Life
5379 prikaza

Sedam najdrskijih krađa koje su šokirale svijet

Kraljevske krune i kugla ukradeni u Švedskoj
1/5
Handout/REUTERS/PIXSELL
Krađa kraljevskih kruna u Švedskoj podsjeća na nekoliko takvih dobro pripremljenih akcija od kojih su neke završile i u literaturi

Drski lopovi u srijedu su u Švedskoj upali u crkvu i ukrali kraljevske krune neprocjenjive vrijednosti. Ukrali su dvije krune iz 17. stoljeća i zlatnu kuglu s križem optočenim dijamantima. Kako se saznaje, pobjegli su gliserom, a policija još traga za kradljivcima, piše BBC.

Ovo nije prva ovakva krađa neprocjenjivog blaga. U Belgiji su 2003. godine lopovi ukrali dragulje čija se vrijednost procjenjuje na oko 100.000.000 eura.

Kraljevske krune i kugla ukradeni u Švedskoj | Author: Handout/REUTERS/PIXSELL Handout/REUTERS/PIXSELL

Poslovni čovjek 

Nisu morali primijeniti nikakvu silu jer je sve bilo isplanirano kao u scenariju holivudskih filmova. Kradljivac Leonardo Notarbartolo unajmio je ured u Antwerpenu u Svjetskom centru za dijamante tri godine prije krađe i odatle je mogao pratiti navike stražara i naučiti kako zaobići opsežan sigurnosni sustav središta.

On i njegovi suradnici čekali su teniski turnir koji je bio pod pokroviteljstvom draguljara i kad su svi otišli van grada, on je iznio blago. 

Notarbartolo je uhvaćen tek kad su stanari dali policiji snimke iz trezora. Osuđen je na 10 godina zatvora.

Aerodromski radnici

Ponekad čak ni najsnažnije sigurnosne mjere nisu dovoljne da bi spriječile lopove, a to su shvatili i šefovi zračne luke Schiphol u Amsterdamu 2005. godine.

 

Naoružani kradljivci odjeveni u radnike u zračnoj luci, ukrali su 75.000.000 eura vrijedne dijamante i dragulje koje se trebalo ukrcati na zrakoplov. 

Sedam nizozemskih državljana uhićeno je u siječnju prošle godine - više od desetljeća nakon zločina - ali pronađen je tek dio vrijedne pošiljke, a za drugi dio vrijedan oko 40 milijuna eura još uvijek nemaju pojma gdje je. 

Lopovi u perikama

Poznato je da lopovi često nose fantomke ili kacige ili se trude biti neprimijećeni, no dvije krađe iz 2007. i 2008. iz Pariza su stvarno komične. Neki od pljačkaša prerušili su se u žene. 

Osam muškaraca ukralo je satove i dragulje vrijedne više od 85.000.000 milijuna eura a oba puta je meta bila trgovina Harry Winston. Uhićeni su 2015.  

Nekoliko godina kasnije u Francuskoj se dogodila još jedna spektakularna pljačka dragulja nekoliko godina kasnije. Naoružani muškarac ukrao je nakit vrijedan 40 milijuna eura i to s izložbe u Cannesu u lipnju 2013. godine.

Platili make-up profesionalca

U kolovozu 2009. naoružani muškarci platili su profesionalnog stilistu da ih našminka i preruši do neprepoznatljivosti. Tako zamaskirani ukrali su nakit vrijedan 45 milijuna eura u prepadu na trgovinu Graff Diamonds u središtu Londona.

Jednog zaposlenika uzeli su kao taoca, a ostale prisilili da im predaju sav nakit iz polica i sefa. Našla se tu i ogrlica vrijedna 3,5 milijuna funti.

Petorica muškaraca osumnjičeni su za pljačku, a vođa je osuđen na 23 godina zatvora. Ništa od nakita nije pronađeno.

To nije bila prva takva pljačka ove trgovine. Šest godina ranije pokradeno im je nakita vrijednog oko 23.000.000 eura.

Tinejdžeri u akciji

Osmorica kalifornijskih klinaca ukralo je nakit vrijedan oko 2,5 milijuna eura prije no što su ih uhvatili 2009. godine. 

Kako su kasnije rekli, provaljivali su u kuće slavnih poput Paris Hilton, Lindsey Lohan i Orlando Bloom, a kako su rekli, to su napravili jer su bili njihovi obožavatelji, a i voljeli su luksuznu robu. 

Normalno, inspirirali su pisce knjiga i scenariste da o njima snime film 'The Bling Ring' u kojem je igrala Emma Watson. 

I druge slavne osobe također su bile meta lopova. Godine 2016., reality TV zvijezda Kim Kardashian West bila je opljačkana u pariškom hotelu kad joj je ukraden nakit vrijedan - kako je sama rekla - oko 9.000.000 eura.

Penzići u akciji

Jedna od najvećih krađa nakita u Velikoj Britaniji, dogodila se u travnju 2015. kad je skupina ljudi izbušila betonski zid u sigurnosnom trezoru u londonskom Hatton Gardenu, kroz koju je iznijela 15.500.000 eura vriedno zlato, dragulje i dosta gotovine.  

Prije no što su počeli bušiti, spustili su se sajlom kroz krov, a pobjegli su na isti način. 

Početkom ove godine četiri glavna aktera, uključujući i još dvojicu u kasnim 70-im godinama osuđeni su na sedam godina zatvora i moraju vratiti oko 30.000.000 eura.  

Policajci bili brži

Baš kao i kradljivci u Švedskoj, grupa koja je 2000. godine upala u London Millennium Dome (sada poznata kao O2 Arena) također je planira ukrasti neprocjenjive dragulje prije nego što pobjegnu gliserom.

Da bi probili ogradu koristili su građevinski kopač ne bi li se domogli dijamanata vrijednih skoro 400.000.000 eura. Nisu imali pojma da je policija doznala za njihov naum i podmetnula lažne dragulje. Policijski djelatnici, neki prerušeni u čistače, uhitili su bez problema petoricu muškaraca. 

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.