Life
1843 prikaza

Sedam slavnih brkova koji su obilježili rusku povijest

Staljin
1/7
Pinterest
Od cara Nikole I do Staljina, sve važne ličnosti nosile su ovaj ukras, a iznimka je Vladimir Putin

Petar Veliki (1672-1725)


Pod pretpostavkom da je imao ulogu modne ikone, car Petar Veliki proveo je veći dio svog života njegujući tanke brčiće.Petar je bio zadivljen europskim stilom vladanja, kao i muškom njegom i brigom za izgled, pa je učinio sve kako bi moskovsku gornju klasu odviknuo od nošenja brade, pa je čak uveo i kazne od 100 rubalja za svakog tko bi se držao tradicije i puštao da mu iz lica rastu dlake.

Petar Veliki | Author: Wikipedia Wikipedia

Brkovi su bili moderan, "civilizirani" prema Petrovoj zabrani da vojnici uzgajaju i duge dlake ispod pazuha a sve u namjeri da stvori respektabilnu oružanu silu koja će i izgledati zadivljujuće. . Novim pravilima nisu baš bili oduševljeni Bojari, pripadnici više feudalne aristokracije ali je Petar utro put budućim ruskim ljubiteljima brkova. 
 

Nikola I (1796-1855)

Po svemu sudeći, car koji je vladao sredinom 19. stoljeća bio je poznat po svom izgledu i veličanstvenosti. Povjesničar Constantin de Grunwald nazvao je cara Nikolu I "bez sumnje najljepšim čovjekom u Europi'. Puškin ga je čak uspoređivao s Mojsijem.

Car Nikola I | Author: Wikipedia Wikipedia

Ključni element carevog izgleda bili su  mali, uredni brkovi sa zavijutkom. Tu svoju pedantnost nadopunio je samouvjerenom pojavom autokrata koji je slomio poljsku ustanak 1830-31 i odbio ukinuti kmetstvo. Ipak u središtu careve brige bio je njegov lik i izgled. Pravi preteča metroseksualaca. 

Aleksandar II (1818-1881)

Nije jasno može li se Aleksandrov zapušteni izgled smatrati bradom ili brkovi imali  Ovaj carev morževski izgled bio je nesumnjivo impresivan, ali ovdje je riječ o tolikoj zapuštenosti da se ne može procijeniti gdje počinju brkovi a završava brada i obratno. Njegov uzvišeni topli pogled djedice s mekim zelenim očima dalo je Aleksandru dozu ranjivosti koja mu je i odgovarala.

Aleksandar II | Author: Wikipedia Wikipedia

Naime, u povijesti će ostati upamćen kao 'car osloboditelj' koji je emancipirao kmetove. Iako je izgledao ranjivo, nekoliko je puta preživio pokušaj atentata, dva puta pištoljem, dva puta bombama, a konačno je to uspjelo zagovarateljima oslobođenja Poljske 1881. godine. 

Aleksandar Borodin (1833-1887)

Kopozitor opere 'Knez Igor', bio je čovjek s mnogo talenata, pa osim što je bio glazbena zvijezda svog vremena, bio i ugledni kemičar. Njegovo prezime Borodin zapravo bi se moglo prevesti kao 'bradonja' (brada - ruski:борода), no nikad ju nije puštao,a brkovi više podsjećaju na simbol za Movember (mjesec brige za muško zdravlje).

Aleksandar Borodin | Author: Wikipedia Wikipedia

Ipak Borodin je učinio nešto drugo - u Sankt Peterburgu je 1875. godine utemeljio je Medicinsku školu za žene.

Pjotr Stolipin (1862-1911)

Ova njegova brada s brkovima je kombinacija koja je tehnički izvan svih pravila Movembra njegovi pažljivo održavani brkovi su možda najcjenjeniji na cijelom ovom popisu. Treći premijer u povijesti ruske imperije jedna je od najznačajnijih figura.

Kao jedna od najznačajnijih figura u vrijeme vladavine Nikole II. Stolypin je proveo niz ključnih zemljišnih reformi i bio je presudan za gušenje revolucije iz 1905. godine, a sve uz ležerni izgled bruklinskog hipstera.

Maksim Gorki  (1868-1936)

Velikan sovjetske književnosti konkurenciju u brkovima imao je eventualno u nešto mlađem i ozloglašenom državniku Staljinu. Boja brkova Maksima Gorkog, kako ju je opisala britanska novinarka

Maksim Gorki | Author: Wikipedia Wikipedia

Ella Winter, bila je kao 'papir žuta, poput starog pergamenta'. Međutim, njegovi brkovi stvarno su stršali iz njegovog blijedog lica koje je s godinama postajalo sve blijeđe. 

U svojim mlađim godinama, Gorky je često nosio i polucilindar, pomalo nemarno uz nezaobilaznu notu egzistencijalizma. Možda se studenti umjetnosti od tada do danas i nisu mnogo promijenili.

Josip Visarionovič Staljin (1878-1953)

Glasoviti ruski vođa povezao je dva stila brkova - nemarne i čupave s onima koji se pomno oblikuju prstima. Njegovi debeli grmoliki brkovi spuštali su se iznad gornje usne. Nakon što je u mladosti njegovao izled sličan Jamesu Deanu, Staljin je ubrzo preuzeo brkove kakve je prvi počeo nositi Friedrich Nietzsche, koji je upućivao na pobunjeničku narav i pretvorio ga u simbol autoritarnog oca.

Staljin | Author: Pinterest Pinterest

Staljin je navosno bio iznimno ponosan na svoje brkove, jer ga je to vizualno razlikovalo od bradatih tipova komunizma kao što su to bili Marx i Lenjin. Izgled također odgovara njegovoj surovoj vojničkoj odori i kožnatim čizmama, za razliku od civilnih odijela kakve su nosili Lenjin i Trocki. Da bi bio siguran da će njegovi brkovi ući u povijest, Staljin je navodno imao brojne fotografe zadužene da ovjekovječe njegove brkove iz svih perspektiva. 
 

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.