Life
33060 prikaza

Rodila se s četiri noge: Njeno tijelo mnogi su htjeli kupiti

Myrtle Corbin
Wikipedia
Otkrio ju je poznati "sakupljač čudaka" P.T. Barnum, a na kraju je živjela mirnim i tihim životom

Josephine Myrtle Corbin bila je obična, najobičnija djevojčica. Dapače, kažu izvori, vrlo pametna i talentirana za glazbu. Kada se rodila bila je malo teža od prosječnog djeteta, a porod je minimalno zakomplicirala činjenica da je bila okrenuta na bok, pa su liječnici morali kratko intervenirati.

Usprkos tome beba je bila jaka i bucmasta. Rasla je normalnim tempom, dojila i napredovala. Jedina mala iznimka koja je Myrle činila drugačijom jest činjenica da je imala - četiri noge.

Noge s "vanjskih" strana bile su one jake i "normalne", na njima je Myrtle hodala, dok je unutarnji par bio kao manja, tanja i kraća verzija pravih nogu. Doktori su, ne znajući još za pravu dijagnozu, svašta nagađali. 

Jedan od razloga deformacije koje su naveli jest i 10 godina razlike između roditelja. Otac William je, naime, imao 25, a majka Nancy 34 godine.

Myrtle Corbin | Author: Screenshot Screenshot
Drugo, liječnici su primijetili kako je par neobično nalikovao jedno na drugo. Oboje su bili crvenokosi, s plavim očima i vrlo svijetle kože. Toliko su nalikovali da su liječnici svugdje morali napominjati kako nisu u nikakvom (bližem ili daljnjem) srodstvu.

No niti jedno niti drugo nije objašnjavalo njezino stanje, njezini su roditelji imali i sedmero druge djece, koji su bili savršeno "normalni".

Kasnije se ispostavilo kako je rođena s dijagnozom imena "dipigus" i da je u pitanju naprosto greška tijekom razvoja, kada se os tijela razvijala. Rezultat toga jest da je rođena i s dvije zdjelice, jedna do druge.

Sa svakom zdjelicom imala je i set nogu, jedno stopalo od ovog unutarnjeg "malog" para bilo je malo "uvijeno".

Prema medicinskim dosjeima i dnevnicima koje je pisao njezin liječnik Myrtle Corbin je mogla micati unutrašnjim nogama, iako nisu bile dovoljno jake da na njima hoda što je bilo i potpuno nevažno jer ionako nisu bile dovoljno dugačke da dodirnu tlo.

Godine 1882. u dobi od 13 godina Corbin je počela nastupati pod nazivom "Četveronožna djevojčica iz Teksasa". To se sve izdogađalo nakon što je znatiželjnim susjedima počela naplaćivati da gledaju njezine noge, pa je ocu sinulo da je to idealan način kako malo zaraditi. Počeo je tiskati pamflete s uputama gdje mogu doći i vidjeti djevojčicu.

Myrtle Corbin | Author: Wikipedia Wikipedia
Promocionalni pamfleti opisuju je kao "nježnu djevojčicu koja zrači kao sunce". Postala je nevjerojatno popularna, i vrlo je skoro počela odlaziti na mini turneje. Posjećivala je male gradove i mjestašca i nastupala za publiku. Zarađivala je oko 450 dolara tjedno.

Onda se u priču upleo poznati biznismen, filantrop i političar P.T. Barnum koji ju je uvrstio u svoju "flotu" čudaka i neobičnih ljudi. Četiri je godine radila za Barnuma, i čak je inspirirala i druge cirkuse da djevojčicama stavljaju lažne noge jer se, radi ugovora, nisu mogli dočepati nje.

Sa samo 18 godina, Myrtle Corbin se povukla iz biznisa. Upoznala je liječnika imena Clinton Bicknell i ludo se zaljubila. Sa 19, već je bila u braku.

Godinu dana kasnije, 1887., otkrila je kako je trudna. Prvo se žalila na bolove, temperaturu, glavobolju i nedostatak apetita. Usprkos jedinstvenoj anatomiji, piše All That Is Interesting, imala je dva seta u unutarnjih i vanjskih reproduktivnih organa), doktori su bili uvjereni da može iznijeti trudnoću.

Myrtle Corbin | Author: Wikipedia Wikipedia
No, u prvom pokušaju stvari su pošle po zlu, i nakon prvog tromjesečja morao se napraviti abortus jer se Myrtle teško razboljela. Usprkos tome, kasnije je rodila četvero potpuno zdrave djece.

Njezin je život bio relativno normalan iako je često spominjana u medicinskoj literaturi. Ona je tiho i povučeno živjela u svom domu u Teksasu.

Preminula je 1928. godine, nakon upale kože uzrokovane streptokokom. Iako bi danas to antibiotici bez problema riješili, tada je to bila ozbiljna dijagnoza.

Datuma 06. svibnja 1928. pokopana je, a njezino je grobno mjesto zaliveno cementom. Članovi obitelji stajali su nad grobom u smjenama dok se cement nije skroz posušio. Bilo je to kako nikome ne bi palo na pamet da ekshumira njezino tijelo, posebno s obzirom da je mnogo liječnika ponudilo velik novac za tijelo "četveronožne djevojčice iz Teksasa".

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.