Life
8768 prikaza

Šokantan film: Jackson dječacima seks plaćao u nakitu

Michael Jackson
Press Association/PIXSELL
Novi dokumentarac sa Sundancea predstavlja Wadea Robsona i Jamesa Safechucka koji su sa sedam, odnosno deset godina prvi put upoznali kralja popa

Dovoljne su vam samo dvije minute u četverosatnom dokumentarcu "Leaving Neverland" da shvatite da ostavština Michaela Jackson više nikada neće biti ista, piše novinar Guardiana u svom velikom osvrtu o dokumentarcu o kralju popa. Naime, film počinje kratkim uvodom u kojem se hvali njegov neosporni talent, a potom ista osoba koja ga hvali diže glavu, gleda u kameru i kaže: "I osim toga, seksualno me zlostavljao sedam godina."

Kompanija koja zastupa Jacksona od prvog dana kada je najavljeno da će dokumentarac biti prikazan na Sundance Festivalu tvrdi kako je riječ o beskrupuloznom i patetičnom pokušaju da se iskoristi i zaradi na imenu Michaela Jacksona, a njegovi obožavatelji su navodno do sada uputili stotine prijetnji redatelju filma Danu Reedu. 

Madonna Kultura 'Kraljičini' plesači: "Madonna nas je iskoristila, prožvakala i odbacila"

Dokumentarac će ove godine biti prikazan i na HBO-u, a Reed je u njemu objavio detaljna svjedočanstva dva muškarca koji Jacksona optužuju da ih je, dok su bili djeca, seksualno zlostavljao. Svjedočanstva u dokumentarcu su vrlo detaljna, a prije prve projekcije ispred dvorane su bili zdravstveni djelatnici koji su trebali pomoći onima kojima bi moglo pozliti zbog eksplicitnih opisa zlostavljanja.

Nakon prikazivanja filma održan je kratki razgovor s redateljem i zlostavljanim muškarcima, a njihove priče vrlo su slične: oboje su imali manje od deset godina kada su upoznali Jacksona, obojicu je zanimalo da se jednom, kad narastu, okušaju u glazbenoj industriji i obojica su bili zlostavljani dugi niz godina.

Michael Jackson | Author: DPA/PIXSELL DPA/PIXSELL
Prvi je Wade Robson, koji je još kao dječak postao veliki Jacksonov obožavatelj i već sa pet godina ga je imitirao na raznim lokalnim natjecanjima. Na jednom je pobjedio i nagrada je bila upoznavanje s Jacksonom. Nakon što su se upoznali između njih se stvorio bliski odnos i prijateljstvo.

Drugi je James Safechuck, koji je Jacksona upoznao kada su zajedno bili u reklami za Pepsi. Nakon toga Safechuck mu se pridružio na turneji, a kao i u slučaju Robsona, kod obojice su ključne uloge odigrale njiihove majke koje su bile praktički zaslijepljene Jacksonovom slavom i smatrale su ga članom obitelji.

Safechuck se prvi prisjetio kako se njegovo prijateljstvo s Jacksonom pretvorilo u seksualno, a sve je počelo kada mu je Jackson pokazao kako se masturbira. Safechuk je mislio da je to još samo jedan način prijateljskog zbližavanja. Međutim, to je uskoro preraslo u seksualnu vezu kad god su bili sami, a dijelili su hotelske sobe čak i kada je s njima bila Safechuckova majka, koja nije bila svjesna što se događa. Čak u jednom trenutku u filmu je prikazano kako njegova majka doznaje da je njezina soba rezervirana na drugom katu, što je bio način na koji je Jackson htio izbjeći da njegova veza s dječakom bude otkrivena.

Safechuck se prisjetio kako se jednom probudio i da mu je Jackson rekao da ga je oralno zadovoljio dok je spavao. Također mu je rekao da mu je to bilo prvo seksualno iskustvo.

Nakon što je sagradio ranč Neverland bilo mu je lakše skrivati se, navodi Guardian.

Safechuck navodi da mu je Jackson govorio da je njegova majka zla i da su žene zle i tako ga pokušao što više otuđiti od njegove obitelji.

Wade Robson pak navodi da je u njegovom slučaju zlostavljanje počelo kada je imao sedam godina. Njegova obitelj je provela nekoliko dana na Neverlandu, a potom je Jackson uvjerio Robsonovu majku da ga ostavi samog s njim pet dana.

"Mene i tebe je spojio Bog", rekao je Jackson Robsonu, i također mu govorio da se ženama ne treba vjerovati i ako netko dozna za ono što rade da će obojica završiti u zatvoru.

U jednom od bizarnijih trenutaka Safechuck opisuje neku sprdnju od vjenčanja njega i Jacksona koje je završilo tako da mu je Jackson dao vjenčani prsten kojeg i danas ima i pokazuje ga u kameru. Ispričao je kako mu je Jackson davao nakit kao nagradu za seks.

"Još uvijek mi je teško ne kriviti sebe zbog svega", kaže Safechuck.

Robsonu je, kako sam priča u filmu, pokazivao teške porno filmove kada je imao samo sedam godina, a Safechucku je davao alkohol. No, kako su njih dvojica postajali stariji, tako su pomalo padali u drugi plan, a njihovo mjesto zauzimali su neki novi, još mlađi dječaci.

"Više nismo bili posebni", kaže Safechuck. Robsona je zamijenio Macaulay Culkin, a Robsona i Safechucka počela obuzimati ljubomora. Prije premijere na Sundanceu, Culkin je izjavio da između njega i Jacksona nije bilo ničeg nepriličnog i da je to bilo najnormalnije prijateljstvo.

Jackson se prvi put s ozbiljnim optužbama za seksualno zlostavljanje suočio 1993. godine kada ga je javno prozvao Jordan Chandler Jordy, ali slučaj je završio izvansudskom nagodbom.

"Tajne će vas požderati", kaže Safechuck dok u filmu priča o dugoročnim posljedicama zlostavljanja. I on i Robson patili su od depresije i imali su puno problema u obiteljskim odnosima.

No, film se isto tako bavi i odgovornošću roditelja i u filmu obje majke objašnjavaju svoje postupke. Obje su, kako kažu, bile zgrožene kada su im sinovi, kada su već bili odrasli, priznali što se događalo između njih i Jacksona. Film također propituje razloge njihove šutnje svih ovih godina. Robson i Safechuck su se kratko upoznali dok su bili djeca, a ponovno su prvi put nakon dugo godina došli u kontakt kad je počelo snimanje dokumentarca. Obojica tvrde da nisu plaćeni za pojavljivanje u dokumentarcu i da im je jedini motiv bio da kažu istinu.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.