Life
9125 prikaza

Sjeo je na vlak i više se nikad nije vratio

Nestali dječak Andrew Godsen
screenshot/youtube
Andrew Godsen dječak je čiji je slučaj nestanka svima ostavio upitnik iznad glave

Dana 14. rujna 2007., tada 14-godišnji Andrew Godsen izašao je iz obiteljske kuće u Doncesteru, ukrcao se u vlak za London s kartom za jedan smjer i naprosto je nestao.

Jedini trag koji je ostao za njim kratka je sekvenca s nadzorne kamere sa Kin's Cross stanice, a to je ujedno i posljednje viđenje tog školarca. Danas, puno desetljeće kasnije, njegov nestanak ostaje misterij. 

Nestali dječak Andrew Godsen | Author: screenshot/youtube screenshot/youtube
Obitelj Godsen - Kevin, Glenys, Charlotte i Andrew, baš su trebali sjesti i večerati zajedno te večeri 14. rujna, piše BBC. 

Charlotte je bila u svojoj sobi na laptopu, dok su za Andrewa mislili kako je u podrumu obiteljske kuće u predgrađu Balbya, gdje se svakog popodneva poslije škole igrao na Play stationu. 

Naprosto ispario

No, kad su mu povikali da dođe jesti, jer je hrana na stolu, on se nije pojavio. U njegovoj spavaćoj sobi roditelji su pronašli školsku jaknu iz katoličke srednje škole McAuley, kao i kravatu koja je bila uredno složena na stolcu. Kasnije su otkrili njegovu košulju i hlače u perilici rublja.

Nakon niza kaotičnih poziva, otkrili su kako uopće taj dan nije bio u školi. 

Njegova sestra Charlotte, koja danas ima 26 godina, rekla je "zavladala je kompletna panika. Prvo smo pomislili kako mu se nešto dogodilo na putu do škole. Kad smo saznali da u njoj nije bio, niti je krenuo, to nas je još više zabrinulo".

Bilo je očito kako je kako je Andrew obukao svoju školsku uniformu i izašao iz kuće, da bi se ponovno vratio kad su svi iz kuće izašli. Tada se preodjenuo u par traperica i omiljenu majicu te se na putu prema željezničkoj stanici zaustavio na bankomatu gdje je digao 200 funti sa svog računa. 

- Očito je nestao s lica zelje, a psihološki je nemoguće pomiriti se s tim - rekao je njegov otac Kevin.

Upadneš u začarani krug misli, od mogućeg ubojstva do samoubojstva, otmice, preživljavanja, a sve to se mijenja iz dana u dan, opisao je očajni otac.

Andrewa obitelj opisuje kao tihog, nježnog i iznimno inteligentnog dječaka koji je sudjelovao u vladinom programu za mladu i talentiranu djecu te uzorne učenike.

Uzorni dječak bio je daleko od buntovnog

Volio je čitati Gospodara prstenova i Vodič kroz galaksiju za autostopere koji se i danas nalaze na polici u njegovoj sobi, kao i igrice te CD-i koje je volio.

Andrew je kod kuće provodio najviše vremena, a nikad nije izašao bez da bi prije rekao kamo ide, zbog čega su članovi njegove obitelji još više zbunjeni. 

Od njegova nestanka policiji je prijavljeno na desetak navodnih viđenja dječaka, no ništa što bi policiju odvelo na koristan trag. Obitelj smatra kako je policija previše površna i pasivna te zbog toga nisu pronašli Andrewa.

Tek 27 dana kasnije došli do do snimke na kojoj je na stanici King's Cross, premda su imali svjedoke koji su ga vidjeli u vlaku te su rekli gdje je sišao. 

Nakon četiri godine bez ijednog novog traga, obitelj je 2011. sama unajmila privatne istražitelje, koji su, među ostalim, napravili sonarno skeniranje Temze - bez rezultata. 

No, obitelj se čak i nakon 10 godina nada kako će Andrew samo jednog dana ući kroz vrata. Njegovu su sobu ostavili onakvom kakva je bila na dan kad je u njoj posljednji put bio. 

U Velikoj Britaniji svake se godine prijavi nestanak više od 100 tisuća ljudi, a oko 80 posto slučajeva obično se rješi u prva 24 sata, a velika većina u tjedan dana. Samo oko 2 posto ljudi nestanu na više od tjedan dana. Nažalost, Andrew je među onom manjinom za koje je pitanje hoće li se ikad saznati što im se dogodilo. 

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • Avatar OS_LEGA
    OS_LEGA 19:11 14.Rujan 2017.

    Dali je to drugi dio "Vlak bez voznog reda"?