sedmero ljudi, a više od 500 osoba je završilo u bolnici nakon što su ispustili sarin s kamiona dok je kružio oko stambene zgrade u Matsumotu u središnjem Japanu. Prema svemu sudeći, napada u Matsumoto je bio samo vježba za napad nekoliko mjeseci kasnije. Petoro kultista se ukrcalo na tri linije podzemne željeznice tijekom najveće gužve noseći plastične vrećice pune sarina. Vlakovi su trebali doći na postaju Kasumigesaki, jednu od najvećih u čitavom Tokiju, u razmaku od samo četiri minute. Plan je bio pobiti sve putnike na tim vlakovima i koristiti ih kao smrtonosnu dostavnu službu da pobiju tisuće putnika na stanici Kasumigesaki. 

Na svu sreću su imali određene greške u proizvodnji sarina pa su uspjeli ubiti samo 12 osoba i ozlijediti 5.500 ljudi. Znanstvenici kažu da su, bez greške u proizvodnji, mogli pobiti desetke tisuća ljudi.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.