Life
27031 prikaza

Selo živih mrtvaca - iskopaju ih i šeću s njima!

Ritual iskapanja mrtvaca
screenshot/youtube
U ritualu Ma'nene obitelji iskapaju trupla preminulih, pa čak i djece, kako bi ih "osvježili"

Kaže se kako mrtvi žive u našem srcu i sjećanju, no u jednoj indonezijskoj provinciji, čini se kako mrtvi nastavljaju boraviti na zemlji u svojevrsnom zombi ritualu.

Naime, obitelji u selu Toraya u južnom Sulawesiju iskapaju svoje najbliže iz grobova kako bi ih oprali, počešljali i obukli u lijepu novu odjeću. Ekshumiraju se čak i mrtva djeca, te se uz njih stavljaju nove igračke, poput lutki. Oštećeni lijesovi se popravljaju ili mijenjaju, a s tim "mumijama" stanovnici šeću po mjestu u svojevrsnoj bizarnoj paradi.

Taj se ritual naziva Ma'nene, odnosno obred čišćenja mrtvaca, a prema lokalnom vjerovanju "duh mrtvih se mora vratiti u selo iz kojeg potječe".

Tako, ako je čovjek umro na putovanju, njegova obitelj bi otišla do mjesta smrti i otpratila preminulog kućim "šetajući ga kroz selo".

U prošlosti su se ljudi zbog toga pribojavali dalekih putovanja, u strahu da ih smrt ne zatekne daleko od kuće, pa da se neće moći vratiti do svog sela i pronaći vječni mir.

U bizarnom ritualu koji se ponavlja svake godine mrtvaci se uređuju, a to je način iskazivanja počasti i brige spram njih, tretirajući ih kao da nisu stvarno umrli, već kao da pate od neke teške bolesti pa se ne mogu brinuti sami o sebi.

Pogledajte video:

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • babamoje2 23:07 18.Rujan 2017.

    kod njih je to bizaran običaj,a kod nas zaustave promet,nose ga priko po bivše juge,i to nije bizarno.a baš ste bizarni

  • braco101 08:38 15.Rujan 2017.

    Pa ,dobro je da malo protegnu noge,,,,mogli bi i mi malo Franju i njegovog bravara u šetnju po Zagorju,,tudum je obran ....

  • Avatar OS_LEGA
    OS_LEGA 14:33 14.Rujan 2017.

    Što im stavljaju kape i naočale? Da se ne prehlade i da bolje vide?