Life
32897 prikaza

Strpali su je u ludnicu i nikad je nisu posjetili

Rosemary Kennedy
Twitter/ Die Welt
Ona je najtragičniji lik jedne od najpoznatijih obitelji na svijetu, a njezina će nevjerojatna životna priča završiti na filmu

Rose i Joseph Kennedy imali su devetero djece - Josepha Jr., Johna, Rosemary, Kathleen, Eunice, Patricia, Robert, Jean i Ted. Najstarija kći Rosemary često nazivaju i 'izgubljenim članom obitelji Kennedy', dok je istina ta da je Rosemaryno zdravlje i život žrtvovano radi političkih karijera njezine braće. 

Joseph Jr. poginuo je 1944. za vrijeme rata, Kathleen je 1948. poginula u avionskoj nesreći, John Kennedy je ubijen 1963., Bobby je ubijen 1968. godine, a Rosemary je prva kći Rose i Josepha koja je umrla prirodnom smrću nakon što su joj roditelji uništili život.

Jackie Kennedy i Lee Radziwill SUPARNICE Life Bijesna sestra Jackie O - otela joj Onassisa pred nosom

Iako karakterizirani kao 'roditelji Amerike' Rose i Joseph bili su, pokazalo je vrijeme, izrazito okrutni prema kćerima. Poznata je priča i o Kathleen koja se udala za pripadnika anglikanske crkve, iako joj je majka prijetila izbacivanjem iz obitelji. Nakon što je Kathleenin suprug ubijen u ratu djevojka se zaljubila u još jednog britanskog aristokrata. Na to joj je majka rekla neka joj 'više ne dolazi na oči'. Kada se nedugo nakon toga njezin avion srušio i ona poginula, nitko osim oca nije došao na sprovod. Majka Rose odlučila je radije u to doba odlučila otići u bolnicu i obaviti sistematski pregled.

Obitelj Kennedy | Author: Twitter Twitter
No, Kathleen je barem za života imala svoju slobodu i donosila odluke, dok je Rosemary to potpuno oduzeto. Kada je Rose rađala Rosemary 1918. u obiteljskom domu u Brooklineu, američkoj saveznoj državi Massachussetts, u kući nije bilo liječnika, samo medicinska sestra. Ona je pokušala spriječiti porod te pričekati dolazak liječnika. Naredila je Rose da stisne noge, a onda je puna dva sata rukom držala dijete u porođajnom kanalu. Rosemary je, čini se, ostala bez kisika.

Sporije se razvijala, teško učila i uvijek kasnila u razvoju za svojim vršnjacima. U svojim memoarima objavljenim 1974. godine, Rose Kennedy napisala je da je njezina kći propuzala, ustala, prohodala i prozborila prve riječi jako kasno. Rosemary je imala problema s izvršavanjem najjednostavnijih zadataka poput pisanja, sporta i upravljanja sanjkama, a bila je i puno nespretnija od braće i sestara.

Ubojstvo Johna Kennedyja Otkriće Top News CIA dokazala da je Kennedyjev ubojica htio pobjeći u SSSR

Druga kći, Eunice, kasnije je izjavila da se sjeća da je Rosemary često imala napadaje, te da je bila sklona tantrumima.

Kada je imala sedam godina liječnici su Rose rekli da je dijete 'retardirano', termin koji se koristio za sve vrste psihofizičkih poteškoća. Kada je poslana u internat, iako nikada nije savladala niti gradivo trećeg razreda, Rosemary je pisala tužna pisma roditeljima u kojima im je zahvaljivala što su je posjetiti te molila ih da se vrate jer je bila usamljena.

No, usprkos tome Rosemary se razvila u zgodnu djevojku koja je kao 19-godišnjakinja s obitelji otišla u London nakon što je otac postao ambasador. Mladići su počeli obraćati pažnju na Rosemary, a i ona na njih. Kada su se za godinu dana vratili u Washington Rosemary je počela bježati od kuće, a otac Joseph sanjati o velikoj političkoj karijeri svojih sinova.

