Life
1235 prikaza

Rin Tin Tin - Pas kojem su ukrali Oscara

Rin Tin Tin
1/3
Screenshot
Pravi Rin-Tin-Tin imao je mnogo zanimljiviji život nego li je to bila njegova filmska varijanta

Krajem Prvog svjetskog rata američki časnik Lee Duncan pronašao je na fronti u Francuskoj, uplašeno štene njemačkog ovčara. 

Uzeo ga je sa sobom i poveo kući u Kaliforniju, pa mu dao ime Rin-Tin-Tin. Lee je znao da je 'Rinty', kako ga je zvao od milja, doista poseban pas, pa je napisao filmski scenarij u kojem je smislio razne zgode koje se događaju Rin-Tin-Tinu. U filmskoj priči, to je bio rasni pas koji je spletom okolnosti odrastao s vukovima. 

Lee je krenuo uzduž i poprijeko Sunset Boulevarda u Los Angelesu, u potrazi za filmskom kućom koja bi otkupila scenarij i snimila po njemu film. Nakon duge potrage i mnogo pregovora, konačno je scenarij prihvatila producentska kuća Warner Bros.

Rin-Tin-Tin | Author: Wikipedia Wikipedia

Film se zvao 'Gdje sjever počinje', a Rin-Tin-Tinove glumačke sposobnosti hvalila je i publika i kritika. Pisalo se da taj posebni pas iskazuje nevjerojatnu 'tragediju, tugu, otmjenost i vjernost, kao što to ne bi ni jedno ljudsko biće'.

Lee i Rin-Tin-Tin postali su 'it' par u Hollywoodu. Tijekom promocije filmova posjećivali su veterinarske stanice i skloništa za napuštene pse. Imali su čak i svoj ured u Warner Brass studijima. 'Rinty' je mjesečno dobivao i po 50.000 pisama, a imao je i svoju promo-razglednicu koju je potpisivao otiskom šape.

Uoči prve dodjele Oscara on je prikupio najveći broj glasova u kategoriji najboljeg glumca, no Akademija je odbila dodijeliti mu zlatni kipić uz objašnjenje da to nije za pse, da je to samo za ljude.

Rin Tin Tin | Author: YouTube screenshot YouTube screenshot

Unatoč svemu, filmovi o Rin-Tin-Tinu su bili toliko isplativi da je i 'Rinty' dobivao tjednu plaću od 2000 dolara, što bi danas odgovaralo iznosu od oko 28.000 dolara. Dobio je nadimak 'dizač prihoda', jer bi Warner Bros snimio novi film s 'Rintyjem' u glavnoj ulozi čim bi im usfalilo novaca za druge projekte. 

No, onda je došla era zvučnog filma i Rin-Tin-Tin je ostao bez posla jer se smatralo da pas u filmu više neće biti zanimljiv budući da ne zna govoriti. 

Ali kad je Rin-Tin-Tin uginuo 1932. godine, vijest o njegovoj smrti prenijeli su svi mediji, bila je to udarna vijest. No, tu nije bio kraj. Njegov sin postao je zvijezda filma 'Avanture Rin-Tin-Tina', a njegovi potomci i danas dobivaju uloge u raznim holivudskim projektima.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • Avatar Irinissa
    Irinissa 18:58 07.Svibanj 2018.

    Dobrodošli na najbolju stranicu sex dating ==>> Sexydrom.com