Life
7497 prikaza

Spremaju se za rat s Putinom, a imaju samo 15 godina

Mlade ukrajinske časnice
1/2
Vojna škola Ivan Bogun
U ponedjeljak su u ukrajinskom glavnom gradu Kijevu i žene krenule u profesionalne vojnike

Dok u Hrvatskoj žene prolaze školovanje za profesionalne časnike od 2008. godine, u Ukrajini je u ponedjeljak upisana prva klasa od njih 20. Krenule su na nastavu u kijevskoj prestižnoj vojnoj gimnaziji Ivan Bohun u Ukrajini.

"Po prvi put u svojoj povijesti ovdje će se obučavati djevojke koje su tijekom prijemnih ispita dobile priliku nositi visokog ranga učenika gimnazije Vojnog liceja Ivan Bohun", rekao je general bojnik Ihor Hordiychuk, ravnatelj te institucije.

Tinejdžerica Lina Nazipova kaže da je oduvijek sanjala krenuti stopama svog oca i ovaj tjedan ta joj se želja ispunila. Ona je jedna od 20 mladih djevojaka koje su se upisale u vojnu srednju školu. 

"Moj je san voziti vojni helikopter kao i moj tata i djed", kaže ona Glasu Slobodne Europe, te dodajući da joj je i majka službenica u vojnim snagama.

Dnijela Lazović Bagira, snajperistkinja u Ukrajini Odmetnica Life Srpska snajperistica u Ukrajini ima status ikone

Od privih 20 djevojaka koje su upisale vojnu školu, stvoren je zaseban razred i bit će poznate kao 'Prvi vod Prvog ženskog eskadrona'. I tu prestaju sve razlike s muškim kolegama.

Major Ihor Hordiychuk kaže da su standardi za svih 300 učenika isti, bez obzira na spol i jedino se baziraju na njihovoj snazi, kondiciji, spremnosti i izdržljivosti, psihološkoj snazi i motivaciji. 

"Prvi put u povijesti škole djevojke će biti trenirane jer su položile prijemni ispit i imaju mogućnost postati najviše rangirane časnice. Ako se pokažu dobrima, razmotrit ćemo mogućnost da povećamo iduće godine njihov broj", govori Hordiychuk.

Hordiychuk je u ožujku prvi izjavio da će djevojke prvi put moći studirati u obrazovnom zavodu, predviđajući da će u prvoj klasi biti mali broj njih.

 

Svi podnositelji zahtjeva za upis testirani su identično na temelju njihove snage, okretnosti, izdržljivosti, psihološke spremnosti i motivacije.

Hrvatske ročnice | Author: Robert Anic/PIXSELL Robert Anic/PIXSELL

Glavna zgrada škole je u sklopu kompleksa sagrađenih još prije Prvog svjetskog rata 1914. a dovršeni dvije godine kasnije. T je najprije bila smještena inženjerska škola, a danas ima veliku važnost za grad.

"Vjerojatno će biti djevojaka koje će tijekom školovanja shvatiti da to nije za njih. Reći će 'Žao mi je, nisam za ovo spremna', ali nitko nikoga neće zbog toga kriviti jer vojska je doista teška. No istovremeno, neke od njih su to sanjale cijeli život i točno znaju zašto su ovdje. One su motivirane i znaju što hoće.

Jedna od njih, Apolinaria Ivanova ima 15 godina i svoju motivaciju crpi iz iskustva u kampovima koje je pohađala i tamo slušala govore veterana. Ivanova je morala preseliti iz Severodonetska u regiji Luhansk nakon što je tamo izbio rat 2014. godine između ruskih separatista i ukrajinske vojske.

Njezina obitelj se zbog konflikta raspala, a majka je ostala brinuti se o starijim članovima obitelji, dok su Apolinaria i njezina sestra s ocem preselile u Kijev. 

"Odlučila sam da ću ići u vojsku kad mi je bilo 11 godina. Moji roditelji me u tome podržavaju. Počeli su me slati u domoljubne kampove, gdje smo se učili borbenim taktikama i kako rastaviti i sastaviti oružje", opisuje Ivanova.

Damir Krstičević Skora budućnost Top News Stvara se EU vojska, evo za što je zadužena Hrvatska

"To mi je pomoglo da donesem odluku o vojnoj školi i mojem budućem pozivu, a želja mi je da budem specijalist za izviđanje. Pridružit ću se pješadiji i planiram svojim primjerom pokazati da i djevojke mogu biti ići u borbu i biti zapovjednice", uvjerena je. 

Od siječnja 8 posto svih vojnika koji služe u združenoj operaciji protiv separatista koje podržava Moskva na istoku Ukrajine, čine žene, kažu ukrajinski vojni dužnosnici. Četiri posto njih su starije časnice.

Oko 10 posto svih službenih osoba u oružanim snagama čine žene, otprilike isti postotak kao i u zemljama NATO-a, kaže Ministarstvo obrane Ukrajine.

Hrvatske ročnice | Author: Robert Anic/PIXSELL Robert Anic/PIXSELL

Primjerice, u našem 19. naraštaju 2017. godine od 397 ročnika bile su 94 žene, što je otprilike 25 posto. Od početka uvođenja dragovoljnog vojnog osposobljavanja 2008. godine obuku su završila 6252 ročnika, od toga 647 žena.

Svatko tko se prijavi na vojnu obuku u Hrvatskoj može odustati od programa u bilo kojem trenutku.

U Hrvatskoj vojsci ženama je dozvoljeno ravnopravno sudjelovanje s muškarcima. U Domovinskom ratu aktivno je sudjelovalo 23.080 žena što je oko pet posto ukupnog broja hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata.

Ako se toj brojci dodaju i žene koje su na razne posredne načine pomagale obranu od velikosrpske agresije na RH, onda je ta brojka još veća. U ratu je poginulo 127 žena, a njih 1113 su postale trajni invalidi. Samo u obrani Vukovara sudjelovalo je oko 400 žena.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.