Life
4383 prikaza

Šokantan izvještaj o uvjetima rada zaposlenika Ubera

Uber
Tomislav Miletic (PIXSELL)
Interni izvještaj opisuje slabo plaćene ljude koji desetke puta dnevno razgovaraju sa zločincima i žrtvama

Otkrićem o izvještaju iz Ubera o uvjetima rada njegovih službenika, CNN Business je još jednom razbio ovu kompaniju. Ispalo je da interni istražitelji, čiji je zadatak da održavaju Uber sigurnim, preopterećeni su poslom, slabo su plaćeni i pod teškim su emocionalnim pritiskom zbog tereta od 1200 slučajeva koje obrađuju tjedno. Izvještaj na 26 stranica složio je vanjski konzultant za menadžment rizika.

U njemu se navodi da je Uberov odjel Special Investigations Unit (SIU) obrađivao stotine slučajeva tjedno, te da je njegov tim, sastavljen od 60 istražitelja i 15 šefova skupina, pokrivao najteže incidente Ubera diljem Sjeverne Amerike. A tu se našlo verbalnih prijetnji, fizičkih i seksualnih napada, silovanja, krađe i teških prometnih nesreća. Uber je izvještaj naručio u sklopu "širih napora da specijalizirani istražiteljski tim bude najbolji u svom području", priopćila je Uberova osoba za odnose s javnosti CNN-u.

Uber aplikacija Gase aplikaciju Tehno Uberovci kreću u prvi štrajk - zovu klijente na bojkot

Iako je u bilješci navedeno da su članovi tima voljeli što su dijelom "poznatog brenda" i njezinih mladih zaposlenika, također je napisano i to da su uvjeti u toj jedinici bili toliko loši da je memorandum upozorio kompaniju na rizike mentalnog zdravlja - čak i potencijalna samoubojstva.

"Jedno samoubojstvo Uberovog istražitelja, koji je ostavio poruku da više ne može 'udovoljiti' zahtjevima posla, bit će hrana za nacionalne, ako ne i međunarodne medije", navodi se u dopisu.

Uber je CNN-u poslao dugačke odgovore o pojedinostima koje su poduzeli nakon što je izvještaj završen.

"Sigurnost smo stavili u središte svega što radimo", navodi se u priopćenju Uberove voditeljice za sigurnost Bruk Anderson. "Uber će se i dalje fokusirati na sigurnost 2019. godine, uključujući i objavljivanje točnog izvješća o transparentnosti."

To isto Uber je ponavljao tijekom cijele prošle godine. No, kompanija još uvijek ima one iste probleme koji su joj se pojavljivali tijekom agresivnog globalnog prodora. U izvještaju se navodi da je većina Uberovih istražitelja, zapravo kontrolora, bila u 20-im i 30-im godinama života. CNN je doznao da je jedan Uberov istražitelj na posao osobe koja prihvaća pozive žrtava, došao s mjesta konobara u Starbucksu. Jedna drugi bio je poslovođa u Chioptle Mexican Grill prije nego što je postao istražitelj.

Uber | Author: PROMO PROMO

Izvještaj kaže i to da su mnogi istražitelji Ubera imali "policijsku, istražiteljsku i vojnu prošlost". Istražitelji su izloženi "ozbiljnim razinama stresa i tjeskobe", stoji u izvještaju, a šestoro istražitelja, utvrđeno je, "trpjeli su stres takve razine da je iziskivao kliničku skrb".

CNN je, dobivši izvještaj, razgovarao sa sedmero zaposlenih u Uberu koji su upoznati sa stanjem u jedinici istražitelja, uključujući i same istražitelje i voditelje timova. Svi su razgovarali pod uvjetom anonimnosti kako bi se zaštitili od osvete tvrtke. Izvještaj upozorava da ozbiljni incidenti, od njih 1200 tjedno koliko ih SUI obrađuje, kako je u izvještaju rečeno, predstavljaju prijetnju po financije i ugled tvrtke. A tvrtka tijekom 2019. godine namjerava izaći na burzu.

"Povjerenje u Uber poljuljano je povremenim, ali teškim optužbama za neprimjerene ili i protuzakonite postupke, posebno vozača, a povremeno neprijateljski raspoloženih putnika", ističe CNN Business.

Poseban CNN-ov istražiteljski članak iz travnja 2018. pronašao je dokaze da su im od 2014. 103 vozača optužena za seksualne napade ili zlostavljanje, i sve to na osnovu javno dostupnih podataka. CNN tvrdi da je upravo taj njihov izvještaj bio povod da Uber proglasi da uvodi posebne mjere sigurnosti, pa tako i da sklopi suradnju s RapidSOS-om, kompanijom koja putnikovu lokaciju i relevantne informacije šalje lokalnoj policijskoj ispostavi kad putnik na aplikaciji na mobitelu pritisne dugme za uzbunu.

Uber Promo Voices Čak 170.000 turista koristilo je Uber na hrvatskoj obali

Između ostalog, Uber je obećao da će odustati od prakse po kojoj je ranije prisiljavao osobe koje su se žalile na seksualne napade, da idu na izvansudske nagodbe. Unatoč tome, CNN nije odustajao od Ubera, tražio je da kompanija objavi podatke o pritužbama za seksualno zlostavljanje i napade, no Uber je uzvraćao da podaci neće biti kompletni prije nekog trenutka u 2019. CNN je, međutim, od bivšeg menadžera Ubera doznao da Uber uvijek te brojke vodi i prati u realnom vremenu.

"To je tehnološka kompanija koja se temelji na praćenju podataka. Sve brojke su im poznate", potvrdio je drugi bivši menadžer.

Uber se nadalje brani da to nije točno i da je kompanija u studenom uvela "novu taksonomiju" kako kategorizira pritužbe poput seksualnih prekršaja, napada i silovanja. Sljedeći korak trebao bi biti objava tih podataka.

Nastavak na sljedećoj stranici...

  • Stranica 1/2
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.