Life
5137 prikaza

Sabina Selimović: Pobjegla u ISIL, roditelji tuže državu

Samra Kešinović u odori Islamske države
screenshot/youtube
Već godinama se ne zna jesu li odbjegle tinejdžerice žive ili mrtve, iako su u nekoliko navrata dolazile informacije da više nisu žive, ali to nitko nije mogao dokazati

Prije četiri godine je Sabina Selimović, zajedno sa Samrom Kešinović, pobjegla i priključila se u Siriji Islamskoj državi.

Njih dvije su bile među prvim tinejdžerima iz Austrije koje su se priključile Islamskoj državi u Siriji i shodno tome privukle veliku medijsku pažnju. Teroristi su ih koristili za vlastitu promociju, a i brojnim medijima bilo je zanimljivo ispitati što je to natjeralo dvije tinejdžerice da napuste relativno ugodni život u Austriji kako bi otišle na bojišnice Iraka i Sirije.

Djevojke su u Siriji stigle preko Turske, a čim su došle bile su prisiljene udati se za ISIL-ove borce te su ih fotografirali u burkama s kalašnjikovima kao dio propagande kako bi privukli u tzv. Islamsku državu što više mladih djevojaka.

Sabina se majci javila tjedan dana nakon odlaska, no ona ni tada nije znala u kojem se točno mjestu u Siriji ona nalazi. Obitelj je pretpostavljala da Sabina nije smjela reći gdje je. 

Lavdrim Muhaxheri Islamska država Top News Fanatici s Kosova spremni: Umrijet ćemo za ISIL

"Ne znam ništa o tome da su bile seksualne robinje, niti mi je Sabina nekada ispričala tako nešto. Neke stvari koje su iznesene nisu istina. Sabina je u Siriju otišla na Samrin nagovor", ispričala je Senada Selimović, Sabinina majka, za portal "Srbija danas"

Već godinama se ništa ne zna o njima, a uvriježeno je mišljenje da su obje djevojke umrle. 

Sabinina majka je preko svog odvjetnika, u izjavi bečkom dnevniku "Prese", najavila tužbu protiv Republike Austrije. 

Majka Senada kaže da do danas ne može shvatiti kako je tek 15-ogodišnja djevojka mogla napustiti zemlju. 

Ističe da je granična policija morala zaustaviti Sabinu i vratiti je kući. 

Njen odvjetnik je podržava i ističe da su službenici na granici morali utvrditi jesu li roditelji dopustili izlazak iz države. 

U Austriji, međutim, maloljetnicima nije zabranjeno da napuštaju zemlju, navodi srpski Tanjug.

Prije nekoliko godina u razgovoru za francuski časopis Sabia je poručila da je zadovoljna i da se ne želi vratiti kući.

"Ovdje mogu uistinu biti slobodna i prakticirati svoju vjeru. U Beču to nisam mogla" kazala je Sabina i dodala da je "hrana slična onoj u Austriji iako je uglavnom riječ o halal hrani."

Djeca vojnici u ISIL-u Uništena generacija Life Noćna mora: Smaknuća su i dalje dio njihovog života

"Možemo dobiti i kečap, Nutellu i kukuruzne pahuljice" tvrdila je Sabina i dodala kako nije trudna, ali da uživa u novom životu.

Stručnjaci su već tada upozoravali da je 15-godišnjakinja intervju najvjerojatnije odradila pod prismotrom novog supruga, također džihadista te da bi on lako mogao biti propaganda ISIL-a nakon što su se u medijima pojavili natpisi da se Sabina želi vratiti kući.

O njihovom bijegu u Siriju njihovi su roditelji doznali s njihovih Facebook profila na kojima su djevojke objavile da su otišle u 'sveti rat'. Oko pola godine kasnije, stigla je vijest kako su djevojke navodno kontaktirale svoje obitelji i kazale im da se žele vratiti kući. 

"Dosta nam je života u Islamskoj državi i džihadista" bila je poruka dviju djevojaka koju je prenio britanski Telegraph.

Vlasti su za radikalizaciju djevojaka optužile islamskog propovjednika Mirsad O. iz BiH koji također živi u Beču, ali on odbacuje optužbe.

Iako su postojale glasine da se djevojke žele vratiti kućama, austrijsko ministarstvo unutrašnjih poslova se nije slagalo s njihovim povratkom, što je otprilike i sudbina svih drugih džihadista koji se sada nalaze u limbu jer je Islamska država gotovo uništena, a matične države ih ne žele.

  • JudyAbrego 16:57 05.Prosinac 2018.

    Napravit cu 86 dolara za sat od kuce. Bio sam šokiran kad je moj susjed rekao da je prosjek 95 dolara, ali vidim kako to sada radi. Osjecam se toliko slobode sada kad sam ja vlastiti šef. posjetiti=========+++>>>>>> www.WebJob33.Com