Life
1828 prikaza

Silovatelj: "Nisam tako mislio!", a potom lagao policiji

Žrtva silovanja
Davor Puklavec (PIXSELL)
U Hrvatskoj se prijavi tek svako 20. silovanje, brojke su grozne, a razlozi sramotni po društvo u kojem živimo

Slučaj Damira Škare privukao je pozornost javnosti na problem seksualnog nasilja, pogotovo kada je ono počinjeno s pozicija moći, piše Večernji list, navodeći da na jedno prijavljeno u Hrvatskoj dolazi 20 neprijavljenih silovanja.

Praksa pokazuje da je žrtva ranjivija što je počinitelj politički ili ekonomski moćniji jer to u žrtvi izaziva dodatni strah. Brojke su vrlo ružne. Žensku sobu, koja se u Hrvatskoj bavi problematikom silovanja, godišnje javi između 100 i 120 silovanih žena. Statistike kažu da na svako prijavljeno silovanje dolazi 20 neprijavljenih.

Damir Škaro Strah i trepet Top News Damir Škaro - od uglednog moćnika do sumnji u silovanje

Te iste statistike kažu da je u 2018. u Hrvatskoj 17 posto žena bilo žrtvom silovanja ili pokušaja silovanja, dok ih je 21 posto bilo žrtvom nekog oblika fizičkog nasilja.

Večernji list donosi i ispovijest jedne od žrtava.

Za 17-godišnjakinju iz malog mjesta taj lipanjski dan trebao je biti kao i svaki drugi. S prijateljicom je otišla na plažu, gdje im se pridružio i njezin 23-godišnji dečko. U vezi su bili dvije godine, iako se njezina obitelj vezi protivila smatrajući da je razlika u godinama između njih prevelika.

No djevojka se na roditeljska upozorenja nije obazirala jer je bila zaljubljena te je mislila da stvari ima pod kontrolom. Kako će kasnije ispričati istražiteljima, ona i njezin dečko dogovorili su se da nemaju intimne odnose dok ona to ne bude željela jer je premlada. Stoga, kada ju je dečko pozvao da prošetaju kroz šumu, nije imala razloga da mu ne vjeruje.

Damir Škaro osumnjičen za silovanje | Author: boris šćitar - Pixsell boris šćitar - Pixsell

Ta šetnja pretvorit će se u najveću njenu traumu. Jer 23-godišnjak kojeg je zvala dečkom u jednom trenutku ju je zgrabio te joj zaprijetio: "Ubit ću te, ako sada ne budeš sa mnom (imala spolni odnos, stvaran izbor riječi vjerojatno je bio drugačiji)!"

Djevojka mu se počela otimati i vikati, što ga je dodatno razbjesnilo.

"Samo se ti nastavi otimati, pa ću izvaditi pištolj i na mjestu te ubiti!", kazao joj je 23-godišnjak.

Ta prijetnja dodatno ju je preplašila jer joj je koji dan prije na mobitel poslao fotografiju pištolja. Dok mu se bezuspješno pokušavala oduprijeti, on ju je uhvatio rukom za vrat. Počeo ju je gušiti. Prijetio joj je. Bacio ju je na tlo. Strgao joj odjeću. Silovao ju je. A kada je završio sa svojim gnusnim činom, počeo je plakati.

"Ja se sada idem ubiti", kazao joj je i pobjegao u šumu ostavivši je uplakanu.

Žrtva silovanja Pogled iza Life Zbog ovoga većina žrtava nikada ne prijavi silovanje

Smogla je snage nazvati prijateljicu koja ju je odvela kući. Sva u suzama ispričala je roditeljima što se dogodilo. Oni su odmah nazvali policiju, odveli je k liječniku, a dok se to događalo 23-godišnjak je nazvao 17-godišnjakinju. Ona nije imala snage s njim razgovarati pa je mobitel dala ocu.

"Jesi li ti svjestan što si učinio!?", pitao ga je djevojčin otac.

"Nisam to tako mislio! Žao mi je. Ne znam što mi je bilo. Predat ću se policiji", pravdao se 23-godišnjak.

Kada je na koncu došao do policije, promijenio je priču. Tvrdio je da nikoga nije silovao. Kazao je i da je bila riječ o dobrovoljnom odnosu. No prikupljeni dokazi nisu išli u prilog njegovim tvrdnjama. Nakratko je pritvoren, a zatim i optužen te čeka početak suđenja. A njegova 17-godišnja djevojka postala je jedna od 69 djevojaka ili žena koje su te godine policiji prijavile spolni odnos bez pristanka, odnosno silovanje.

Mlada djevojka koju nasilno drži muškarac | Author: Thinkstock Thinkstock

Konkretnije u brojkama, koje je na temelju statistika MUP-a prikupio Ured pravo braniteljice za ravnopravnost spolova: 2018. je 69 djevojaka i žena u Hrvatskoj prijavilo spolni odnos bez pristanka, a od tog broja 27 počinitelja bile su osobe bliske žrtvama.

Godinu prije prijavljeno je 67 takvih zločina, a 2016. prijavljeno ih je 116. Silovanje je policiji u prvih sedam mjeseci ove godine prijavila 41 žena, što je više nego u istom razdoblju 2018. kada ih je prijavljeno 36.

Cijele 2018. policiji je prijavljeno 56 silovanja, 2017. godine 61, a 2016. godine 81.

Donegal u Irskoj Žrtve Crkve Life "Osmero djece iz sela koje su silovali svećenici se ubilo"

Istražujući svojedobno seksualno nasilje u Hrvatskoj, psihologinja Maja Mamula, koordinatorica Ženske sobe, prikupljala je podatke u razdoblju od 10 godina. Objavila ih je u znanstvenom radu, a iz tih brojki proizlazi da je od 2000. do 2010. policiji prijavljeno ukupno 6625 kaznenih djela svih vrsta seksualnog nasilja, navodi dnevnik.

No, žene se teško odlučuju na prijavljivanje silovanja jer ih se ne tretira na dobar način. Ne kaže im se koja prava imaju, ne štiti im se ugled i dostojanstvo, u razgovoru s njima se ne pokazuje empatija.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • crazy.dictator 12:13 14.Rujan 2019.

    za silovatelje samo kastracija (po mogucnosti NE kemijska )