Life
7771 prikaza

Što se dogodi u glavi majke da ubije svoje dijete?

Chiara Rojnić, ubojica svog trogodišnjeg sina Denisa Pašića
Duško Marušić/Pixsell
Od psihičkih poremećaja, ovisnosti do privremenog ludila - slučajevi majki ubojica vlastite djece lede krv u žilama

Teško je zamisliti nešto gore od zločina u kojem majka ubija svoje dijete, a upravo takvi slučajevi kao simboli najveće tragedije šokiraju javnost. Što može nagnati majku na takav zločin, kakva je to vrsta ludila i očaja - teško je shvatiti drugačije nego kao zamračenje uma.

Danas je odbijena žalba Chiara Pašić iz Pule. Vrhovni sud potvrdio je presudu Županijskog suda u Puli, kojom su Chiara Pašić i 15-godišnjakinja proglašene krivima za ubojstvo Chiarinog trogodišnjeg sina. Prošle godine u svom stanu, uz pomoć 14-godišnjakinje, hladnokrvno je ubila svog sinčića, 3-godišnjeg Denisa. 

Chiara Pašić | Author: Dusko Marusic (PIXSELL) Dusko Marusic (PIXSELL)

"Dok je mališan ležao licem okrenutim prema plafonu, maloljetnica je stavila jastuk na njegovu glavu u namjeri da ga uguši, a majka Chiara je dječaka držala za noge. Zatim su se zamijenile. Dječak je cijelo vrijeme vrištao, koprcao se i otimao. Nakon što su ga ugušile, odvezle su se na obalu gdje ga je majka bacila u more. Time je počinila teško ubojstvo jer je ubila osobu ranjive dobi", glasilo je sudsko obrazloženje za dugogodišnju zatvorsku kaznu. 

Kao što je već bilo poznato otprije, a o tome je svjedočila i baka pokojnog mališana, njezina kćer Chiara je imala psihičkih problema, a problematična je bila i maloljetnica koja je suučesnica u zločinu. Da bi prikrile ubojstvo nedužnog djeteta, odvele su ga tijekom noći do obale i bacile u plićak, ali se Chiara ujutro ipak pred policijom slomila i priznala okrutni zločin. Kako svjedoče prisutni u sudnici, Chiara je tijekom izricanja presude bila sasvim hladnokrvna. 

Mnoge je ovo suđenje podsjetilo na još jedan stravičan zločin. U šumi kraj Kutine, u listopadu prošle godine pronađen je automobil, a u njemu su bila tri spaljena tijela - majke (29) s područja Kutine i njeno dvoje male djece - od 1,5 i 5 godina.

Spaljeni u automobilu

Šokirani djed novinarima je rekao kako nitko nije primijetio ništa neobično u ponašanju majke proteklih dana. Žena je u ponedjeljak nakon posla došla kod bake i djeda po svojih dvoje djece i otišla. Isključila je mobitel i nestala. Djed i baka zabrinuli se se za njih, mislili su da su doživjeli prometnu nesreću. Kako ih nisu mogli dobiti, navečer  su prijavili njihov nestanak.

Čedomorstvo kraj Kutine | Author: PP Kutina PP Kutina
- Nije ostavila nikakvo oproštajno pismo. Sve je bilo normalno. Nitko ne zna zašto je to napravila, to i mene zanima. Djeca su bila kod bake, došla je po njih i nestala. Sin je čekao kad će doći kući, onda je zvao prijatelje, rodbinu. Na kraju je nazvao policiju, mislio je da se dogodila prometna nesreća. Zvali smo je na mobitel, ali bila je nedostupna. Koliko ja znam, šumari su našli automobil i vjerojatno pozvali policiju. Nismo još dobili nikakve službene informacije.  Prema ponašanju policije primijetite da se nešto dogodilo, onda sam došao tu - rekao je svekar.

Inače, suprug nestale žene je teško bolestan i već neko vrijeme vodi bitku s tumorom na mozgu. 

Najveći očaj

Ovo je krajnja kategorija očaja, dubok duševni poremećaj koji oslobađa agresivni poriv, rekao je poznati splitski psihijatar Ivan Urlić.

- Riječ je o situaciji kad je majka, obuzeta teškim očajem, zapravo prestala biti majka. Sigurno je proživljavala teške trenutke kakve si ne možemo ni zamisliti i možemo samo nagađati zašto je sve to prenijela na djecu. Bila je duboko depresivna što može biti uzrokovano preosjetljivošću majke na vanjske čimbenike ili su pak bili unutarnji razlozi, primjerice poremećena kemija u mozgu. Budući da su i djeca stradala, uvijek možete računati da je u pitanju bio i bijes. Ako su djeca prethodno bila na čuvanju kod djeda i bake, to znači da je znala da će se o njima imati tko brinuti ako samo sebi naškodi. Očito je bila toliko rastrojena pa ih ni unatoč toj spoznaji nije ostavila na životu - objasnio je Urlić za 24sata.

Onima koji su donijeli konačnu odluku o tome kako će skončati, izgleda kao da počinje život nakon života. Osjete oslobođenje i ponašaju se smireno - tvrdi psihijatar, što objašnjava njeno smireno ponašanje majke kad je došla k djedu i baki po djecu.

