Life
6772 prikaza

Što to znači 'persona non grata' i još neke diplomatske fraze

Aleksandar Vulin - srpski ministar obrane
Srđan Ilić/PIXSELL
Hrvatska diplomacija objavila je da je srbijanski ministar obrane nepoželjan, donosimo još slenga diplomacije

Ti si pravi diplomat, reći ćemo za nekoga, sasvim običnog čovjeka, tijekom komunikacije u kojoj je sasvim vidljivo da koristi neizravne, ublažene i pažljivo odabrane rečenice kako ne bi nekoga uvrijedio, povrijedio, naljutio i sl. 

Upravo to je odlika službene diplomatske komunikacije pa i jezika, i izraza kojim se koristi diplomacija. Prije nekoliko stoljeća službeni jezik diplomacije bio je latinski, dok se danas u većini slučajeva koristi engleski ili francuski jezik. Jako puno latinskih izraza koristi se i danas. Diplomat u svojoj komunikaciji mora biti vješt, umjeren i odmjeren, a takvog mora biti i ponašanja. Postoji jasan i izričiti protokol diplomatskog ponašanja i komunikacije.  

Riječ diplomacija potječe od grčke riječi diploma, koja je prvotno označavala dvostruko presavijenu ispravu koja je služila kao dokaz završenog studija. Iako nam je sam izraz 'diplomatske komunikacije' jasan i poznat, u manjoj mjeri su nam poznati izrazi koji se koriste i njihova značenja. U nastavku pogledajte neke od njih.

Svjetske zastave Visoka politika Top News Prljava tajna diplomacije: Kako do pozicije veleposlanika

Persona non grata - latinski izraz za neprihvatljivu osobu, koji se u diplomatskoj komunikaciji upotrebljava za osobu čije prisustvo na području države primateljice nije poželjno. Razlozi za njezinu upotrebu mogu biti zbog osobe same (njezinih izjava ili ponašanja koji su uvrijedili ili povrijedili interes države primateljice), do prekida odnosa ili rata

Suprotno značenje ima izraz Persona grata kojom se opisuje osoba koja uživa dobar ugled. Takva će osoba sa zadovoljstvom biti primljena u neku zemlju. 

Aide-mémoire - francuski je izraz za pismeni sažetak ranijeg usmenog priopćena sa svrhom da podsjeti na priopćenje i spriječi njegovo pogrešno tumačenje. Riječ je zapravo o podsjetniku, što je i značenje same riječi. Takav tekst nema poznatog izvora, naziva ili sl.

Sličnog značenja je i izraz Non-paper koji predstavlja neslužbeni diplomatski dokument kojim se iznosi neki prijedlog, formulacija, nacrt, a autor se ne želi službeno identificirati. Značenje je i "papir koji ne postoji". Najstarija upotreba ovog izraza veže se za 1988. godinu i sastanak članica G5 u Londonu oko tema monetarne politike.

Tračanje Učite od najboljih Ekonomix 11 stvari koje pametni ljudi nikad neće reći na glas

Ad hoc - je latinski izraz koji znači u tu svrhu, s određenom namjerom. Izraz se upotrebljava za označavanje rješenja nekog problema, koje se ne smije primjenjivati u druge svrhe. 

De facto - latinski izraz koji znači činjenično ili u praksi. Obično se koristi kao suprotnost izrazu de jure (koji znači po zakonu) kad se govori o pitanjima zakona, administracije ili pravila poput standarda koja se mogu naći u svakidašnjem životu, a stvorena su bez ili protiv pravila.

Riječ protocol je grčkoga podrijetla, a isprva je označavala vrpcu ili pečat koji se lijepio na dokumente kao dokaz njegove izvornosti. Danas protokolom nazivamo i svojevrsni međunarodni sporazum, zbirku pisanih i običajnih normi međusobnog ponašanja država i njihovih predstavnika, kao i posebnu ustanovu ili više njih koje se bave primjenom navedenih normi.

Agrément (odobrenje) - francuski je izraz koji se upotrebljava za označavanje pristanka jedne države (države primateljice) da određena osoba može u njoj biti postavljena za voditelja diplomatske misije druge države (države šiljateljice).

Ad interim - još jedan latinski izraz koji se upotrebljava kako bi se označila privremenost, tj. upotreba nečega na određeno vrijeme, dok se ne donese konačno rješenje. 

Diplomati su iznad zakona zemlje domaćina Izbjegavaju kazne Top News Diplomati s imunitetom smiju prijetiti, voziti pijani, gaziti ljude...

Status quo - latinski izraz koji znači održavanje trenutačnog stanja. Termin se uglavnom koristi u diplomaciji gdje se obje stranke obvezuju da će poštivati status quo. 

Cul-de-sac - francuski je izraz koji doslovno znači 'slijepa ulica', a koristi se za opisivanje situacija koje ne vode nigdje.

Chargé d'affaires - otpravnik poslova, najniži je razred šefova diplomatskih misija prema Bečkoj konvenciji o diplomatskim odnosima. Oni se akreditiraju kod ministra vanjskih poslova.

Attache -  Ataše, najniže je zvanje u diplomatskoj hijerarhiji, prvo kojemu se priznaje diplomatski status. Obično se dodjeljuje mlađim osobama, početnicima, koji tek započinju svoju diplomatsku karijeru.

Smart power - fleksibilna i kombinirana upotreba snaže vojne sile ili ekonomskih sankcija i mekih diplomatskih pregovora kako bi se riješili neki izazovi međunarodne politike. 

Credentials - naziv dokumenata, pisma, koje je ambasador dobio od šefa države i uputio šefu države zemlje domaćina. Veleposlanici ih dostavljaju na službenoj ceremoniji koja se obično odvija neposredno nakon preuzimanja dužnosti.

Emotikoni Reci to slikom Tehno Zbog emotikona zaboravljamo normalnu komunikaciju

Note (diplomatska nota) - redovan oblik diplomatske komunikacije i korespondencije između između diplomatskih predstavništava.

Ex gratia - latinski izraz za gestu dobre volje, za činjenje nečega iz ljubaznosti ili milosti. 

Acte Final - službeni sažetak sastavljen na kraju konferencije.

Modus Vivendi - izraz kojim se označava privremeni sporazum, u pisanom obliku, privremenog karaktera, kojim se očekuju pregovori o konačnom dogovoru, aranžmanu.

Recognition (ratifikacija) - u većini slučajeva koristi se u kontekstu priznavanja jedne države ili nekog sporazuma. Pojam "de facto recognition" znači priznanje da država ili vlada zapravo postoje, no uz uskraćivanje punog službenog priznavanja.

Unfriendly Act  (neprijateljski čin) - pojam koji se koristi kada jedna vlada želi reći drugoj da tužbu koju je podnijela smatra tako ozbiljnom da bi mogla dovesti do vojne akcije, a time riskirati i početak rata. 

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.