Life
5965 prikaza

Slovenci digli spomenik Melaniji - procijenite sami

Kip Melanie Trump u Sloveniji
1/6
BORUT ZIVULOVIC/REUTERS/PIXSELL
Ponosni na svoju prvu damu, Slovenci u njezinoj rodnoj Sevnici napravili su joj spomenik

Najpoznatija prva dama na svijetu, Melania Trump, prava je zvijezda, posebno u svom rodnom mjestu Sevnica u Sloveniji. Od kad je postala prva dama zarade željni lokalci tako su napravili tortu u njezinu čast, med pa čak i papuče. A sada i pravi pravcati kip. 

Drvena statua u prirodnoj veličini zamisao je 39-godišnjeg američkog konceptualnog umjetnika Brada Downeyja, koji kaže da je to prvi spomenik na svijetu koji je posvećen supruzi Donalda Trumpa. 

Kip Melanie Trump u Sloveniji | Author: BORUT ZIVULOVIC/REUTERS/PIXSELL BORUT ZIVULOVIC/REUTERS/PIXSELL
Skulpturu je izradio slovenski umjetnik Ales Zupevc u drvetu, uz pomoć motorne pile. Pokazuje prvu damu u plavoj haljini s podignutom lijevom rukom kao da maše. Tako zapravo oponaša pozu koju je imala na inauguraciji svog supruga 2017. godine. 

Neki su ovo umjetničko djelo zbog prirode u kojoj se nalazi počeli nazivati "strašilom". 

"Mogu razumjeti da će neki reći da u potpunosti ne odgovara njezinom izgledu", rekao je Downey, no on krajnji rezultat, ovu skulpturu, smatra predivnom. 

Od kada je Trump postao američki predsjednik malena Sevnica postala je prava meka za novinare i turiste koji žele vidjeti mjesto iz kojeg je potekla američka prva dama, piše The Guardian.

Domišljati trgovci odmah su tako krenuli u utrku za zaradom pa će ponuditi i posebnu hranu (koju je naravno i Melania jela) i ostale drangulije uz neizostavnu turističku turu po ključnim lokacijama iz njezine prošlosti. 

Melania Trump Mlada Slovenka Life Kako je Melania izgledala dok je odrastala u Jugi

Downeyjev projekt dio je istraživanja slovenskih korijena prve dame. Posebno ga je iznenadila činjenica da je Zupevc rođen iste godine i u istoj bolnici kao i Melania. 

No nisu baš svi oduševljeni i dirnuti ovim uratkom. Među njima je 24-godišnja Nika, studentica arhitekture. 

"Ako je to trebala biti parodija, tada je umjetnik uspio. Mi se u Sevnici možemo samo smijati, a u isto vrijeme rukama prekriti lice zbog Trumpove katastrofalne reputacije", kaže. 

Kip Melanie Trump u Sloveniji | Author: BORUT ZIVULOVIC/REUTERS/PIXSELL BORUT ZIVULOVIC/REUTERS/PIXSELL
66-godišnja Katarina smatra spomenik "dobrom idejom"

"Melanija je slovenska heroina, uspjela je doći do vrha u SAD-u", naglašava.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • mad975.IA 08:55 07.Srpanj 2019.

    Dobro su joj se narugali.

  • mcrnicki 18:11 06.Srpanj 2019.

    Super, vidi se iz svih dijelova Slovenije