Rosemaryno ljubovanje s nekim, ili da ostane trudna, u Josephovim su očima bili kraj velikih šansi. Počeo se raspitivati o 'tretmanu' lobotomije, a kći Eunice je detaljno istraživala o zahvatu.

Rosemary Kennedy | Author: Twitter/ Die Welt Twitter/ Die Welt
Iako su se sestre i majka bunile protiv lobotomije, Joseph je dogovorio termin i odveo 23-godišnju kći na zahvat koji je tada 'isproban' na 80 osoba, od kojih 80 posto žena. Rosemary su 'bušili' prednji režanj i tražili od nje da pjeva ili broji unatrag. Kada je postala inkoherentna, kaže liječnik, znali su da moraju stati.

Međutim, ubrzo je postalo jasno da zahvat nije uspio. Rosemaryni intelektualni kapaciteti srozani su na razinu dvogodišnjeg djeteta, bila je inkontinentna i jedva je sama hodala.

John F. Kennedy uoči ubojstva NAKON SMRTI Life Mračna tajna: Tko je i zašto ukrao mozak Kennedya?

Odmah je smještena u instituciju, prvo na sjeveru New Yorka, a onda u instituciju u Wisconsinu koju je Kennedyju preporučio biskup Richard Cushing. Tamo je bila na brizi dvije časne sestre, jedne medicinske sestre i liječnika. Imala je psića, svako toliko bi je provozali automobilom, a tri puta tjedno je imala sat keramike.

Otac Joseph nikada je nije posjetio u instituciji, a majka Rose tek nakon 20 godina. Navodno da kada ju je majka prvi puta posjetila Rosemary ju je odmah prepoznala, došepala do nje i bacila joj se u naručje samo da bi je minutu kasnije tukla po prsima i urlala od bijesa. Kada je John Fitzgerald Kennedy postao predsjednik priznao je kako je njegova 'mentalno oboljela' sestra u instituciji, ali nikada nije spomenuo ili priznao lobotomiju. Navodno ju je posjetio jednom, tijekom svoje predsjedničke kampanje.

Rosemary Kennedy | Author: Twitter/ Die Welt Twitter/ Die Welt

Njezina sestra Eunice Kennedy Shriver utemeljila je specijalnu Olimpijadu no na početku je negirala kako je za to bila potaknuta životom sestre Rosemary, da bi kasnije rekla kako je to 'možda ipak podsvjesno bila inspiracija za takav projekt'. Jean Kennedy Smith utemeljila je udrugu "Very Special Arts" koja se bavi osobama s posebnim potrebama koji vole ili su predani umjetnosti.

John F. Kennedy Iz dnevnika Life JFK upozorio: Hitlerova legenda će još dugo živjeti

Niti jedan član obitelji Kennedy nije u svojim memoarima priznao lobotomiju, ili pokazao žaljenje radi sudbine koja je snašla Rosemary koja je 2005. godine u 86. godini života umrla od prirodnih uzroka, okružena sestrama Jean, Eunice i Patricijom, te bratom Tedom.

Rosemary Kennedy će u filmu o njezinu životu glumiti zvijezda serija "Mad Men" i "The Handmaid's Tale" Elizabeth Moss. "A Letter From Rosemary Kennedy" baviti će se, kažu producenti, lijepom i od braće obožavanom Rosemary čiji je život skrenut s puta radi neograničene i okrutne ambicije roditelja koji su je vidjeli kao teret i sramotu.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • orwell 10:52 17.Veljača 2018.

    Koja ste vi smijurija od internet sajta! Ne mogu da kopiram jednu riječ iz teksta a da sa njom ne kopiram i čitavu adresu stranice.

  • galjego 19:55 15.Veljača 2018.

    Božja kazna je snašla obitelj!!!