Life Svjetsko prvenstvo 2018
4201 prikaza

Ruskinja Maria: "Ako nas pobijedite, navijat ćemo za vas"

Maria Grigoryan
1/6
Facebook
Novinarka Maria Grigoryan koja već godinama živi u Zagrebu podsjetila zašto Rusi vole hrvatsku reprezentaciju

Slično kao i u Hrvatskoj, Rusi nogometne utakmice gledaju u pubovima, ispijajući pivo ili u velikom društvu kod kuće, kaže 28-godišnja ruska novinarka Maria Grigoryan. U Zagrebu živi već osam godina jer se ovdje udala, pa kako kaže, ona će navijati za Rusiju, a suprug naravno za Hrvatsku, ali ona neće biti kod kuće, nego će raditi reportažu za rusku televiziju.

„Posljednjih dana sam stalno na terenu. U Hrvatsku su došle brojne televizijske ekipe iz Rusije i rade reportaže o Hrvatskoj, ali ih uopće ne zanima Agrokor, nego samo hrvatski navijači i navijačka groznica. Danas sam imala tri ruske televizije ekipe kojima sam prevodila i pomagala, a još sam i ja morala napraviti prilog za jednu rusku TV-kuću“, kaže Grigoryan.

Navijači nogometne Hrvatske, SP Rusija 2018. Istini u oči Top News Zbunjena nacija pobjede u Rusiji doživljava kao svoje

Na pitanje gdje će zagrebački Rusi gledati utakmicu, kaže da će se dio njih okupiti u pubu 'Harats' i tamo pratiti utakmicu uz ruske nacionalne specijalitete, a drugi će sjediti kod kuće uz televizor.

„Vlasnik puba je Rus i ovdje su Rusi gledali sve utakmice hrvatske i ruske reprezentacije. Cijeli pub je ukrasio zastavama  i tu je ovih dana sve u znaku nogometa“, kaže Grigoryan.

Maria Grigoryan | Author: Facebook Facebook

„Otkad živim u Hrvatskoj shvatila sam da su Rusi i Hrvati nevjerojatno slični. Jednako emotivno proživljavaju sportske uspjehe i neuspjehe. Inače, svi mi koji živimo u Hrvatskoj, do danas smo strasno  navijali i za Rusiju, i za Hrvatsku. Nažalost, nakon večerašnje utakmice, ostat će samo jedna reprezentacija za koju ćemo navijati“, kaže Grigoryan, koja je ipak uvjerena da će Rusija ići dalje.

 „Baš jučer sam srela Ćiru Blaževića i odmah je pala oklada. Tko izgubi, plaća večeru. Ali najviše mi je žao što neću utakmicu pratiti u društvu prijatelja Tomislava Čučeka, da mu se osvetim za provokacije. Kad je Rusija igrala protiv Urugvaja, poslao mi je svoju sliku u urugvajskom dresu i napisao 'Vamos Urugvaj!', kad smo igrali protiv Španjolaca, opet mi je poslao svoju sliku u dresu Španjolske i napisao 'Vamos España'. Samo zbog toga bi bila sretna da dobijemo“, kaže Maria.

Svjetsko prvenstvo u nogometu Sportski duh Life Pakao prvenstva: Dobiju potres mozga i nastave igrati

Nakon pobjede nad Španjolskom nacija je u potpunoj euforiji, pa je tako i njihov najpoznatiji reper T-Killah prije te utakmice najavio da će, ukoliko Rusija prođe dalje, istetovirati na licu Rusija –Akinfejev (Igor Akinfeev je ruski golman).

„T-Killah je stvarno jako slavan u Rusiji i svi su pročitali tu njegovu izjavu. Kad smo pobijedili, T-Killah se pokoloebao, no navijači i obožavatelji su ga počeli napadati da mora održati obećanje. Čak se i njegova mama obratila javnosti i zamolila da mu ne zamjere ako ne održi obećanje. Kad je objavio video kako se tetovira, pukla je bruka da je to napravio s flomasterom“, prepričava Grigoryan.

Ruski navijači | Author: SERGEI KARPUKHIN/REUTERS/PIXSELL SERGEI KARPUKHIN/REUTERS/PIXSELL
Na pitanje kako će Rusi proslaviti eventualnu pobjedu, kaže da će biti slično kao što će to učiniti Hrvati ako pobijedi Hrvatska:

„Sigurna sam da će u svim gradovima diljem Rusije biti slavlje do jutra. Sigurno će raditi svi kafići i pubovi, a po ulicama će juriti automobili s ruskim zastavama. Tako je bilo i nakon pobjede protiv Španjolaca. Ljudi su se verali po prometnim znakovima, pilo se i slavilo cijelu noć.“

Zlatan Ibrahimović Bog Zlatan Life Šveđani prolaze na SP-u baš zato jer nema Ibrahimovića

Ako pobijedi Hrvatska, Maria je uvjerena da neće biti nikakvih problema za hrvatske navijače u Sočiju:

„Znate, Rusi još pamte kako je Hrvatska poklonila Rusima prolaz kad je pobijedila Englesku na kvalifikacijama za Europsko prvenstvo 2008. Od tada su Hrvati stekli velike simpatije u Rusiji i od tada Rusi uvijek navijaju za 'Vatrene', osim kad igraju protiv Rusa. Čak je i moj pokojni tata zbog toga prihvatio mog supruga, pa ako Hrvatska večeras pobijedi, cijela Rusija će u idućim utakmicama navijati za Hrvate“, smije se Maria.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.