Slavonka priznala čedomorstvo

M.T. (35) iz Frkaljevaca u Požegi je osuđena na godinu i osam mjeseci zbog čedomorstva 2012. godine. Mlada žena je nakon čedomorstva došla u Opću županijsku bolnicu u Požegi i zatražila pomoć. Bolničkom osoblju tada je rekla da je tijekom poslijepodneva rodila, o čemu su oni obavijestili policiju. Mrtvu tek rođenu djevojčicu policija je pronašla u dvorišnoj zgradi obiteljske kuće u Frkljevcima, a obdukcijom je utvrđeno da je rođena živa.

M.T. priznala je da je ubila svoje tek rođeno dijete. Patolog je potvrdio da je dijete nakon poroda bilo živo 10 do 15 minuta, a psihijatar je ustvrdio da je majka u trenutku čedomorstva mogla shvatiti značenje svog postupanja te vladati svojom voljom.

– Ispitani su i članovi njezine obitelji s kojima je živjela u istom dvorištu, majka, sestra i bratova supruga. Utvrđeno je da oni nisu sudjelovali u počinjenju kaznenog djela – rekla je sutkinja Ilka Leko. 

Za ovo kazneno djelo zakon predviđa kaznu od jedne do osam godina zatvora. Minimalnu izrečenu kaznu sutkinja je obrazložila zbog nekoliko olakotnih okolnosti, pa je tako navela da je čedomorka priznala kazneno djelo i da prije nije kažnjavana.

Zagrepčanki se pomračio um, pa je ubila majku, sina i sebe

Dječak kojeg je ubila majka | Author: Jurica Galoić/PIXSELL Jurica Galoić/PIXSELL

Zločin Ljube Novosel (41) koja je živjela u Pittsburghu zgrozio je obitelj 2011. godine. Pretpostavljaju da je ubila sina i majku jer nije mogla podnijeti što je dječak htio živjeti s ocem.

Tata, sretan ti rođendan, posljednje je što je Tomislavu Novoselu (53), Zagrepčaninu koji godinama živi u SAD-u, rekao sin Tomislav Marko (13). Njega je na očev rođendan, navodno u psihičkom rastrojstvu u kući u New Castleu kraj Pittsburgha ubila majka Ljuba (41). Poslije je pucala u svoju majku Ankicu Denk (83), a zatim je presudila i sebi. Njihova tijela pronašla je policija nekoliko dana poslije, a pozvali su je susjedi jer ih dugo nisu vidjeli.

Ljuba, medicinska sestra, nije ostavila nikakvo oproštajno pismo, pa policija samo nagađa što ju je nagnalo na stravični čin. Ljuba i Tomislav upoznali su se u Zagrebu, a njihov jedini sin rodio se u SAD-u. Ljubin bivši muž i Tomislavov otac rekao je kako je dugo imala psihičkih problema, zbog kojih je i prestala raditi kao fizioterapeut i medicinska sestra. On i bivša supruga nisu se najbolje slagali, no nikad nije mislio da bi naudila njihovu djetetu.

Kraj Ljubina tijela pronašli su pištolj. Sina i majku ubila je u njihovim spavaćim sobama na spavanju, a na glavu im je prislonila jastuk kako bi zagušila pucnjeve. U svakog je ispalila po jedan hitac u glavu. Odmah su preminuli. Kuću je zaključala, a sebi je presudila u dnevnoj sobi. Svećenik John Petrarolo, koji je radio u školi St. Vicus, koju je pohađao Tomislav, rekao je kako je Ljubu uvijek smatrao divnom ženom i brižnom majkom, koja je bila iznimno vezana uz sina.

Riječanka otrovala dvogodišnju kćer

Majka ubojica iz Rijeke | Author: Goran Kovačić/PIXSELL Goran Kovačić/PIXSELL

Zrinka Babić (35) iz Rijeke u listopadu 2013. ubila je svoju dvogodišnju kćerkicu u  u stanu u Cavtatskoj ulici na Turniću.
Policija je utvrdila da je ubila svoju dvogodišnju kćer što je učinila davanjem veće količine lijekova i zatim stavljanjem pod vodu.

Majka je isprva bila smještena na Odjel psihijatrije KBC-a Rijeka, a nakon što je ocijenjeno da može biti puštena, dovedena je na ispitivanje u policiju.    

Vijeće Županijskog suda u Rijeci osudilo je optuženu na 37 godina zatvora zbog teškog ubojstva, a utvrđeno je kako je malenoj Magdaleni dala tablete psihofarmake te ju zatim utopila u kadi. Sama je pozvala Hitnu pomoć no po dolasku su ustvrdili da je djevojčica mrtva već 20 sati.

Tijekom služenja kazne morat će ići i na psihijatrijsko liječenje, a ovo je jedna od najdužih kazni izrečenih na riječkom sudu.
Međutim, ono što je dodatno užasnulo mnoge u ovom slučaju su propusti Centra za socijalnu skrb koji su, kako se doznaje, imali saznanja o lošoj brizi majke prema svojem djetetu. Nisu poduzeli ništa, pa ostaje gorko saznanje toga da se nedužan dječji život ipak mogao spasiti.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.