Life
5407 prikaza

Izumio je 'Kalašnjikov' i za djecu, a sad ima i spomenik

Spomenik Mihailu Kalašnjikovu u Moskvi
1/5
SERGEI KARPUKHIN/REUTERS/PIXSELL
Umro je rastrgan grižnjom savjesti da je kriv za smrt milijuna ljudi

Oni koji su ratovali po svijetu u nekima od najgorih uvjeta o automatskoj puški "Kalašnjikov" govorili su da možeš ispuzati iz močvare ili se izvući iz pješčane oluje, ali još uvijek možeš biti siguran da će metak izletjeti iz cijevi kad povučeš okidač. U Moskvi je otkriven veliki spomenik Mihailu Kalašnjikovu, tvorcu čuvene jurišne puške koja je nazvana po njemu. Ruski ministar kulture Vladimir Medinski rekao je na ceremoniji otkrivanja spomenika da je puška "kalašnjikov" postala "kulturni brend Rusije".

Je li tko i sumnjao da spomenik u centru glavnog grada Rusije prikazuje Kalašnjikova kako drži svoju pušku. Kalašnjikov je umro 2013. u 94. godini u gradu Iževsk u kojem je živio. Kao tvorac jurišne puške AK-47, najpopularnijeg vatrenog oružja na svijetu, koja je prodana u oko 100 milijuna primjeraka diljem svijeta, Kalašnjikov je bio nositelj nekih od najviših ruskih vojnih ordena. Rodio se u zemljoradničkoj obitelji u Sibiru, a o novom dizajnu puške počeo je razmišljati nakon što je 1941. ranjen u borbi protiv nacista.

Na potpuno provođenje u djelo osnovnih ideja ipak je morao pričekati kraj rata i 1947. godinu. Samo, nije to bila sretna životna priča, koliko god je uživao sve zamislive nagrade i povlastice za svoje oružje. Da ima problema sa savjesti znalo se odranije. Da bi pola godine uoči smrti Kalašnjikov poslao pismo patrijarhu Kirilu u kojem navodi da se kaje što je napravio oružje iz kojeg su pobijeni vjerojatno i milijuni ljudi.

Spomenik Mihailu Kalašnjikovu u Moskvi | Author: SERGEI KARPUKHIN/REUTERS/PIXSELL SERGEI KARPUKHIN/REUTERS/PIXSELL

"Moja duševna bol je neizdrživa i stalni si postavljam pitanje na koje ne pronalazim odgovor: 'Jesam li ja, Mihail Kalašnjikov, 93 godine, seljački sin, pravoslavni kršćanin, odgovoran za smrt ljudi čak i ako su oni neprijatelji?'" Proslavljeni Kalašnjikov, po kojem se puški AK-47 od milja tepalo i "Kalaš", očito nije umro mirne savjesti. Ostalo je sve legenda. Tako je Kalaš svoje mjesto pronašao i u Hollywoodu, primjerice u filmu "Gospodar rata" gdje Nicholas Cage u ulozi Yurija Orlova o toj puški govori ovako:

"Od svog oružja u ogromnom sovjetskom arsenalu, ništa se nije pokazalo tako profitabilnim kao Avtomat Kalashnikova model iz 1947, poznatiji kao AK-47 ili Kalašnjikov. To je svjetski najpopularnije jurišno oružje, puška koju vole svi borci. Elegantno jednostavna, četiri i pol kilograma teška kombinacija kovanog čelika i drveta. Ona se ne blokira, ne lomi niti se ne pregrijava. Ona će pucati be obzira je li prekrivena blatom ili je puna pijeska.

Tako je jednostavna da ga mogu koristiti i djeca, što i čine. Sovjeti su je stavili na novčić. U Mozambiku su je stavili na nacionalnu zastavu. Od kraja Hladnog rata Kalašnjikov je postao najizvoženiji ruski artikal. Tek nakon njega dolaze votka, kavijar i samoubilački romanopisci." U toj duhovitoj, istodobno užasno istinitoj, ali i ciničnoj, krvavoj i okrutnoj izjavi nabijeno je toliko opisa i značenja i o proxy ratovima i o modernom svijetu, te ulozi ove jurišne puške u svemu tome, da se ništa više ne može dodati.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • robil 22:20 20.Rujan 2017.

    http://www.imfdb.org/wiki/File:StG-44_%2B_ZF4.jpg

  • robil 22:18 20.Rujan 2017.

    Najobičnija kopija. https://www.thoughtco.com/world-war-ii-sturmgewehr-44-stg44-2361247