Life
9758 prikaza

Sin mafijaša: "Sinatra je dilao drogu za Escobara"

Frank Sinatra
Youtube
Sin i brat Pabla Escobara tvrde kako je oskarovac i glazbena legenda bio "njihov čovjek u Miamiju" i diler kokaina

Pablo Emilio Escobar Gaviria bio je diler, čelni čovjek kartela koji je osamdesetih kontrolirao više od 80 posto tržišta kokaina, i koji je "poslovno" bio povezan s SAD-om. U međuvremenu, Medellin kartel više nije što je bio, Escobar je poginuo 1993. godine, a u pop kulturu su ga "ubacile" uspješnice poput serije "Narcos" i filma "Loving Pablo" u kojem ga glumi Javier Bardem.

Kolumbijac rođen u Medellinu u kartel se ubacio još krajem sedamdesetih, nakon što nikada nije priveo kraju svoje studiranje. Nakon smrti prvog vođe Fabia Restrepa, Escobar je preuzeo kontrolu i započeo masovnu ekspanziju operacija. U isto se vrijeme kod kuće često ponašao kao Robin Hood pa su ga mnogi Kolumbijci obožavali radi humanitarnih projekata koje je financirao.

Imao je, jasno je iz svjedočenja njegovih suradnika i dokumenata kojih se dočepala policija, stotine suradnika diljem američkog kontinenta - od običnih "ubojica" i dilera, preko trgovaca i političara pa čak i zvijezda. Naime, Escobarov sin, arhitekt Sebastian Marroquin, decidirano tvrdi kako je jedan od "njegovih ljudi" bio i pjevačka legenda Frank Sinatra.

On je Escobaru svesrdno, kaže Marroquin, pomagao da ovaj zarađuje oko 420 milijuna dolara svakog tjedna. Sebastian je u intervjuu potvrdio kako je Sinatra, rođen u new Jerseyju, bio Escobarov "čovjek" u Miamiju, na Floridi.

"Bolje je dilao kokain, nego što je pjevao. Onda znate kako je bio dobar", rekao je o pjevaču koji je preminuo 1998. godine.

Tvrdi i kako je "čitav niz pjevača svoje karijere započeo pod sponzorstvom šefova kartela". Kaže kako to nigdje nema napismeno, ali da je na svoje uši čuo kako je njegov otac sa svojim kolegama često pričao o tome kako je "Sinatra odličan u poslu".

To nije prvi puta da se američkog pjevača sicilijskog i ligurijskog podrijetla povezuje s mafijom. FBI ima čitav dosje o tome na koje je sve načine "plavooki" Frank bio povezan s nizom domaćih mafijaških šefova. Iako je on to uvijek opovrgavao, znalo se da je, recimo, jako dobar prijatelj sa čikaškim mafijašem Samom Giancanom, a imao je i debele veze s mafijašima iz Philadelphije i Detroita.

Navodno je pedesetih, sit tračeva o sebi i mafiji, Edgar J. Hooveru ponudio da bude doušnik, što je ovaj odbio.
Kada je Coppola snimao svog "Kuma" od početka se znalo da je Puzo, a kasnije i redatelj, lik pjevača Johnnyja Fontainea koji pjeva na svadbi koja je uvodna scena filma, temeljio na Sinatri i načinu na koji je pjevač dobio ulogu u "Odavde do vječnosti" za koju je 1954. godine nagrađen Oscarom.

Upravo iz tog razloga Sinatra nije mogao smisliti film i nekoliko je puta navodno prijetio Coppoli da neka ni slučajno ne snimi tu scenu, a nakon izlaska filma je koristio svaku priliku da ga popljuje.

No, Escobarove je upoznao desetljećima kasnije. Iako se čini kako je više puta uhvaćen s "prstima u pekmezu" Sinatra nikada nije procesuiran niti optužena za ilegalne radnje - je li to zato jer ga štitila "slava" ili jer je bio tako lukav, ne zna se.

I Pablov brat Roberto u svojoj knjizi "The Accountant’s Story" piše o tome kako su se susreli i otišli na večeru sa Sinatrom u Las Vegasu.

Tijekom te večere, a Escobar još nije bio tako jako poznat kao kasnije, Sinatra im je ponudio da im bude vodič u helikopterskoj turi Las Vegasa.

Sinatra je od tada nadalje Escobarove nazivao "investitorima u nekretnine".

Drugi pak izvori kažu da kada je Sinatra prvi puta čuo "ružne" stvari o Escobaru, nazvao je prijatelja koji ih je upoznao u Las Vegasu i rekao mu da "niti mrtav ne želi biti dovođen u vezu s njima".

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.